Cytrynowy pilaw z pęczaku z kurczakiem
- 300 g kaszy pęczak
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 600 ml gorącego bulionu drobiowego
- suszony tymianek
- 150 g mrożonego groszku
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- rukola
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 cytryna
- oliwa z oliwek
- sos sojowy
Marynujemy kawałki kurczaka w oliwie, pieprzu, tymianku oraz sosie sojowym. Pieczemy go w przykrytym naczyniu żaroodpornym. Kiedy wystygnie, kroimy go w małe kawałki. Wyciskamy sok z cytryny bez skórki.
Rozgrzewamy olej w dużym garnku i dodajemy do niego marchew, cebulę, seler oraz czosnek. Smażymy tak 10 minut, aby cebula stała się miękka (nie zarumieniamy). Dodajemy pęczak i podsmażamy jeszcze minutę. Wlewamy wywar drobiowy i zagotowujemy. Na koniec dosypujemy tymianek oraz skórkę z cytryny i zmniejszamy na minimalny ogień przykrywając garnek. Gotujemy tak na małym ogniu przez 20 minut, mieszając i czekając na miękką kaszę. Następnie wsypujemy groszek, mieszamy i gotujemy pod przykryciem jeszcze 5 minut (aż pęczak stanie się miękki). Wlewamy sok z cytryny i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Do zawartości garnka wrzucamy kurczaka i wszystko mieszamy.
Proponujemy podawać pilaw razem z rukolą. Smacznego!
Podziel się opinią
Komentarze