Curry z indyka i warzyw. Aromat wypełni całą kuchnię

Curry to nazwa charakterystycznej potrawy kuchni indyjskiej. Istnieje wiele jej odmian: curry z kurczaka, zielone tajskie curry, czerwone curry, brązowe curry ze Sri Lanki. Każde z nich ma inną kompozycje przypraw, ucieranych za każdym razem w moździerzu ze świeżych składników. Na Zachodzie nazwa "curry" kojarzy się raczej ze sproszkowaną mieszanką przypraw. Co ciekawe, zwyczaj mielenia przypraw "na zapas" został wprowadzony przez brytyjskich kolonizatorów i w samych Indiach do niedawna był rzadko spotykany. Pamiętajmy, że ta przyprawa jest bardzo wrażliwa na wilgoć i światło dlatego trzymajmy ją zawsze w zamknięciu i z dala od źródeł światła.

Indyk w sosie curryIndyk w sosie curry
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • filet z indyka - 400 g
  • 3 łyżki oleju
  • czerwona papryka, pieprz czarny
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm świeżego korzenia imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1,5 szklanki rosołu (może być bulion warzywny lub woda)
  • pół opakowania mrożonej włoszczyzny
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 duży ziemniak
  • czarny pieprz
  • łyżeczka sosu sambal oelek lub łyżeczka czerwonej pasty curry - dla osób lubiących ostre curry (do dostania w kuchniach świata lub większych supermarketach)

Przepis

  • Indyka myjemy i kroimy na ok. 2 cm kawałki. W miseczce mieszamy olej z łyżeczką czerwonej papryki i 2 szczyptami pieprzu. Kawałki indyka mieszamy z marynatą i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
  • Kawałki indyka mieszamy z marynatą i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Po upływie tego czasu wrzucamy kawałki indyka na rozgrzaną patelnię i smażymy do zrumienienia. Odkładamy na bok. Wrzucamy kawałki indyka na rozgrzaną patelnię i smażymy do zrumienienia. Smażymy na małym ogniu 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa staną się miękkie. Ciągle mieszając dodajemy kminek i kurkumę i pozostawiamy na ogniu jeszcze minutę.
  • Dodajemy rosół, curry, mrożoną włoszczyznę i pokrojonego w kostkę ziemniaka.
  • Przyprawiamy pieprzem i mieszamy. Jeżeli lubimy ostre dania możemy również dodać sos sambal oelek lub czerwoną pastę curry.
  • Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut (po upływie 15 minut dodajemy kawałki indyka). Pamiętajmy, aby od czasu do czasu mieszać curry sprawdzając czy się nie przypala.
  • Curry podajemy z ryżem basmati lub kaszą kuskus i posypujemy posiekana natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze