Curry z indyka i warzyw. Aromat wypełni całą kuchnię

Curry to nazwa charakterystycznej potrawy kuchni indyjskiej. Istnieje wiele jej odmian: curry z kurczaka, zielone tajskie curry, czerwone curry, brązowe curry ze Sri Lanki. Każde z nich ma inną kompozycje przypraw, ucieranych za każdym razem w moździerzu ze świeżych składników. Na Zachodzie nazwa "curry" kojarzy się raczej ze sproszkowaną mieszanką przypraw. Co ciekawe, zwyczaj mielenia przypraw "na zapas" został wprowadzony przez brytyjskich kolonizatorów i w samych Indiach do niedawna był rzadko spotykany. Pamiętajmy, że ta przyprawa jest bardzo wrażliwa na wilgoć i światło dlatego trzymajmy ją zawsze w zamknięciu i z dala od źródeł światła.

Indyk w sosie curryIndyk w sosie curry
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • filet z indyka - 400 g
  • 3 łyżki oleju
  • czerwona papryka, pieprz czarny
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm świeżego korzenia imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1,5 szklanki rosołu (może być bulion warzywny lub woda)
  • pół opakowania mrożonej włoszczyzny
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 duży ziemniak
  • czarny pieprz
  • łyżeczka sosu sambal oelek lub łyżeczka czerwonej pasty curry - dla osób lubiących ostre curry (do dostania w kuchniach świata lub większych supermarketach)

Przepis

  • Indyka myjemy i kroimy na ok. 2 cm kawałki. W miseczce mieszamy olej z łyżeczką czerwonej papryki i 2 szczyptami pieprzu. Kawałki indyka mieszamy z marynatą i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
  • Kawałki indyka mieszamy z marynatą i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Po upływie tego czasu wrzucamy kawałki indyka na rozgrzaną patelnię i smażymy do zrumienienia. Odkładamy na bok. Wrzucamy kawałki indyka na rozgrzaną patelnię i smażymy do zrumienienia. Smażymy na małym ogniu 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa staną się miękkie. Ciągle mieszając dodajemy kminek i kurkumę i pozostawiamy na ogniu jeszcze minutę.
  • Dodajemy rosół, curry, mrożoną włoszczyznę i pokrojonego w kostkę ziemniaka.
  • Przyprawiamy pieprzem i mieszamy. Jeżeli lubimy ostre dania możemy również dodać sos sambal oelek lub czerwoną pastę curry.
  • Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut (po upływie 15 minut dodajemy kawałki indyka). Pamiętajmy, aby od czasu do czasu mieszać curry sprawdzając czy się nie przypala.
  • Curry podajemy z ryżem basmati lub kaszą kuskus i posypujemy posiekana natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu