Cukinia - smaczne i niedoceniane warzywo
Wśród lipcowych produktów, które warto włączyć do jadłospisu obowiązkowo należy wymienić cukinię. Warzywo to - wraz z kwiatami - daje szerokie pole do popisu w kuchni. Jednak ze względu na mało wyrazisty smak, często jest niedoceniana. Dietetyk Kamila Lipiec z Centrum Naturhouse w Nowej Soli, wyjaśniła nam dlaczego warto przekonać się do jedzenia cukinii i jak najlepiej ją przygotować.
Właściwości cukinii
Wśród lipcowych produktów, które warto włączyć do jadłospisu obowiązkowo należy wymienić cukinię. Warzywo to - wraz z kwiatami - daje szerokie pole do popisu w kuchni. Jednak ze względu na mało wyrazisty smak, często jest niedoceniana. Dietetyk Kamila Lipiec z Centrum Naturhouse w Nowej Soli wyjaśniła nam, dlaczego warto przekonać się do jedzenia cukinii i jak najlepiej ją przygotować.
- Cukinia jest lekkostrawna i bardzo niskokaloryczna, zawiera jedynie 16 kcal i tylko 4 g węglowodanów w 100 g produktu. To jedno z niewielu warzyw, w których nie odkładają się metale ciężkie, dlatego może być podawana małym dzieciom. Ponadto jak większość warzyw ma właściwości odkwaszania organizmu.
Jak podać cukinię?
- Najwięcej wartości odżywczych posiadają produkty mało przetworzone, więc i surowa cukinia będzie zawierała większą wartość żywieniową, tym bardziej, że cukinia procentowo zawiera mniej witamin niż pomidor czy papryka. Najbardziej delikatne są młode kabaczki, wystarczy je tylko porządnie umyć, warto zostawić skórkę. Surową cukinię można połączyć z innymi warzywami, np. z rzepą lub kalarepką i polać jogurtem. Smaczna jest również lekko zgrillowana z papryką i ananasem. Nawet sama cukinia będzie smakowała, jeśli do jej podsmażenia dodamy sporą ilość czosnku - radzi dietetyk Kamila Lipiec.
Cukinia w kuchni
- Tak jak wcześniej wspomniałam, warto cukinię połączyć z innymi warzywami, dla polepszenia jej smaku. Cukinia należy do warzyw dyniowatych, które zawierają spore ilości beta karotenu (czyli prowitaminy A)
, dlatego warto polać cukinię łyżką oliwy, żeby zwiększyć ilość wchłoniętej prowitaminy. Ponadto należy podawać ją w rożnych zestawach z innymi jarzynami, ponieważ sama cukinia nie ma zbyt wielu witamin. Jednak dużo składników mineralnych jest wchłanianych z niej w większej ilości w obecności innych produktów, na zasadzie synergii (połączenie składników wielokrotnie wzmacnia efekt działania pojedynczo stosowanych składników).
Kwiaty cukinii
- Kwiaty cukinii zawierają spore ilości witaminy z grupy B, witaminę C i PP oraz potas, wapń i sterole roślinne, które obniżają poziom cholesterolu. Ponadto mają działanie odkwaszające i przyspieszają przemianę materii. Do spożycia nadają się przede wszystkim kwiaty męskie, które znajdują się na cienkich łodygach (żeńskie na końcu kwiatu mają zalążki owoców cukinii) oba mają lekko słodkawy smak, ale nie należy ich myć przed spożyciem, ponieważ są bardzo kruche. Kwiaty możemy dodać do omletów, można przyrządzić je jako racuchy z ciastem naleśnikowym lub smażyć z warzywami - podpowiada dietetyk Naturhouse.
Oto kilka podpowiedzi, jak podać cukinię i jej kwiaty.
Makaron z cukinii
Składniki: 4 cukinie z miękką skórką, 2 papryki wcześniej upieczone, pół kilo pomidorów, 2 ząbki czosnku, świeża bazylia, pół cebuli, pieprz, sól, chili, cytryna.
Cukinie kroimy w makaron za pomocą maszynki typu julienne i skrapiamy sokiem z cytryny. W blenderze miksujemy pozostałe składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Tak przygotowanym sosem polewamy nasz makaron z cukinii.
Kwiaty cukinii według przepisu Justmydelicious
Składniki: 6 małych kwiatów cukinii, 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej, 2 łyżki sera ricotta, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, płatki chilli do smaku, kilka listków świeżej bazylii, 1 jajko, 4 łyżki mąki pszennej, mleko. Dodatkowo: olej do smażenia.
Z wnętrza kwiatów usuwamy trzonek z pyłkiem. Kaszę, ser, sól, pieprz, chilli oraz posiekaną bazylię mieszamy w misce, a następnie gotowym farszem wypełniamy kwiaty. Delikatnie okręcamy końce płatków kwiatów. Jajko i mąkę łączymy, stopniowo dodając mleko. Ciasto będzie idealne, gdy jego konsystencja będzie przypominać gęstą śmietanę. Wypełnione farszem kwiaty zanurzamy w cieście, następnie wykładamy je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy z każdej strony kilka minut do czasu, aż całość będzie apetycznie chrupiąca i złocista.
Chlebek z cukinii
Składniki: 6 jajek, 2 szklanki startej na drobnej tarce cukinii (oczywiście ze skórką), pół kostki rozpuszczonego masła, 1 szklanka mąki razowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki sezamu (wcześniej delikatnie uprażonego na suchej patelni) i sól.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy roztopione masło, i ubijamy mikserem. Ubijając dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sezam i sól. Na koniec dodajemy startą cukinię i mieszamy dokładnie łyżką. Wlewamy masę do formy. Nie trzeba jej smarować masłem, masa jest odpowiednio tłusta. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.