Czy trzeba wsypywać sól do wody? Wiele osób popełnia ten błąd

Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego niż ugotowanie makaronu. Wystarczy trzymać się zaleceń producenta podanych na opakowaniu. Jednak, jak to często w kuchni bywa, sukces zależy od szczegółów. Większość z nas wrzuca makaron do osolonego wrzątku. Jak się okazuje to duży błąd. jak więc prawidłowo ugotować makaron?

makaronJak ugotować doskonały makaron
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta
56

Jak ugotować makaron?

Na każde 100 g makaronu, potrzebujemy dokładnie 1 litr wody. Do dużego garnka wlewamy określoną ilość wody i gotujemy ją. Kiedy zacznie wrzeć, wsypujemy makaron. W trakcie gotowania mieszamy co jakiś czas, by się nie posklejał. dzięki temu nie będziemy musieli dodawać do wody oleju.

Aby makaron był al dente, warto gotować go o minutę krócej, niż podaje producent na opakowaniu. Nie ma bowiem nic gorszego niż rozgotowany makaron. Pod żadnym pozorem nie należy również wylewać wody, w której gotował się makaron.

Niewiele osób o tym wie, jednak dzięki wysokiej zawartości skrobi i mikroelementów, woda po gotowaniu makaronu ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Kilka łyżek możemy dolać do sosu, aby go zagęścić i poprawić smak. Podobno nie ma bardziej aksamitnego sosu do pasty niż ten przyrządzony z dodatkiem wody zawierającej skrobię.

Odcedzonego makaronu nie należy przelewać zimną wodą. W przeciwnym razie makaron makaron straci aromat i smak. Kolejny błąd, jaki popełnia wielu z nas, to polewanie dania już na talerzu. Włosi wrzucają ugotowany makaron do garnka z sosem i mieszają, by składniki się połączyły.

Czy trzeba wsypywać sól do gotowania makaronu?

Oczywiście makaron należy posolić. Niektórzy dodają sól do zimnej wody. To jednak wydłuża czas gotowania. Znacznie lepszym pomysłem jest wsypanie soli do wrzącej wody. Ile soli potrzeba? Zapamiętaj prostą regułę: 3/4 łyżki soli na 1 litr wody. Gdy wrzątek jest już osolony, możesz wsypać makaron.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Wybrane dla Ciebie

Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru