Co koniecznie zjeść w Nowym Jorku?

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 8Kulinarny przewodnik

Obraz
© iStock.com

Niewiele miast na świecie działa na wyobraźnię równie mocno, co Nowy Jork. Nic dziwnego, że amerykańską metropolię każdego roku odwiedza ponad 60 milionów turystów. W "Wielkim Jabłku" nie brakuje atrakcji, także dla podniebienia. Czego warto tutaj skosztować?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 8Reuben Sandwich

Obraz
© iStock.com

Chyba każdy miłośnik filmu pamięta scenę z kultowej komedii "Kiedy Harry poznał Sally", gdy główna bohaterka bardzo ekspresyjnie udowadnia partnerowi, że potrafi symulować orgazm. Oboje pałaszują w tym czasie smakowicie wyglądające kanapki i nie ma w tym nic dziwnego, gdyż siedzą w legendarnej nowojorskiej restauracji Katz’s Delicatessen, w powszechnej opinii serwującej najpyszniejsze Reuben sandwich.

To jeden z kulinarnych symboli tego miasta, oferowany zarówno w luksusowych lokalach, jak i ulicznych budkach. Na słynną kanapkę składają się zazwyczaj dwie kromki żytniego chleba, między którymi ukrywa się plaster ementalera, pastrami (długo marynowana i wędzona wołowina), poszatkowana kapusta kiszona oraz sos rosyjski będący mieszanką majonezu, keczupu i tartego chrzanu, doprawioną sosem Worchestershire, świeżo mielonym pieprzem oraz słodką papryką.

/ 8Bajgiel

Obraz
© 123RF

Receptura tego nowojorskiego specjału, czyli po prostu bułki z dziurką, narodziła się prawdopodobnie w… Krakowie, gdzie wypiekano go już na początku XVII wieku. Trzy stulecia później żydowscy emigranci przywieźli przepis do Stanów Zjednoczonych i rozpoczęli produkcję bajgli na Manhattanie. Dziś są one ważnym elementem kulinarnego dziedzictwa tego niezwykłego miasta, opiewanym w licznych filmach czy powieściach. Wielu nowojorczyków nie wyobraża sobie śniadania bez bajgli, a urazy przy ich krojeniu są ponoć główną przyczyną przyjęć na ostry dyżur w niedzielne poranki.

Jeśli chcemy posmakować luksusu, warto odwiedzić słynną restaurację Westin New York na Times Square, gdzie można skosztować bajgla nadziewanego serkiem na bazie białych trufli oraz płatkami złota. Kosztuje jedynie… tysiąc dolarów.

/ 8Chicken and waffles

Obraz
© iStock.com

Amerykańska kuchnia słynie z łączenia produktów, które dla Polaka niespecjalnie do siebie pasują. Świetnym przykładem jest specjał, który wprawdzie narodził się wśród holenderskich osadników zamieszkujących Pensylwanię, ale zyskał też ogromną popularność w innych częściach Stanów Zjednoczonych, w tym Nowym Jorku.
W licznych tutejszych restauracjach możemy spróbować jak smakują gofry (często polane np. syropem klonowym) z kawałkami panierowanego kurczaka, usmażonego w głębokim tłuszczu. Ponoć znakomicie, nieprzypadkowo już w latach 30. XX wieku słynny muzyk jazzowy Bunny Berigan skomponował utwór zatytułowany po prostu "Chicken and Waffles".

/ 8Pizza

Obraz
© iStock.com

Może wydawać się to dziwne, ale zdaniem wielu smakoszy najlepszą pizzę na świecie zjemy nie w Rzymie czy Neapolu, lecz na Brooklynie, w istniejącej od 1905 roku włoskiej restauracji Grimaldi’s. Lokal nie przyjmuje rezerwacji, dlatego codziennym obrazkiem są stojące przed nim długie kolejki oczekujących klientów. Jednym z sekretów tutejszej pizzy jest ponoć silnie zmineralizowana woda, którą dodaje się do ciasta zachwycającego smakiem i chrupkością.

/ 8Cheesecake

Obraz
© iStock.com

"Sernika na świecie nie było, dopóki nie powstał w Nowym Jorku" – mawiają mieszkańcy największej amerykańskiej metropolii. Pyszne ciasto możemy zjeść w niezliczonych nowojorskich cukierniach i kawiarniach, choć podobno najsmaczniejsze oferuje lokal o nazwie Junior’s, zlokalizowany w pobliżu słynnego Times Square.
Warto jednak wiedzieć, że tutejszy specjał mocno różni się od naszego rodzimego sernika, ponieważ jego bazą jest zazwyczaj nie twaróg, a śmietankowy serek typu Philadelphia, który nadaje mu charakterystycznej kremowej konsystencji.

/ 8Ciasteczka z Levain

Obraz
© iStock.com

Niby nic nadzwyczajnego, a jednak stały się jednym z symboli Nowego Jorku. Kultowa piekarnia Levain, zlokalizowana na Amsterdam Avenue, oferuje tylko kilka rodzajów ciastek: z kawałkami czekolady, masłem orzechowym, płatkami owsianymi i rodzynkami oraz orzechowo-czekoladowe. Jednak każde z nich jest cukierniczym arcydziełem, chrupiącym z zewnątrz i miękkim w środku. Tutejsze łakocie mają też solidne gabaryty – każdy musi ważyć 6 uncji, czyli około 17 dag.

/ 8BEC Sandwich

Obraz
© iStock.com

Ulubiony specjał śniadaniowy mieszkańców Nowego Jorku, dostępny w budkach ze street foodem i renomowanych restauracjach. Za skrótem BEC kryją się klasyczne dodatki do kanapki, czyli boczek, jajko i ser (bacon, egg, cheese). Najważniejszym elementem jest jajko, zazwyczaj sadzone lub w formie jajecznicy, które musi być na tyle ścięte, by nie wypływać z sandwicha. W kanapce szczególnie dobrze sprawdza się wyrazisty cheddar. Niekiedy wzbogaca się ją także plasterkiem pomidora lub listkiem sałaty.

Wybrane dla Ciebie

Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska