Cykoria – co to jest i jak wykorzystać ją w kuchni?

Większość roślin, aby się rozwijać, potrzebuje światła. Cykoria jednak do nich nie należy. Pod wpływem światła robi się zielona i gorzknieje. Aby więc była smaczna, warto wybierać jak najjaśniejszą. Cykoria jest warzywem, które z wyglądu nieco przypomina kapustę pekińską. Można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jakie ma właściwości i co możemy z niej zrobić?

Zapiekana cykoriaZapiekana cykoria
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czym charakteryzuje się cykoria?

Cykoria jest warzywem znanym już od starożytności, choć uprawiana jest dopiero od końca XIX wieku. Została spopularyzowana dzięki Belgom. Dziko rosnącą cykorię można spotkać w Europie, Azji i Afryce Północnej.

Sezon na cykorię rozpoczyna się na przełomie października i listopada, a kończy wraz z nadejściem kwietnia. Jej liście są podłużne i chrupiące. Mają charakterystyczny słodko-gorzki smak. W swoim wnętrzu ukrywa mnóstwo witamin i składników mineralnych, dzięki którym bardzo korzystnie wpływa na ludzki organizm.

W cykorii znajdziemy witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne i wspiera odporność, i witaminę A, która poprawia kondycję skóry. Ponadto bogata jest w witaminy: B1, B2, E oraz K. Cykoria dostarcza również takich składników mineralnych jak: żelazo, magnez, fosfor, cynk, potas, selen, mangan, wapń, dzięki czemu wpływa na produkcję czerwonych krwinek i wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu.

Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie

Cykoria zawiera laktucynę i laktukopikrynę, czyli substancje, które pobudzają apetyt, przyspieszają trawienie i mobilizują wątrobę do wydzielania żółci. Znajduje się w niej też inulina uważana za naturalny prebiotyk. Cykoria reguluje więc pracę jelit, a także ma właściwości detoksykujące. Dodatkowo pomaga obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Warzywo to zawiera bardzo mało kalorii, dlatego polecane jest też osobom odchudzającym się.

Jak pozbyć się goryczki z cykorii?

Charakterystyczny smak goryczki obecny w cykorii może przeszkadzać. Jest jednak sposób, by się go pozbyć i w pełni cieszyć się nie tylko właściwościami tego warzywa, ale i jego smakiem.

Cykorię należy dobrze wymoczyć w wodzie z solą i sokiem z cytryny. Wystarczy pół godziny, by cykoria straciła swoją gorycz. Dla jeszcze większej pewności warto usunąć z warzywa głąb.

Cykoria – jak jeść?

Cykoria świetnie smakuje na surowo w sałatkach i surówkach, ale można ją też grillować, dusić, gotować i zapiekać. Liście cykorii świetnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska podawana z dipem czy sosem czosnkowym. Warzywo to można również podawać z bakaliami, serem pleśniowym czy też sosem balsamicznym. Cykoria na ciepło doskonale smakuje z rybami, drobiem i owocami morza. Można ją faszerować, a także robić z niej zupy.

Aby prawidłowo ugotować cykorię, należy usunąć z niej uszkodzone zewnętrzne liście, przekroić warzywo na pół i wykroić ze środka głąb. Do gotującej się wody z dodatkiem soli i soku z cytryny wrzucamy cykorię. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotujemy ją przez ok. 15 minut aż straci jędrność.

Co ciekawe, wysuszone korzenie cykorii można zmielić i podawać jako zamiennik kawy.

Cykoria
Cykoria © Adobe Stock

Jak zrobić cykorię z serem pleśniowym?

Składniki:

  • 4 cykorie,
  • ocet winny malinowy,
  • oliwa,
  • sól, pieprz,
  • 1 ser pleśniowy typu camembert.

Przygotowanie:

  1. Kolby cykorii kroimy wzdłuż na połówki. Ocet mieszamy z oliwą, solą i pieprzem. Skrapiamy cykorię.
  2. Grillujemy przez 3-5 minut, w połowie tego czasu przekręcając warzywo na drugą stronę.
  3. Na cykoriach kładziemy plastry sera i grillujemy, aż zacznie się on roztapiać. Podajemy na gorąco, najlepiej z grzankami.

Jak zamarynować cykorię?

Składniki:

  • 4 cykorie,
  • 3 szkl. wody,
  • 2 łyżki białego octu winnego,
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku albo 1 gałązka świeżego,
  • ½ łyżeczki mielonego kminku,
  • ½ łyżeczki nasion anyżu,
  • 1 łyżeczka cukru, szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. W garnku mieszamy wszystkie składniki poza cykorią.
  2. Podgrzewamy powoli, aż do momentu zagotowania. Zdejmujemy garnek z ognia i wkładamy do niego oczyszczone cykorie.
  3. Odstawiamy na 3-4 godziny, a następnie osączamy. Podajemy do mięsa.

Jak zrobić zupę krem z cykorii?

Składniki:

  • 4 duże cykorie,
  • 1 cebula,
  • 1 por – tylko biała część,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 l drobiowego rosołu,
  • ½ szkl. śmietanki kremówki,
  • sól i pieprz,
  • szczypiorek albo natka z pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Cykorie pozbawiamy zewnętrznych liści i głąba. Kroimy na kawałki. Cebulę drobno siekamy, pora i selera kroimy w plasterki.
  2. W garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy do niego przygotowane warzywa i dusimy na średnim ogniu. Często mieszamy. Warzywa powinny zmięknąć, ale nie zrumienić się.
  3. Dodajemy do nich mąkę i dokładnie mieszamy, smażąc wszystko przez minutę. Do garnka wlewamy rosół.
  4. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Warzywa muszą być całkiem miękkie.
  5. Następnie zupę miksujemy i przyprawiamy solą i pieprzem. Zabielamy śmietanką. Zupę podajemy posypaną szczypiorkiem lub natką.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce