Cykoria – co to jest i jak wykorzystać ją w kuchni?

Większość roślin, aby się rozwijać, potrzebuje światła. Cykoria jednak do nich nie należy. Pod wpływem światła robi się zielona i gorzknieje. Aby więc była smaczna, warto wybierać jak najjaśniejszą. Cykoria jest warzywem, które z wyglądu nieco przypomina kapustę pekińską. Można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jakie ma właściwości i co możemy z niej zrobić?

Zapiekana cykoriaZapiekana cykoria
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czym charakteryzuje się cykoria?

Cykoria jest warzywem znanym już od starożytności, choć uprawiana jest dopiero od końca XIX wieku. Została spopularyzowana dzięki Belgom. Dziko rosnącą cykorię można spotkać w Europie, Azji i Afryce Północnej.

Sezon na cykorię rozpoczyna się na przełomie października i listopada, a kończy wraz z nadejściem kwietnia. Jej liście są podłużne i chrupiące. Mają charakterystyczny słodko-gorzki smak. W swoim wnętrzu ukrywa mnóstwo witamin i składników mineralnych, dzięki którym bardzo korzystnie wpływa na ludzki organizm.

W cykorii znajdziemy witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne i wspiera odporność, i witaminę A, która poprawia kondycję skóry. Ponadto bogata jest w witaminy: B1, B2, E oraz K. Cykoria dostarcza również takich składników mineralnych jak: żelazo, magnez, fosfor, cynk, potas, selen, mangan, wapń, dzięki czemu wpływa na produkcję czerwonych krwinek i wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu.

Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie

Cykoria zawiera laktucynę i laktukopikrynę, czyli substancje, które pobudzają apetyt, przyspieszają trawienie i mobilizują wątrobę do wydzielania żółci. Znajduje się w niej też inulina uważana za naturalny prebiotyk. Cykoria reguluje więc pracę jelit, a także ma właściwości detoksykujące. Dodatkowo pomaga obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Warzywo to zawiera bardzo mało kalorii, dlatego polecane jest też osobom odchudzającym się.

Jak pozbyć się goryczki z cykorii?

Charakterystyczny smak goryczki obecny w cykorii może przeszkadzać. Jest jednak sposób, by się go pozbyć i w pełni cieszyć się nie tylko właściwościami tego warzywa, ale i jego smakiem.

Cykorię należy dobrze wymoczyć w wodzie z solą i sokiem z cytryny. Wystarczy pół godziny, by cykoria straciła swoją gorycz. Dla jeszcze większej pewności warto usunąć z warzywa głąb.

Cykoria – jak jeść?

Cykoria świetnie smakuje na surowo w sałatkach i surówkach, ale można ją też grillować, dusić, gotować i zapiekać. Liście cykorii świetnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska podawana z dipem czy sosem czosnkowym. Warzywo to można również podawać z bakaliami, serem pleśniowym czy też sosem balsamicznym. Cykoria na ciepło doskonale smakuje z rybami, drobiem i owocami morza. Można ją faszerować, a także robić z niej zupy.

Aby prawidłowo ugotować cykorię, należy usunąć z niej uszkodzone zewnętrzne liście, przekroić warzywo na pół i wykroić ze środka głąb. Do gotującej się wody z dodatkiem soli i soku z cytryny wrzucamy cykorię. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotujemy ją przez ok. 15 minut aż straci jędrność.

Co ciekawe, wysuszone korzenie cykorii można zmielić i podawać jako zamiennik kawy.

Cykoria
Cykoria © Adobe Stock

Jak zrobić cykorię z serem pleśniowym?

Składniki:

  • 4 cykorie,
  • ocet winny malinowy,
  • oliwa,
  • sól, pieprz,
  • 1 ser pleśniowy typu camembert.

Przygotowanie:

  1. Kolby cykorii kroimy wzdłuż na połówki. Ocet mieszamy z oliwą, solą i pieprzem. Skrapiamy cykorię.
  2. Grillujemy przez 3-5 minut, w połowie tego czasu przekręcając warzywo na drugą stronę.
  3. Na cykoriach kładziemy plastry sera i grillujemy, aż zacznie się on roztapiać. Podajemy na gorąco, najlepiej z grzankami.

Jak zamarynować cykorię?

Składniki:

  • 4 cykorie,
  • 3 szkl. wody,
  • 2 łyżki białego octu winnego,
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku albo 1 gałązka świeżego,
  • ½ łyżeczki mielonego kminku,
  • ½ łyżeczki nasion anyżu,
  • 1 łyżeczka cukru, szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. W garnku mieszamy wszystkie składniki poza cykorią.
  2. Podgrzewamy powoli, aż do momentu zagotowania. Zdejmujemy garnek z ognia i wkładamy do niego oczyszczone cykorie.
  3. Odstawiamy na 3-4 godziny, a następnie osączamy. Podajemy do mięsa.

Jak zrobić zupę krem z cykorii?

Składniki:

  • 4 duże cykorie,
  • 1 cebula,
  • 1 por – tylko biała część,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 l drobiowego rosołu,
  • ½ szkl. śmietanki kremówki,
  • sól i pieprz,
  • szczypiorek albo natka z pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Cykorie pozbawiamy zewnętrznych liści i głąba. Kroimy na kawałki. Cebulę drobno siekamy, pora i selera kroimy w plasterki.
  2. W garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy do niego przygotowane warzywa i dusimy na średnim ogniu. Często mieszamy. Warzywa powinny zmięknąć, ale nie zrumienić się.
  3. Dodajemy do nich mąkę i dokładnie mieszamy, smażąc wszystko przez minutę. Do garnka wlewamy rosół.
  4. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Warzywa muszą być całkiem miękkie.
  5. Następnie zupę miksujemy i przyprawiamy solą i pieprzem. Zabielamy śmietanką. Zupę podajemy posypaną szczypiorkiem lub natką.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów