Często popełniamy ten błąd gotując gulasz. Uważaj, zepsuje smak potrawy!

Wydawać by się mogło, że gulasz, to nieco pracochłonna, ale prosta w przygotowaniu potrawa. Ten jeden błąd popełnia jednak wielu z nas, przez co gulasz nabiera nieprzyjemnego, gorzkiego smaku. Czego należy unikać, przygotowując gulasz?

GulaszGulasz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gulasz to pyszne, pożywne i bardzo sycące danie. Doskonałe sprawdza się zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy po powrocie do domu często mamy ochotę na solidny, rozgrzewający posiłek.

Dobrze przygotowany gulasz jest aromatyczny, a mięso rozpływa się w ustach. Niestety często popełniamy błąd, który sprawia, że gulasz staje się gorzki. Tak zepsutej potrawy nie da się już uratować.

Ważny jest sposób dodania mielonej papryki do gulaszu

To, w jaki sposób dodacie do gulaszu paprykę w proszku, będzie miało przełożenie na końcowy smak potrawy. Panuje przekonanie, że przed dodaniem przypraw do przygotowywanego dania, dobrze najpierw przesmażyć je na suchej patelni. W przypadku większości przypraw to faktycznie prawda. Nabierają one wówczas intensywnego smaku. Jednak zasada ta nie dotyczy mielonej papryki. Przyprawa ta karmelizuje się i przypala podczas smażenia na patelni. Nadaje to gulaszowi gorzkiego posmaku. Dlatego paprykę lepiej dodać do dania już po dolaniu wody czy bulionu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tajskie zielone curry. Rozgrzewająca propozycja na jesienne wieczory

Przepis na gulasz wieprzowy po węgiersku

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 niewielki kawałek selera
  • 2 pomidory
  • 4 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę.
  2. Paprykę, cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w kostkę.
  3. Pomidory zalewamy wrzątkiem, czekamy, aż skórka zacznie odchodzić. Potem zlewamy je zimną wodą, obieramy i również kroimy w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzewamy smalec, a następnie dodajemy pokrojone mięso. Smażymy, co jakiś czas mieszając. Po chwili dodajemy pokrojoną cebulę.
  5. Kiedy mięso już ładnie się zrumieni, dodajemy odrobinę wody, czekamy aż się zagotuje, dokładnie mieszamy i całość przekładamy do garnka.
  6. Wrzucamy wszystkie przyprawy, wlewamy 1-2 szklanki wody i mieszamy. Przykrywamy i dusimy około 20 minut.
  7. Po tym czasie do garnka dodajemy warzywa i gotujemy gulasz do czasu, aż mięso i wszystkie warzywa zmiękną.
  8. Na koniec całość zagęszczamy mieszaniną mąki z wodą, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia