WAŻNE
TERAZ

Wybory prezydenckie 2025. Znamy wyniki exit poll

Czerwona herbata - fakty i mity

Herbata jest od wieków jednym z ulubionych gorących napojów. Jej czerwona odmiana nie jest najchętniej wybierana. Dlaczego? Mało kto wie o jej cudownych właściwościach odchudzających... Czerwona herbata pomaga szybko pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej, a oprócz tego działa korzystnie na różnorodne procesy zachodzące w naszym organizmie.

Czerwona herbata - fakty i mity
Źródło zdjęć: © 123RF
72

Od wieków to właśnie herbata jest jednym z najpopularniejszych gorących napojów. Jednak jej czerwona odmiana nie jest zbyt chętnie wybierana. Niesłusznie, ponieważ podobnie, jak czarna i zielona, wykazuje właściwości prozdrowotne. Spożywać ją powinny szczególnie osoby, które borykają się z nadmiarem kilogramów. Przedstawiamy fakty i mity na temat tego naparu.

Czerwona herbata pozyskiwania jest głównie na Tajwanie i w południowo-wschodnich Chinach - tam nazywana jest "smoczą herbatą". Od kilku lat rośnie grono jej fanów w Stanach Zjednoczonych i Europie Zachodniej. Co ciekawe, Polacy już w czasach PRL-u sięgali po czerwoną herbatę Oolong - spolszczona nazwa brzmiała Ulung. Był to produkt tani i w tamtym okresie mało znany ze swojego wyjątkowego działania. Obecnie brunatny napar o charakterystycznym zapachu uważa się za prawdziwy rarytas.

Procesy fermentacyjne zachodzą w niej krócej niż w herbacie czarnej, dlatego zawiera więcej enzymów i mikroelementów. Jest kilka odmian herbaty czerwonej - Puszong poddaje się najkrótszemu procesowi fermentacji i powstaje z niej m.in. herbata jaśminowa. Z kolei odmiana Pu-erh - uważana za skutecznego sprzymierzeńca w walce z nadwagą - dodatkowo musi "przeleżeć" i dojrzeć w odpowiednich warunkach. W przypadku najlepszych, a zarazem najdroższych herbat może być to okres nawet ponad 50 lat.

Pij ją na zdrowie

Mała popularność czerwonej herbaty spowodowana jest przede wszystkim jej osobliwą wonią i charakterystycznym, nieco wytrawnym smakiem. Jej zwolennicy podkreślają jednak, że to zdrowy napój, który warto pić codziennie. Czerwona herbata ma bowiem duży wpływ na pracę narządów wewnętrznych i funkcjonowanie całego organizmu. Do pozytywnych działań warto zaliczyć oczyszczanie organizmu z toksyn, pobudzanie do pracy układu trawiennego oraz jelit, regulowanie procesu metabolizmu, obniżanie poziomu cholesterolu, poprawianie krążenia dzięki obniżeniu ciśnienia krwi, a także wzmacnianie układu odpornościowego. Regularne spożywanie czerwonej herbaty pozwala dostarczyć organizmowi niezbędnych minerałów, takich jak wapń, mangan czy fluor. Ma właściwości moczopędne, dlatego przy spożywaniu więcej niż 250 ml warto uzupełniać poziom płynów pijąc również wodę mineralną.

Odchudza czy nie?

Rosnąca świadomość zdrowego stylu życia, a także pęd do idealnej sylwetki sprawiły, że po czerwoną herbatę sięgają osoby na diecie. Prawdą jest, że to skuteczny sprzymierzeńca w odchudzaniu, ale sama nie zdziała cudów. Efekty zauważyć można przy racjonalnej diecie i aktywności fizycznej. W kuracji odchudzającej należy pić od 4 do 6 filiżanek czerwonej herbaty dziennie, zawsze ok. pół godziny po posiłku lub przekąsce.

Fragment programu TVP "Pytanie na śniadanie"/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka