Trwa ładowanie...
d3f4i6c
20-11-2014 22:07

Cytrynowy pilaw z pęczaku z kurczakiem

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
d3f4i6c
Składniki
  • 300 g kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 600 ml gorącego bulionu drobiowego
  • suszony tymianek
  • 150 g mrożonego groszku
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • rukola
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek
  • sos sojowy
Przepis

Marynujemy kawałki kurczaka w oliwie, pieprzu, tymianku oraz sosie sojowym. Pieczemy go w przykrytym naczyniu żaroodpornym. Kiedy wystygnie, kroimy go w małe kawałki. Wyciskamy sok z cytryny bez skórki.

Rozgrzewamy olej w dużym garnku i dodajemy do niego marchew, cebulę, seler oraz czosnek. Smażymy tak 10 minut, aby cebula stała się miękka (nie zarumieniamy). Dodajemy pęczak i podsmażamy jeszcze minutę. Wlewamy wywar drobiowy i zagotowujemy. Na koniec dosypujemy tymianek oraz skórkę z cytryny i zmniejszamy na minimalny ogień przykrywając garnek. Gotujemy tak na małym ogniu przez 20 minut, mieszając i czekając na miękką kaszę. Następnie wsypujemy groszek, mieszamy i gotujemy pod przykryciem jeszcze 5 minut (aż pęczak stanie się miękki). Wlewamy sok z cytryny i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Do zawartości garnka wrzucamy kurczaka i wszystko mieszamy.

Proponujemy podawać pilaw razem z rukolą. Smacznego!

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3f4i6c
d3f4i6c
d3f4i6c
Więcej tematów
d3f4i6c