Czekoladowe ciasto z budyniem i orzechami w karmelu. Prosto i przepysznie
Pyszne ciasto czekoladowe z kremowym nadzieniem zrobionym z budyniu śmietankowego i masła. Ciasto jest nasączone łatwym ponczem bez alkoholu, dzięki któremu jest wilgotne i aromatyczne. Wierzch posypany jest orzechami wykąpanymi w karmelu. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
3/4 szklanki cukru
3 jajka
100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60 proc. połamanej na kawałki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki
Krem:
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru Dr. Oetker
1,5 szklanki mleka
100 g masła w temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru pudru
Składniki
Do nasączenia:
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru
1/5 łyżeczki aromatu waniliowego
Składniki
Wierzch:
100 g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru
Przepis
Ciasto:
Czekoladę roztopić na parze i odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut). Następnie dodać czekoladę i wymieszać mikserem na niskich obrotach do połączenia składników. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać łyżką lub mikserem na niskich obrotach na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160 stopni C na funkcji termoobieg (180 stopni C na funkcji góra-dół) przez około 40-45 minut (ciasto szybko się piecze). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto przekroić w poziomie na pół (otrzymamy dwa placki).
Przepis
Krem:
Budyń ugotować z 1,5 szklanki mleka (dobrze jest ugotować budyń dzień wcześniej). Jak się zagotuje, potrzymać go na małym ogniu, ciągle mieszając przez około 1 minutę. Przykryć go folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem (ucierać przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Następnie w 3-4 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu mieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników (powstanie gęsta, niezbyt gładka masa).
Przepis
Wierzch:
Masło roztopić na patelni. Dodać cukier i mieszając, lekko go skarmelizować. Dodać orzechy, wymieszać. Po około 30 sekundach masę przełożyć na papier do pieczenia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie karmelową masę pokruszyć (można też poszatkować). Składniki do nasączenia wymieszać. Pierwszy placek nasączyć połową płynu, wyłożyć na niego połowę kremu i przykryć go drugim plackiem. Drugi placek również nasączyć (można go nasączyć stroną, którą będziemy kładli na krem) i wyłożyć na niego resztę kremu. Wierzch posypać karmelowymi orzechami.
Zobacz także: zdrowsza wersja szarlotki