Czerwony ryż z boczkiem i cukinią. Obiad palce lizać
Czerwony ryż ze złocistymi pieczarkami, cukinią, różową cebulą i chipsami z boczku. Niebanalny pomysł na smaczny i szybki obiad. Wypróbujcie koniecznie. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 250 g ryżu czerwonego naturalnego
- 150 g cienkich plastrów wędzonego boczku
- 250 g bardzo małych pieczarek
- 1 mała cukinia ok. 200 g
- 1 cebula różowa
- świeży szczypiorek
- mielona kurkuma
- sól himalajska różowa
- pieprz czarny świeżo mielony
- W garnku z dodatkiem soli ugotować ryż, w tym czasie przygotować pozostałe składniki. Pieczarki umyć, osuszyć, większe przekroić na połowę, albo na ćwiartki, a cukinię w drobną kostkę.
- Cebulę pokroić na połowę, następnie na dwie, trzy części i rozdzielić liście. Można pokroić w grube pióra. Patelnię rozgrzać, partiami podsmażyć plastry boczku, na tzw., chipsy, przełożyć na talerzyk.
- Na tłuszcz, który powstał z wytopienia boczku, (jeśli jest za dużo, to należy odlać, wystarczy niewielka ilość) zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i je podsmażyć, na początku ich nie mieszamy, woda odparuje i grzyby zaczną się smażyć, a nie dusić. Dodać ok. 1 płaską łyżeczkę kurkumy, pieprz i pomieszać.
- Na sam koniec dodać cukinię, krótko ją podsmażyć, powinna być al dente. Wymieszać z ugotowanym (odcedzonym) ryżem, dużą ilość posiekanego szczypiorku, doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Przygotowane danie przykryć pokrywą i pozostawić na kilka minut, żeby smaki się połączyły. Ryż z cukinią i pieczarkami podawać z chipsami z boczku.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze