WP

Corn dog. Amerykańska parówka na patyku

Jedno z najpopularniejszych amerykańskich dań ulicznych. Smażona na głębokim tłuszczu parówka w cieście przygotowanym z mąki kukurydzianej raczej nie ma wysokich notowań u dietetyków, ale jeśli zatroszczymy się o dobre składniki, czasami możemy urozmaicić tym przysmakiem nasz jadłospis.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Mieszkańcy Stanów Zjednoczonych kochają corn dogi
Mieszkańcy Stanów Zjednoczonych kochają corn dogi (123RF)
WP

Corn dog nie ma specjalnie długiej i bogatej historii. Właściwie nie wiadomo, kiedy po raz zaserwowano parówkę w cieście kukurydzianym, ponieważ istnieje przynajmniej kilka wersji początków uwielbianego dziś na całym świecie fast foodu. Jego receptura narodziła się prawdopodobnie pod koniec lat 30. XX wieku w Teksasie, gdzie pojawiało się wówczas wielu niemieckich kolonistów, którzy przywieźli ze sobą zamiłowanie do kiełbasek i szukali sposobów na pogodzenie przysmaku z miejscowymi produktami, w tym właśnie mąką kukurydzianą.

Jedna z wersji historii corn doga wiąże go z właścicielem niewielkiej restauracji w miasteczku Adel w stanie Iowa, który w 1937 r., podczas rozgrywek licealnej ligi baseballa postanowił pomóc sprzedawcy hot dogów, gdy zabrakło mu bułek. Mężczyzna wymyślił, by pozostałe parówki upiec w cieście kukurydzianym i okazało się to strzałem w dziesiątkę – po specjał szybko ustawiła się kolejka smakoszy.

Corn dogi na patyku jako pierwsza zaczęła ponoć sprzedawać restauracja "Cozy Dog Drive In" w Springfield, gdzie w 1946 r. zastosowano specjalne urządzenie nadziewające parówkę na kijek z drewna dębowego. Lokal do dzisiaj oferuje słynny specjał, obecnie na patyku z drzewa sosnowego.

WP

Zobacz też: Bakłażany faszerowane parówkami

Mieszkańcy Stanów Zjednoczonych kochają corn dogi. Można je kupić w ulicznych budkach, centrach handlowych czy na stacjach benzynowych. W każdym amerykańskim supermarkecie bez trudu dostaniemy mrożony przysmak, który wystarczy tylko podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Pierwsza sobota marca jest świętowana jako międzynarodowy dzień corn doga. Odbywa się wówczas wiele imprez, oczywiście z parówkowym specjałem w roli głównej.

Co siedzi w parówkach

WP

Nie musimy jechać do USA, by zjeść corn doga, gdyż bez trudu przygotujemy go w domu. Jednak warto zadbać o dobrej jakości składniki, przede wszystkim parówki.

Unikajmy najtańszych produktów, w których mięso stanowi niewielki procent, a zastępuje je np. MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt czy świń, oznaczające po prostu odpady – ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, a nawet pióra czy pazury. Takie „specjały” nie powinny być spożywane, jeśli znajdujemy się na diecie, ale także przez osoby starsze czy dzieci.

Zrezygnujmy też z parówek nafaszerowanych substancjami chemicznymi i polepszaczami smaku, np. budzącym kontrowersje glutaminianem sodu, oskarżanym o zwiększanie ryzyka otyłości, uszkadzanie komórek mózgowych oraz wywoływanie różnych reakcji uczuleniowych. Wędliny często kryją w sobie także solidną dawkę fosforanów, które zaburzają równowagę organizmu, pogarszając wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza, czego konsekwencją bywa np. osteoporoza.

WP

Na szczęście w sklepach znajdziemy także parówki z naprawdę dobrym składem, zawierające np. tylko mięso wieprzowe z szynki, wodę, glukozę, aromaty, sól, przyprawy, białko kolagenowe i sok z owoców aceroli. To świetny produkt do corn dogów.

Corn dog – jak to zrobić

Na początku należy przygotować ciasto. Mieszamy półtorej szklanki mąki kukurydzianej i szklankę mąki pszennej z 2-3 łyżeczkami proszku do pieczenia, łyżeczką soli i cukru oraz szczyptą pieprzu. Wbijamy jajko i zaczynamy wyrabiać masę, dolewając powoli szklankę mleka. Mieszamy, aż ciasto uzyska konsystencję śmietany (nie powinno być zbyt rzadkie). W niektórych przepisach dodaje się do niego łyżeczkę ostrej musztardy lub trochę mielonej papryki, wszystko zależy od naszych preferencji smakowych.

Rozgrzewamy olej w garnku lub frytownicę. Nadziewamy parówki (jeśli mają foliową osłonkę, należy ją wcześniej zdjąć) na długie patyczki do szaszłyków, maczamy w cieście (strząsając jego nadmiar), a następnie zanurzamy smakołyk w rozgrzanym tłuszczu. Smażymy kilka minut, aż corn dogi się zarumienią. Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z keczupem, musztardą, surówką coleslaw lub inną sałatką, np. z sałaty lodowej, ogórka, suszonych pomidorów, liści świeżej bazylii i kostek sera feta.

WP

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP