Czerwony ryż z boczkiem i cukinią. Obiad palce lizać

Czerwony ryż ze złocistymi pieczarkami, cukinią, różową cebulą i chipsami z boczku. Niebanalny pomysł na smaczny i szybki obiad. Wypróbujcie koniecznie. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

Ryż po wiejskuRyż po wiejsku
Monika Lemko

Składniki

  • 250 g ryżu czerwonego naturalnego
  • 150 g cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 250 g bardzo małych pieczarek
  • 1 mała cukinia ok. 200 g
  • 1 cebula różowa
  • świeży szczypiorek
  • mielona kurkuma
  • sól himalajska różowa
  • pieprz czarny świeżo mielony

Przepis

  • W garnku z dodatkiem soli ugotować ryż, w tym czasie przygotować pozostałe składniki. Pieczarki umyć, osuszyć, większe przekroić na połowę, albo na ćwiartki, a cukinię w drobną kostkę.
  • Cebulę pokroić na połowę, następnie na dwie, trzy części i rozdzielić liście. Można pokroić w grube pióra. Patelnię rozgrzać, partiami podsmażyć plastry boczku, na tzw., chipsy, przełożyć na talerzyk.
  • Na tłuszcz, który powstał z wytopienia boczku, (jeśli jest za dużo, to należy odlać, wystarczy niewielka ilość) zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i je podsmażyć, na początku ich nie mieszamy, woda odparuje i grzyby zaczną się smażyć, a nie dusić. Dodać ok. 1 płaską łyżeczkę kurkumy, pieprz i pomieszać.
  • Na sam koniec dodać cukinię, krótko ją podsmażyć, powinna być al dente. Wymieszać z ugotowanym (odcedzonym) ryżem, dużą ilość posiekanego szczypiorku, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Przygotowane danie przykryć pokrywą i pozostawić na kilka minut, żeby smaki się połączyły. Ryż z cukinią i pieczarkami podawać z chipsami z boczku.
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇