Co jeść, gdy wypadają nam włosy?

Nieodpowiednia pielęgnacja, zaburzenia hormonalne, choroby, stres – nadmierne wypadanie włosów może mieć wiele przyczyn, ale zawsze powoduje spory dyskomfort. W powstrzymaniu tego procesu pomoże odpowiednia dieta. Po jakie produkty warto sięgnąć?

Dieta na wzmocnienie włosówDieta na wzmocnienie włosów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Fasola

Ta popularna roślina strączkowa jest skarbnicą łatwo przyswajalnego białka, którego dostarcza więcej niż mięso. Charakteryzuje się też bardzo korzystnym profilem aminokwasów, które mają znaczący wpływ na kondycję skóry głowy, a także stanowią główny budulec keratyny, czyli najważniejszego składnika włosów. Jeśli chcemy je wzmocnić i zapobiec wypadaniu, sięgnijmy po fasolę, którą można przyrządzić na wiele pysznych sposobów.

Migdały

Świetny zamiennik niekorzystnych dla zdrowia przekąsek, czyli rozmaitych chrupków i chipsów. Nasiona migdałowca zwyczajnego dostarczają wielu cennych składników odżywczych, w tym witaminy E, która znacząco poprawia kondycję włosów, przyspieszając ich wzrost oraz zapewniając odpowiednie nawilżenie.

Marchewka

Jedno z najpopularniejszych warzyw w naszej kuchni, zazwyczaj jednak spożywane po obróbce termicznej. Czasami jednak warto sięgnąć po surową marchewkę. Nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również wartości odżywcze – dostarcza wówczas najlepiej przyswajalnej witaminy A, która stymuluje wzrost mieszków włosowych, a jej niedobór sprawia, że włosy stają się suche i łamliwe, ze skłonnością do wypadania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warto jeść codziennie

Olej lniany

Jeśli chcemy powstrzymać wypadanie włosów, w naszej diecie nie powinno zabraknąć nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, których zapewniają odpowiednie nawilżenie skóry i włosów, wspomagają ich wzrost i regenerację. Dużą dawkę tych cennych związków znajdziemy w tłuszczu wytwarzanym poprzez tłoczenie na zimno nasion lnu zwyczajnego. Pamiętajmy jednak, że olej lniany nie nadaje się do smażenia czy pieczenia, ponieważ obróbka termiczna powoduje utratę jego cennych wartości odżywczych. Powinien być stosowany wyłącznie na zimno, np. jako dodatek do sałatek czy kanapek. Znakomicie sprawdzi się w pożywnych koktajlach.

Pestki dyni

Dostarczają sporo kalorii, ale prozdrowotne właściwości sprawiają, że możemy jeść je bez wyrzutów sumienia. Szczególnie, gdy chcemy powstrzymać proces wypadania włosów, które może być spowodowane niedoborem cynku – bardzo bogatym źródłem tego minerału są właśnie pestki dyni. Cynk zapobiega przerzedzaniu włosów, dba o ich estetyczny i zdrowy wygląd, zapewniając wzmocnienie i zachowanie naturalnego blasku.

Wątróbka cielęca

Ma równie wielu zwolenników, co przeciwników, ale nawet osoby krzywiące się na widok wątróbki powinny czasem po nią sięgnąć, gdyż trudno znaleźć bogatsze źródło dobrze przyswajalnej miedzi, której niedobór skutkuje m.in. wypadaniem i osłabieniem włosów. Wątróbka cielęca dostarcza też dużo innych cennych składników odżywczych, w tym witaminy A.

Jajko

Aby wzmocnić włosy i powstrzymać ich wypadanie nie powinniśmy zapominać o spożywaniu produktów bogatych w witaminy z grupy B, zwłaszcza ryboflawinę (B2), niacynę (B3), kwasu pantotenowy (B5) oraz biotynę (B8), wpływające na prawidłowy stan skóry głowy oraz odpowiedni wzrost włosów. Gdzie ich szukać? W jednym z najdoskonalszych produktów naturalnych, czyli jajku.

Orzechy brazylijskie

Te bardzo tłuste orzechy uprawiane w Ameryce Południowej słyną przede wszystkim z wyjątkowo wysokiej zawartości selenu – mikroelementu, który odgrywa bardzo istotną rolę w zapewnieniu naszym włosom dobrej kondycji. Selen wspólnie z witaminą E (także istotnym składnikiem orzechów brazylijskich) pozwala skutecznie powstrzymywać procesy starzenia i degeneracji włosów.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja