Często popełniamy ten błąd gotując gulasz. Uważaj, zepsuje smak potrawy!
Wydawać by się mogło, że gulasz, to nieco pracochłonna, ale prosta w przygotowaniu potrawa. Ten jeden błąd popełnia jednak wielu z nas, przez co gulasz nabiera nieprzyjemnego, gorzkiego smaku. Czego należy unikać, przygotowując gulasz?
Gulasz to pyszne, pożywne i bardzo sycące danie. Doskonałe sprawdza się zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy po powrocie do domu często mamy ochotę na solidny, rozgrzewający posiłek.
Dobrze przygotowany gulasz jest aromatyczny, a mięso rozpływa się w ustach. Niestety często popełniamy błąd, który sprawia, że gulasz staje się gorzki. Tak zepsutej potrawy nie da się już uratować.
Ważny jest sposób dodania mielonej papryki do gulaszu
To, w jaki sposób dodacie do gulaszu paprykę w proszku, będzie miało przełożenie na końcowy smak potrawy. Panuje przekonanie, że przed dodaniem przypraw do przygotowywanego dania, dobrze najpierw przesmażyć je na suchej patelni. W przypadku większości przypraw to faktycznie prawda. Nabierają one wówczas intensywnego smaku. Jednak zasada ta nie dotyczy mielonej papryki. Przyprawa ta karmelizuje się i przypala podczas smażenia na patelni. Nadaje to gulaszowi gorzkiego posmaku. Dlatego paprykę lepiej dodać do dania już po dolaniu wody czy bulionu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tajskie zielone curry. Rozgrzewająca propozycja na jesienne wieczory
Przepis na gulasz wieprzowy po węgiersku
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 niewielki kawałek selera
- 2 pomidory
- 4 łyżki słodkiej mielonej papryki
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki smalcu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę.
- Paprykę, cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w kostkę.
- Pomidory zalewamy wrzątkiem, czekamy, aż skórka zacznie odchodzić. Potem zlewamy je zimną wodą, obieramy i również kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy smalec, a następnie dodajemy pokrojone mięso. Smażymy, co jakiś czas mieszając. Po chwili dodajemy pokrojoną cebulę.
- Kiedy mięso już ładnie się zrumieni, dodajemy odrobinę wody, czekamy aż się zagotuje, dokładnie mieszamy i całość przekładamy do garnka.
- Wrzucamy wszystkie przyprawy, wlewamy 1-2 szklanki wody i mieszamy. Przykrywamy i dusimy około 20 minut.
- Po tym czasie do garnka dodajemy warzywa i gotujemy gulasz do czasu, aż mięso i wszystkie warzywa zmiękną.
- Na koniec całość zagęszczamy mieszaniną mąki z wodą, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.