Co zrobić z pomidorów? Pięć najlepszych przepisów

Pomidory to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Kochamy je za smak, kolor i walory żywieniowe. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów - przede wszystkim potasu, który odpowiedzialny jest za odpowiedni poziom ciśnienia krwi. W dodatku są pełne wody, więc nawadniają organizm w znakomity sposób.

Domowa zupa pomidorowaDomowa zupa pomidorowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer "arfo"
Magda Bukowska

Teraz, w szczycie sezonu, kupimy najlepsze, polskie pomidory, uprawiane w pełnym słońcu, słodkie i aromatyczne. Wykorzystajmy je więc do przygotowania prawdziwej, pomidorowej uczty.

Zupa pomidorowa

Zacznijmy od klasyki, czyli zupy pomidorowej. Do jej przygotowania potrzebujemy: dojrzałe pomidory, marchewkę, pietruszkę, pora, selera, sól selerową, sól kamienną, pieprz ziarnisty i liście laurowe.

Najpierw pomidory kroimy w ćwiartki i wkładamy do garnka wypełnionego bardzo niewielką ilością wody i podgrzewamy delikatnie, aż pomidory się rozpadną. W drugim garnku, w osolonej wodzie gotujemy włoszczyznę z dodatkiem ziaren pieprzu i liściem laurowym. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy przetarte przez sito pomidory i doprawiamy do smaku solą selerową i zwykłą. Podajemy z ryżem lub makaronem.

Ogórek i pomidor. Zakazane połączenie, które Polacy uwielbiają

Sałatka pomidorowa z granatem

Najlepsze są świeże pomidory, które wykorzystajmy na przykład do przygotowania bardzo nietypowej sałatki. Składniki: małe, kolorowe pomidory koktajlowe, garść pestek granatu, szczypiorek, świeży estragon, śmietana 18 procent, sól, pieprz.

Pomidory kroimy na połówki, estragon i szczypiorek siekamy dość drobno. W misce mieszamy pomidory z ziołami i pestkami granatu, dodajemy śmietanę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dekorujemy listkami estragonu.

Pomidorowa sałatka z szynką

Wędliny idealnie komponują się z pomidorami, więc jeśli nie jesteśmy wegetarianami, możemy przygotować kolejną pyszną sałatkę. Składniki: pomidory, plasterki szynki parmeńskiej, małe kulki mozzarelli, ocet balsamiczny, oliwę, natkę kolendry, sól, pieprz, cukier.

Najpierw przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą ocet, oliwę, sól, pieprz i cukier. Pomidory kroimy na ćwiartki, szynkę na paski, natkę siekamy. Wkładamy wszystko do miski i tuż przed podaniem polewamy sosem.

Pieczone pomidory
© Adobe Stock | PHILIPIMAGE

Pieczone pomidory

Te mięsiste warzywa nadają się również do zapiekania. Szczególnie, jeśli uda nam się zdobyć odmiany typu bawole serce, zawierające mniej wody niż inne odmiany. Potrzebujemy: kilka pomidorów, ser mozzarella, natkę pietruszki, oliwę z oliwek,sól i pieprz.

Z pomidorów odcinamy delikatnie wierzch i łyżeczką usuwamy pestki. Ser kroimy w kostkę, natkę siekamy i mieszamy z serem oraz solą i pieprzem. Do pomidora wlewamy kilka kropel oliwy, wkładamy masę serowo-ziołową i zapiekamy około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.

Pomidory na grzankach

Ten prosty przepis pozwoli nam na przygotowanie szybkiego śniadania lub kolacji. Składniki: kilka kromek dobrej jakości chleba, kilka pomidorów, ser żółty, oliwa, sól i pieprz.

Pomidory kroimy na plasterki i układamy na lekko skropionych oliwą kromkach chleba. Warzywa doprawiamy solą i pieprzem, na to układamy plasterki sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na 10 minut.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika