Czy trzeba wsypywać sól do wody? Wiele osób popełnia ten błąd

Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego niż ugotowanie makaronu. Wystarczy trzymać się zaleceń producenta podanych na opakowaniu. Jednak, jak to często w kuchni bywa, sukces zależy od szczegółów. Większość z nas wrzuca makaron do osolonego wrzątku. Jak się okazuje to duży błąd. jak więc prawidłowo ugotować makaron?

makaronJak ugotować doskonały makaron
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Jak ugotować makaron?

Na każde 100 g makaronu, potrzebujemy dokładnie 1 litr wody. Do dużego garnka wlewamy określoną ilość wody i gotujemy ją. Kiedy zacznie wrzeć, wsypujemy makaron. W trakcie gotowania mieszamy co jakiś czas, by się nie posklejał. dzięki temu nie będziemy musieli dodawać do wody oleju.

Aby makaron był al dente, warto gotować go o minutę krócej, niż podaje producent na opakowaniu. Nie ma bowiem nic gorszego niż rozgotowany makaron. Pod żadnym pozorem nie należy również wylewać wody, w której gotował się makaron.

Niewiele osób o tym wie, jednak dzięki wysokiej zawartości skrobi i mikroelementów, woda po gotowaniu makaronu ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Kilka łyżek możemy dolać do sosu, aby go zagęścić i poprawić smak. Podobno nie ma bardziej aksamitnego sosu do pasty niż ten przyrządzony z dodatkiem wody zawierającej skrobię.

Odcedzonego makaronu nie należy przelewać zimną wodą. W przeciwnym razie makaron makaron straci aromat i smak. Kolejny błąd, jaki popełnia wielu z nas, to polewanie dania już na talerzu. Włosi wrzucają ugotowany makaron do garnka z sosem i mieszają, by składniki się połączyły.

Czy trzeba wsypywać sól do gotowania makaronu?

Oczywiście makaron należy posolić. Niektórzy dodają sól do zimnej wody. To jednak wydłuża czas gotowania. Znacznie lepszym pomysłem jest wsypanie soli do wrzącej wody. Ile soli potrzeba? Zapamiętaj prostą regułę: 3/4 łyżki soli na 1 litr wody. Gdy wrzątek jest już osolony, możesz wsypać makaron.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości