Co się stanie, jeśli będziemy jeść samo mięso? Może być nieciekawie

Wiele diet opiera się na odpowiednim dawkowaniu mięsa - dieta śródziemnomorska zachęca, aby spożywać go mniej, a z dietą paleo zjesz go na pewno więcej. A co by się stało, gdybyś jadł samo mięso? Okazuje się, że po prostu nie jesteśmy do tego stworzeni.

Jedzenie samego mięsa może być niebezpieczne.
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Paulina Ermel

Zamieszczony przez AsapSCIENCE materiał wideo wyraźnie pokazuje, że bez dobrego włókna dostarczanego z roślin strączkowych i warzyw możesz cierpieć na to samo, co kulturyści, którzy przyjmują za dużo białka - na zaparcia.

Poza tym najłatwiejszym sposobem na to, żeby ciało wytworzyło energię, jest zamiana węglowodanów w glukozę - jeżeli rezygnujesz z węglowodanów, ciało zacznie spalać tłuszcz i potrzebne białka. Należy pamiętać jednak, że istnieje też chude mięso takie jak królik, które ma bardzo niską zawartość tłuszczu, a jednocześnie bardzo wysoką zawartość białka - spożywając tylko takie, można dostać zatrucia białkowego.

Ludzie są jednym z niewielu zwierząt, które nie produkują własnych witamin - muszą dostarczać ich z owoców i warzyw. Bez nich nawet ciało nie jest w stanie wytworzyć kolagenu, a to z kolei prowadzi np. do szkorbutu. Jedzenie samego mięsa pozbawia nas możliwości pobierania z zewnątrz witaminy C. A jest to bardzo niebezpieczne dla organizmu. Wystarczy wziąć pod uwagę spadającą odporność. Jest jednak rozwiązanie - mało przyjemne, ale działające. Skóra i tłuszcz z surowego mięsa zawierają dużo tej witaminy. Dopiero proces gotowania ją niszczy.

Oczywiście należy pamiętać o drugiej stronie medalu - jedzenie surowego mięsa może narazić nas na dostarczenie bakterii i rozwinięcia chorób bakteryjnych. Wszystko zależy od świeżości mięsa.

Zobacz też: O czym świadczy kolor mięsa?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀