Trwa ładowanie...

Cykoria – co to jest i jak wykorzystać ją w kuchni?

Większość roślin, aby się rozwijać, potrzebuje światła. Cykoria jednak do nich nie należy. Pod wpływem światła robi się zielona i gorzknieje. Aby więc była smaczna, warto wybierać jak najjaśniejszą. Cykoria jest warzywem, które z wyglądu nieco przypomina kapustę pekińską. Można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jakie ma właściwości i co możemy z niej zrobić?

Zapiekana cykoriaZapiekana cykoriaŹródło: Adobe Stock
d1q7zn5

Czym charakteryzuje się cykoria?

Cykoria jest warzywem znanym już od starożytności, choć uprawiana jest dopiero od końca XIX wieku. Została spopularyzowana dzięki Belgom. Dziko rosnącą cykorię można spotkać w Europie, Azji i Afryce Północnej.

Sezon na cykorię rozpoczyna się na przełomie października i listopada, a kończy wraz z nadejściem kwietnia. Jej liście są podłużne i chrupiące. Mają charakterystyczny słodko-gorzki smak. W swoim wnętrzu ukrywa mnóstwo witamin i składników mineralnych, dzięki którym bardzo korzystnie wpływa na ludzki organizm.

W cykorii znajdziemy witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne i wspiera odporność, i witaminę A, która poprawia kondycję skóry. Ponadto bogata jest w witaminy: B1, B2, E oraz K. Cykoria dostarcza również takich składników mineralnych jak: żelazo, magnez, fosfor, cynk, potas, selen, mangan, wapń, dzięki czemu wpływa na produkcję czerwonych krwinek i wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu.

Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie

Cykoria zawiera laktucynę i laktukopikrynę, czyli substancje, które pobudzają apetyt, przyspieszają trawienie i mobilizują wątrobę do wydzielania żółci. Znajduje się w niej też inulina uważana za naturalny prebiotyk. Cykoria reguluje więc pracę jelit, a także ma właściwości detoksykujące. Dodatkowo pomaga obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi.

d1q7zn5

Warzywo to zawiera bardzo mało kalorii, dlatego polecane jest też osobom odchudzającym się.

Jak pozbyć się goryczki z cykorii?

Charakterystyczny smak goryczki obecny w cykorii może przeszkadzać. Jest jednak sposób, by się go pozbyć i w pełni cieszyć się nie tylko właściwościami tego warzywa, ale i jego smakiem.

Cykorię należy dobrze wymoczyć w wodzie z solą i sokiem z cytryny. Wystarczy pół godziny, by cykoria straciła swoją gorycz. Dla jeszcze większej pewności warto usunąć z warzywa głąb.

Cykoria – jak jeść?

Cykoria świetnie smakuje na surowo w sałatkach i surówkach, ale można ją też grillować, dusić, gotować i zapiekać. Liście cykorii świetnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska podawana z dipem czy sosem czosnkowym. Warzywo to można również podawać z bakaliami, serem pleśniowym czy też sosem balsamicznym. Cykoria na ciepło doskonale smakuje z rybami, drobiem i owocami morza. Można ją faszerować, a także robić z niej zupy.

d1q7zn5

Aby prawidłowo ugotować cykorię, należy usunąć z niej uszkodzone zewnętrzne liście, przekroić warzywo na pół i wykroić ze środka głąb. Do gotującej się wody z dodatkiem soli i soku z cytryny wrzucamy cykorię. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotujemy ją przez ok. 15 minut aż straci jędrność.

Co ciekawe, wysuszone korzenie cykorii można zmielić i podawać jako zamiennik kawy.

Cykoria Adobe Stock
CykoriaŹródło: Adobe Stock

Jak zrobić cykorię z serem pleśniowym?

Składniki:

  • 4 cykorie,
  • ocet winny malinowy,
  • oliwa,
  • sól, pieprz,
  • 1 ser pleśniowy typu camembert.

Przygotowanie:

  1. Kolby cykorii kroimy wzdłuż na połówki. Ocet mieszamy z oliwą, solą i pieprzem. Skrapiamy cykorię.
  2. Grillujemy przez 3-5 minut, w połowie tego czasu przekręcając warzywo na drugą stronę.
  3. Na cykoriach kładziemy plastry sera i grillujemy, aż zacznie się on roztapiać. Podajemy na gorąco, najlepiej z grzankami.
d1q7zn5

Jak zamarynować cykorię?

Składniki:

  • 4 cykorie,
  • 3 szkl. wody,
  • 2 łyżki białego octu winnego,
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku albo 1 gałązka świeżego,
  • ½ łyżeczki mielonego kminku,
  • ½ łyżeczki nasion anyżu,
  • 1 łyżeczka cukru, szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. W garnku mieszamy wszystkie składniki poza cykorią.
  2. Podgrzewamy powoli, aż do momentu zagotowania. Zdejmujemy garnek z ognia i wkładamy do niego oczyszczone cykorie.
  3. Odstawiamy na 3-4 godziny, a następnie osączamy. Podajemy do mięsa.
d1q7zn5

Jak zrobić zupę krem z cykorii?

Składniki:

  • 4 duże cykorie,
  • 1 cebula,
  • 1 por – tylko biała część,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 l drobiowego rosołu,
  • ½ szkl. śmietanki kremówki,
  • sól i pieprz,
  • szczypiorek albo natka z pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Cykorie pozbawiamy zewnętrznych liści i głąba. Kroimy na kawałki. Cebulę drobno siekamy, pora i selera kroimy w plasterki.
  2. W garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy do niego przygotowane warzywa i dusimy na średnim ogniu. Często mieszamy. Warzywa powinny zmięknąć, ale nie zrumienić się.
  3. Dodajemy do nich mąkę i dokładnie mieszamy, smażąc wszystko przez minutę. Do garnka wlewamy rosół.
  4. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Warzywa muszą być całkiem miękkie.
  5. Następnie zupę miksujemy i przyprawiamy solą i pieprzem. Zabielamy śmietanką. Zupę podajemy posypaną szczypiorkiem lub natką.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1q7zn5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1q7zn5
Więcej tematów