Czego nie będzie za 50 lat? Te produkty mogą zniknąć ze sklepów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Monika Katarzyna Krupska

/ 8Jedzenie, którego może zabraknąć

Obraz
© 123RF.COM

Uwielbiamy kupować i często robimy zakupy na zapas. Bo suche produkt mają długi terminy ważności, a barek na słodycze pomieści przecież dodatkową ciasteczka. Jak się okazuje niektórymi smakołykami będzie trzeba najeść się na zapas. Bo za 50 lat może zabraknąć ich na półkach sklepowych.

Jest gorzka, mleczna, truskawkowa, a nawet i o smaku ciasteczek. Na półkach sklepowych czekolada i jej wyroby nie mają sobie równych. Za 30 lat to jednak może się zmienić. Bo z powodu zmian klimatycznych i suszy coraz trudniej jest wyprodukować kakao. Potwierdza to raport przygotowany przez Międzynarodowe Centrum Rolnictwa Tropikalnego w Ghanie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej, które razem produkują ponad 50 proc. kakao na świecie.

/ 8Zobacz też: Drugie życie fusów po kawie. Jak zrobić kawowe mydło peelingujące?

/ 8Kawa

Obraz
© East News | imageBROKER,Value Stock Images

Aż trudno to sobie wyobrazić, ale być może za kilkadziesiąt lat nie będzie nam dane zaczynać dzień od kawy. Według naukowców z Królewskich Ogrodów Botanicznych w Wielkiej Brytanii prawie wszystkie obszary (99,7 proc.), na których uprawiana jest arabika, do 2020 roku dotknie susza. Oznacza to, że farmerzy chcąc uprawiać ziarna, muszą przenosić się w coraz wyższe góry, ale za kilkadziesiąt lat nie będzie już gdzie się przenosić. Być może do 2080 roku dzikie krzewy kawy znikną z powierzchni ziemi.

/ 8Awokado

Obraz
© 123RF.COM

O świetnych właściwościach awokado pisałyśmy już niejednokrotnie. Bo choć owoc jest tłusty, to jest bardzo zdrowy. Aby wyhodować ok. 30 g kuzyna popularnej gruszki potrzeba aż 35 litrów wody. To jednak może się zmienić, z uwagi na suszę, jaka ma dotknąć kraje, w których owoc rośnie. Według naukowców z laboratorium Lawrence Livermore w ciągu następnego stulecia zbiory mają być niższe o 40 proc. niż obecnie, właśnie z powodu zmian klimatycznych np. w Kalifornii. Z pewnością wpływanie to na wysoką cenę produktu.

/ 8Ciecierzyca

Obraz
© 123RF.COM

Ciecierzyca podobnie jak awokado uwielbia wodę. Tej potrzebuje jednak więcej, bo aby wyprodukować ok. 30 g popularnego składnika hummusu, należy zużyć ok. 290 litrów wody. Produkcja strączków już spadła o 40 procent. Czy o oznacza, że nie będzie szybciej, niż sami się spodziewamy?

/ 8Ryby

Obraz
© Youtube.com

Wakacje nad morzem bez świeżej rybki? Brzmi jak absurd, ale być może to kiedyś nastąpi. Bo rybacy łowią coraz więcej ryb, a te nie nadążają się rozmnażać. Problem dotyczy zarówno Bałtyku, jak i wszystkich wód na świecie. Dodatkowo mamy coraz niższy stopień zasolenia morza, a także ryby wymierają z uwagi na wzrastającą temperaturę wody. Aby zapobiec temu problemowi, budowane są hodowle ryb, ale zwierzęta karmione są coraz to gorszą paszą, co niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie.

/ 8Syrop klonowy

Obraz
© Fotolia

Najczęściej dodajemy go na naleśniku lub słodzimy nim kawę lub herbatę. Syrop klonowy dawniej był sprzedawany tylko w USA i Kanadzie, a potem stał się światowym przysmakiem. Niestety z powodu zmian klimatycznych (niskich temperaturach nocą, a wysokich za dnia) do produkcji syropu jest coraz trudniej. Cena syropu może zatem znacząca wzrosnąć w ciągu kilkunastu lat, a za kilkadziesiąt może go całkowicie zabraknąć.

/ 8Wino

Obraz
© 123RF.COM | 123rf

I znowu susza. Tak, dokładnie. Aby wyprodukować wino dobrego gatunku, potrzebne są winogrona zebrane po obfitej ulewie. Niestety z powodu zmian klimatycznych deszcze padają coraz rzadziej, co wpływa na mniejsze zbiory. Do tego coraz więcej winorośl usycha, a to wszystko wpływa na cenę wina.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika