Trwa ładowanie...

Co zrobić z pomidorów? Pięć najlepszych przepisów

Pomidory to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Kochamy je za smak, kolor i walory żywieniowe. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów - przede wszystkim potasu, który odpowiedzialny jest za odpowiedni poziom ciśnienia krwi. W dodatku są pełne wody, więc nawadniają organizm w znakomity sposób.

Domowa zupa pomidorowaDomowa zupa pomidorowaŹródło: Adobe Stock, fot: Arkadiusz Fajer "arfo"
d9xd4ob
d9xd4ob

Teraz, w szczycie sezonu, kupimy najlepsze, polskie pomidory, uprawiane w pełnym słońcu, słodkie i aromatyczne. Wykorzystajmy je więc do przygotowania prawdziwej, pomidorowej uczty.

Zupa pomidorowa

Zacznijmy od klasyki, czyli zupy pomidorowej. Do jej przygotowania potrzebujemy: dojrzałe pomidory, marchewkę, pietruszkę, pora, selera, sól selerową, sól kamienną, pieprz ziarnisty i liście laurowe.

Najpierw pomidory kroimy w ćwiartki i wkładamy do garnka wypełnionego bardzo niewielką ilością wody i podgrzewamy delikatnie, aż pomidory się rozpadną. W drugim garnku, w osolonej wodzie gotujemy włoszczyznę z dodatkiem ziaren pieprzu i liściem laurowym. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy przetarte przez sito pomidory i doprawiamy do smaku solą selerową i zwykłą. Podajemy z ryżem lub makaronem.

Ogórek i pomidor. Zakazane połączenie, które Polacy uwielbiają

Sałatka pomidorowa z granatem

Najlepsze są świeże pomidory, które wykorzystajmy na przykład do przygotowania bardzo nietypowej sałatki. Składniki: małe, kolorowe pomidory koktajlowe, garść pestek granatu, szczypiorek, świeży estragon, śmietana 18 procent, sól, pieprz.

d9xd4ob

Pomidory kroimy na połówki, estragon i szczypiorek siekamy dość drobno. W misce mieszamy pomidory z ziołami i pestkami granatu, dodajemy śmietanę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dekorujemy listkami estragonu.

Pomidorowa sałatka z szynką

Wędliny idealnie komponują się z pomidorami, więc jeśli nie jesteśmy wegetarianami, możemy przygotować kolejną pyszną sałatkę. Składniki: pomidory, plasterki szynki parmeńskiej, małe kulki mozzarelli, ocet balsamiczny, oliwę, natkę kolendry, sól, pieprz, cukier.

Najpierw przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą ocet, oliwę, sól, pieprz i cukier. Pomidory kroimy na ćwiartki, szynkę na paski, natkę siekamy. Wkładamy wszystko do miski i tuż przed podaniem polewamy sosem.

Pieczone pomidory Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: PHILIPIMAGE

Pieczone pomidory

Te mięsiste warzywa nadają się również do zapiekania. Szczególnie, jeśli uda nam się zdobyć odmiany typu bawole serce, zawierające mniej wody niż inne odmiany. Potrzebujemy: kilka pomidorów, ser mozzarella, natkę pietruszki, oliwę z oliwek,sól i pieprz.

d9xd4ob

Z pomidorów odcinamy delikatnie wierzch i łyżeczką usuwamy pestki. Ser kroimy w kostkę, natkę siekamy i mieszamy z serem oraz solą i pieprzem. Do pomidora wlewamy kilka kropel oliwy, wkładamy masę serowo-ziołową i zapiekamy około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.

Pomidory na grzankach

Ten prosty przepis pozwoli nam na przygotowanie szybkiego śniadania lub kolacji. Składniki: kilka kromek dobrej jakości chleba, kilka pomidorów, ser żółty, oliwa, sól i pieprz.

Pomidory kroimy na plasterki i układamy na lekko skropionych oliwą kromkach chleba. Warzywa doprawiamy solą i pieprzem, na to układamy plasterki sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na 10 minut.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d9xd4ob
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d9xd4ob
Więcej tematów