Cykoria – co to jest i jak wykorzystać ją w kuchni?

Większość roślin, aby się rozwijać, potrzebuje światła. Cykoria jednak do nich nie należy. Pod wpływem światła robi się zielona i gorzknieje. Aby więc była smaczna, warto wybierać jak najjaśniejszą. Cykoria jest warzywem, które z wyglądu nieco przypomina kapustę pekińską. Można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jakie ma właściwości i co możemy z niej zrobić?

Zapiekana cykoriaZapiekana cykoria
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czym charakteryzuje się cykoria?

Cykoria jest warzywem znanym już od starożytności, choć uprawiana jest dopiero od końca XIX wieku. Została spopularyzowana dzięki Belgom. Dziko rosnącą cykorię można spotkać w Europie, Azji i Afryce Północnej.

Sezon na cykorię rozpoczyna się na przełomie października i listopada, a kończy wraz z nadejściem kwietnia. Jej liście są podłużne i chrupiące. Mają charakterystyczny słodko-gorzki smak. W swoim wnętrzu ukrywa mnóstwo witamin i składników mineralnych, dzięki którym bardzo korzystnie wpływa na ludzki organizm.

W cykorii znajdziemy witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne i wspiera odporność, i witaminę A, która poprawia kondycję skóry. Ponadto bogata jest w witaminy: B1, B2, E oraz K. Cykoria dostarcza również takich składników mineralnych jak: żelazo, magnez, fosfor, cynk, potas, selen, mangan, wapń, dzięki czemu wpływa na produkcję czerwonych krwinek i wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu.

Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie

Cykoria zawiera laktucynę i laktukopikrynę, czyli substancje, które pobudzają apetyt, przyspieszają trawienie i mobilizują wątrobę do wydzielania żółci. Znajduje się w niej też inulina uważana za naturalny prebiotyk. Cykoria reguluje więc pracę jelit, a także ma właściwości detoksykujące. Dodatkowo pomaga obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Warzywo to zawiera bardzo mało kalorii, dlatego polecane jest też osobom odchudzającym się.

Jak pozbyć się goryczki z cykorii?

Charakterystyczny smak goryczki obecny w cykorii może przeszkadzać. Jest jednak sposób, by się go pozbyć i w pełni cieszyć się nie tylko właściwościami tego warzywa, ale i jego smakiem.

Cykorię należy dobrze wymoczyć w wodzie z solą i sokiem z cytryny. Wystarczy pół godziny, by cykoria straciła swoją gorycz. Dla jeszcze większej pewności warto usunąć z warzywa głąb.

Cykoria – jak jeść?

Cykoria świetnie smakuje na surowo w sałatkach i surówkach, ale można ją też grillować, dusić, gotować i zapiekać. Liście cykorii świetnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska podawana z dipem czy sosem czosnkowym. Warzywo to można również podawać z bakaliami, serem pleśniowym czy też sosem balsamicznym. Cykoria na ciepło doskonale smakuje z rybami, drobiem i owocami morza. Można ją faszerować, a także robić z niej zupy.

Aby prawidłowo ugotować cykorię, należy usunąć z niej uszkodzone zewnętrzne liście, przekroić warzywo na pół i wykroić ze środka głąb. Do gotującej się wody z dodatkiem soli i soku z cytryny wrzucamy cykorię. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotujemy ją przez ok. 15 minut aż straci jędrność.

Co ciekawe, wysuszone korzenie cykorii można zmielić i podawać jako zamiennik kawy.

Cykoria
Cykoria © Adobe Stock

Jak zrobić cykorię z serem pleśniowym?

Składniki:

  • 4 cykorie,
  • ocet winny malinowy,
  • oliwa,
  • sól, pieprz,
  • 1 ser pleśniowy typu camembert.

Przygotowanie:

  1. Kolby cykorii kroimy wzdłuż na połówki. Ocet mieszamy z oliwą, solą i pieprzem. Skrapiamy cykorię.
  2. Grillujemy przez 3-5 minut, w połowie tego czasu przekręcając warzywo na drugą stronę.
  3. Na cykoriach kładziemy plastry sera i grillujemy, aż zacznie się on roztapiać. Podajemy na gorąco, najlepiej z grzankami.

Jak zamarynować cykorię?

Składniki:

  • 4 cykorie,
  • 3 szkl. wody,
  • 2 łyżki białego octu winnego,
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku albo 1 gałązka świeżego,
  • ½ łyżeczki mielonego kminku,
  • ½ łyżeczki nasion anyżu,
  • 1 łyżeczka cukru, szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. W garnku mieszamy wszystkie składniki poza cykorią.
  2. Podgrzewamy powoli, aż do momentu zagotowania. Zdejmujemy garnek z ognia i wkładamy do niego oczyszczone cykorie.
  3. Odstawiamy na 3-4 godziny, a następnie osączamy. Podajemy do mięsa.

Jak zrobić zupę krem z cykorii?

Składniki:

  • 4 duże cykorie,
  • 1 cebula,
  • 1 por – tylko biała część,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 l drobiowego rosołu,
  • ½ szkl. śmietanki kremówki,
  • sól i pieprz,
  • szczypiorek albo natka z pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Cykorie pozbawiamy zewnętrznych liści i głąba. Kroimy na kawałki. Cebulę drobno siekamy, pora i selera kroimy w plasterki.
  2. W garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy do niego przygotowane warzywa i dusimy na średnim ogniu. Często mieszamy. Warzywa powinny zmięknąć, ale nie zrumienić się.
  3. Dodajemy do nich mąkę i dokładnie mieszamy, smażąc wszystko przez minutę. Do garnka wlewamy rosół.
  4. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Warzywa muszą być całkiem miękkie.
  5. Następnie zupę miksujemy i przyprawiamy solą i pieprzem. Zabielamy śmietanką. Zupę podajemy posypaną szczypiorkiem lub natką.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości