Czar PRL-u. Sentymentalny wtorek: ozorki w sosie chrzanowym

Obecnie podroby trakowane są jako mięso drugiej kategorii. Dziś w ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" chcemy odczarować ten sterotyp i przygotowaliśmy ozorki w sosie chrzanowym. Podroby dominowały na stołach w okresie PRL-u. Czas, aby powróciły na nasz stół w przepysznym wydaniu.

Czar PRL-u. Sentymentalny wtorek: ozorki w sosie chrzanowymCzar PRL-u. Sentymentalny wtorek: ozorki w sosie chrzanowym
Dominika Czerniszewska

Składniki

  • 4 ozorki wieprzowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 cebuli
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz ziarnisty
  • sól

Sos:

  • 4 łyżki chrzanu
  • 50 ml gęstej śmietanki 30 proc.
  • 2 łyżki mąki
  • cukier, sól i pieprz

Przepis

Ozory należy dokładnie umyć i usunąć ślinianki z obu stron. Następnie zaleć je wrzątkiem. Po czym wrzucić wszystkie dodatki: seler, pietruszkę, marchew, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz sól i gotować przez ok. 1,5 h. Trzeba pamiętać o zebraniu pływających szumowin. Później wyjąć ozory z wywaru, zanurzyć w zimnej wodzie i obrać ze skórki.

Przepis

W kolejnym kroku rozrabia się mąkę z odrobiną wody, po czym wlewa do wywaru, w którym gotowały się ozorki. Później trzeba gotować na małym ogniu, jednocześnie mieszając. Wrzucić chrzan i doprawić cukrem, solą i pieprzem. Ozory trzeba pokroić w grube plastry i włożyć do gotującego się sosu. Trzymać na ogniu przez ok. 5 minut i wlać gęstą śmietankę.

Przepis

Ozorki można podawać z knedlami i kiszonymi grzybami.

Wybrane dla Ciebie

Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie
Niemal każdy ma go w czajniku. Mało kto wie, jak wpływa na organizm
Niemal każdy ma go w czajniku. Mało kto wie, jak wpływa na organizm
Tych produktów nie wkładaj do mikrofalówki. Możesz się zdziwić
Tych produktów nie wkładaj do mikrofalówki. Możesz się zdziwić
Ten napój z kakao doda ci energii i pomoże schudnąć. Działa jak naturalny spalacz tłuszczu
Ten napój z kakao doda ci energii i pomoże schudnąć. Działa jak naturalny spalacz tłuszczu
Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego
Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego