Cytrynowy pilaw z pęczaku z kurczakiem

Obraz

Składniki

  • 300 g kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 600 ml gorącego bulionu drobiowego
  • suszony tymianek
  • 150 g mrożonego groszku
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • rukola
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek
  • sos sojowy

Przepis

Marynujemy kawałki kurczaka w oliwie, pieprzu, tymianku oraz sosie sojowym. Pieczemy go w przykrytym naczyniu żaroodpornym. Kiedy wystygnie, kroimy go w małe kawałki. Wyciskamy sok z cytryny bez skórki.

Przepis

Rozgrzewamy olej w dużym garnku i dodajemy do niego marchew, cebulę, seler oraz czosnek. Smażymy tak 10 minut, aby cebula stała się miękka (nie zarumieniamy). Dodajemy pęczak i podsmażamy jeszcze minutę. Wlewamy wywar drobiowy i zagotowujemy. Na koniec dosypujemy tymianek oraz skórkę z cytryny i zmniejszamy na minimalny ogień przykrywając garnek. Gotujemy tak na małym ogniu przez 20 minut, mieszając i czekając na miękką kaszę. Następnie wsypujemy groszek, mieszamy i gotujemy pod przykryciem jeszcze 5 minut (aż pęczak stanie się miękki). Wlewamy sok z cytryny i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Do zawartości garnka wrzucamy kurczaka i wszystko mieszamy.

Przepis

Proponujemy podawać pilaw razem z rukolą. Smacznego!

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości