Trwa ładowanie...

Często popełniamy ten błąd gotując gulasz. Uważaj, zepsuje smak potrawy!

Wydawać by się mogło, że gulasz, to nieco pracochłonna, ale prosta w przygotowaniu potrawa. Ten jeden błąd popełnia jednak wielu z nas, przez co gulasz nabiera nieprzyjemnego, gorzkiego smaku. Czego należy unikać, przygotowując gulasz?

GulaszGulaszŹródło: Adobe Stock
d2y13dw
d2y13dw

Gulasz to pyszne, pożywne i bardzo sycące danie. Doskonałe sprawdza się zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy po powrocie do domu często mamy ochotę na solidny, rozgrzewający posiłek.

Dobrze przygotowany gulasz jest aromatyczny, a mięso rozpływa się w ustach. Niestety często popełniamy błąd, który sprawia, że gulasz staje się gorzki. Tak zepsutej potrawy nie da się już uratować.

Ważny jest sposób dodania mielonej papryki do gulaszu

To, w jaki sposób dodacie do gulaszu paprykę w proszku, będzie miało przełożenie na końcowy smak potrawy. Panuje przekonanie, że przed dodaniem przypraw do przygotowywanego dania, dobrze najpierw przesmażyć je na suchej patelni. W przypadku większości przypraw to faktycznie prawda. Nabierają one wówczas intensywnego smaku. Jednak zasada ta nie dotyczy mielonej papryki. Przyprawa ta karmelizuje się i przypala podczas smażenia na patelni. Nadaje to gulaszowi gorzkiego posmaku. Dlatego paprykę lepiej dodać do dania już po dolaniu wody czy bulionu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tajskie zielone curry. Rozgrzewająca propozycja na jesienne wieczory

Przepis na gulasz wieprzowy po węgiersku

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 niewielki kawałek selera
  • 2 pomidory
  • 4 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu
  • sól i pieprz

d2y13dw

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę.
  2. Paprykę, cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w kostkę.
  3. Pomidory zalewamy wrzątkiem, czekamy, aż skórka zacznie odchodzić. Potem zlewamy je zimną wodą, obieramy i również kroimy w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzewamy smalec, a następnie dodajemy pokrojone mięso. Smażymy, co jakiś czas mieszając. Po chwili dodajemy pokrojoną cebulę.
  5. Kiedy mięso już ładnie się zrumieni, dodajemy odrobinę wody, czekamy aż się zagotuje, dokładnie mieszamy i całość przekładamy do garnka.
  6. Wrzucamy wszystkie przyprawy, wlewamy 1-2 szklanki wody i mieszamy. Przykrywamy i dusimy około 20 minut.
  7. Po tym czasie do garnka dodajemy warzywa i gotujemy gulasz do czasu, aż mięso i wszystkie warzywa zmiękną.
  8. Na koniec całość zagęszczamy mieszaniną mąki z wodą, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2y13dw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2y13dw
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj