Trwa ładowanie...
d2qq74x
24-03-2022 09:35

Czerwony ryż z boczkiem i cukinią. Obiad palce lizać

Przepis

Czerwony ryż ze złocistymi pieczarkami, cukinią, różową cebulą i chipsami z boczku. Niebanalny pomysł na smaczny i szybki obiad. Wypróbujcie koniecznie. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

d2qq74x
2.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki
  • 250 g ryżu czerwonego naturalnego
  • 150 g cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 250 g bardzo małych pieczarek
  • 1 mała cukinia ok. 200 g
  • 1 cebula różowa
  • świeży szczypiorek
  • mielona kurkuma
  • sól himalajska różowa
  • pieprz czarny świeżo mielony
Przepis
  • W garnku z dodatkiem soli ugotować ryż, w tym czasie przygotować pozostałe składniki. Pieczarki umyć, osuszyć, większe przekroić na połowę, albo na ćwiartki, a cukinię w drobną kostkę.
  • Cebulę pokroić na połowę, następnie na dwie, trzy części i rozdzielić liście. Można pokroić w grube pióra. Patelnię rozgrzać, partiami podsmażyć plastry boczku, na tzw., chipsy, przełożyć na talerzyk.
  • Na tłuszcz, który powstał z wytopienia boczku, (jeśli jest za dużo, to należy odlać, wystarczy niewielka ilość) zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i je podsmażyć, na początku ich nie mieszamy, woda odparuje i grzyby zaczną się smażyć, a nie dusić. Dodać ok. 1 płaską łyżeczkę kurkumy, pieprz i pomieszać.
  • Na sam koniec dodać cukinię, krótko ją podsmażyć, powinna być al dente. Wymieszać z ugotowanym (odcedzonym) ryżem, dużą ilość posiekanego szczypiorku, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Przygotowane danie przykryć pokrywą i pozostawić na kilka minut, żeby smaki się połączyły. Ryż z cukinią i pieczarkami podawać z chipsami z boczku.
Czerwony ryż z boczkiem i cukinią. Obiad palce lizać
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d2qq74x

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2qq74x
d2qq74x
d2qq74x
d2qq74x
Więcej tematów
d2qq74x