Co jeść, gdy wypadają nam włosy?
Nieodpowiednia pielęgnacja, zaburzenia hormonalne, choroby, stres – nadmierne wypadanie włosów może mieć wiele przyczyn, ale zawsze powoduje spory dyskomfort. W powstrzymaniu tego procesu pomoże odpowiednia dieta. Po jakie produkty warto sięgnąć?
Fasola
Ta popularna roślina strączkowa jest skarbnicą łatwo przyswajalnego białka, którego dostarcza więcej niż mięso. Charakteryzuje się też bardzo korzystnym profilem aminokwasów, które mają znaczący wpływ na kondycję skóry głowy, a także stanowią główny budulec keratyny, czyli najważniejszego składnika włosów. Jeśli chcemy je wzmocnić i zapobiec wypadaniu, sięgnijmy po fasolę, którą można przyrządzić na wiele pysznych sposobów.
Migdały
Świetny zamiennik niekorzystnych dla zdrowia przekąsek, czyli rozmaitych chrupków i chipsów. Nasiona migdałowca zwyczajnego dostarczają wielu cennych składników odżywczych, w tym witaminy E, która znacząco poprawia kondycję włosów, przyspieszając ich wzrost oraz zapewniając odpowiednie nawilżenie.
Marchewka
Jedno z najpopularniejszych warzyw w naszej kuchni, zazwyczaj jednak spożywane po obróbce termicznej. Czasami jednak warto sięgnąć po surową marchewkę. Nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również wartości odżywcze – dostarcza wówczas najlepiej przyswajalnej witaminy A, która stymuluje wzrost mieszków włosowych, a jej niedobór sprawia, że włosy stają się suche i łamliwe, ze skłonnością do wypadania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warto jeść codziennie
Olej lniany
Jeśli chcemy powstrzymać wypadanie włosów, w naszej diecie nie powinno zabraknąć nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, których zapewniają odpowiednie nawilżenie skóry i włosów, wspomagają ich wzrost i regenerację. Dużą dawkę tych cennych związków znajdziemy w tłuszczu wytwarzanym poprzez tłoczenie na zimno nasion lnu zwyczajnego. Pamiętajmy jednak, że olej lniany nie nadaje się do smażenia czy pieczenia, ponieważ obróbka termiczna powoduje utratę jego cennych wartości odżywczych. Powinien być stosowany wyłącznie na zimno, np. jako dodatek do sałatek czy kanapek. Znakomicie sprawdzi się w pożywnych koktajlach.
Pestki dyni
Dostarczają sporo kalorii, ale prozdrowotne właściwości sprawiają, że możemy jeść je bez wyrzutów sumienia. Szczególnie, gdy chcemy powstrzymać proces wypadania włosów, które może być spowodowane niedoborem cynku – bardzo bogatym źródłem tego minerału są właśnie pestki dyni. Cynk zapobiega przerzedzaniu włosów, dba o ich estetyczny i zdrowy wygląd, zapewniając wzmocnienie i zachowanie naturalnego blasku.
Wątróbka cielęca
Ma równie wielu zwolenników, co przeciwników, ale nawet osoby krzywiące się na widok wątróbki powinny czasem po nią sięgnąć, gdyż trudno znaleźć bogatsze źródło dobrze przyswajalnej miedzi, której niedobór skutkuje m.in. wypadaniem i osłabieniem włosów. Wątróbka cielęca dostarcza też dużo innych cennych składników odżywczych, w tym witaminy A.
Jajko
Aby wzmocnić włosy i powstrzymać ich wypadanie nie powinniśmy zapominać o spożywaniu produktów bogatych w witaminy z grupy B, zwłaszcza ryboflawinę (B2), niacynę (B3), kwasu pantotenowy (B5) oraz biotynę (B8), wpływające na prawidłowy stan skóry głowy oraz odpowiedni wzrost włosów. Gdzie ich szukać? W jednym z najdoskonalszych produktów naturalnych, czyli jajku.
Orzechy brazylijskie
Te bardzo tłuste orzechy uprawiane w Ameryce Południowej słyną przede wszystkim z wyjątkowo wysokiej zawartości selenu – mikroelementu, który odgrywa bardzo istotną rolę w zapewnieniu naszym włosom dobrej kondycji. Selen wspólnie z witaminą E (także istotnym składnikiem orzechów brazylijskich) pozwala skutecznie powstrzymywać procesy starzenia i degeneracji włosów.