Co jeść, by pomóc tarczycy? Włącz te produkty do swojego menu
Tarczyca to mały, ale bardzo ważny gruczoł, który produkuje hormony odgrywające znaczącą rolę w regulacji metabolizmu, niezbędne dla prawidłowego działania układu nerwowego, serca czy mięśni. Warto wspierać ją odpowiednią dietą. Jakie produkty powinny gościć w naszym jadłospisie?
Makrela
Głównym zadaniem tarczycy jest wytwarzanie ważnych hormonów: tyroksyny (T4), trójjodotyroniny (T3) oraz kalcytoniny. Do ich produkcji niezbędny jest jod – mikroelement, na niedobór którego często skarżą się Polacy. Dlatego warto jak najczęściej sięgać po bogate w niego ryby morskie, choćby makrelę. Najczęściej spożywamy ją w postaci wędzonej. I słusznie, bo po takiej obróbce dostarcza nie tylko solidnej dawki jodu, ale również równie cennych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych (kryje ich więcej niż np. łosoś).
Czerwone wino
Ze piciem alkoholu nie należy przesadzać, ponieważ nadużywanie trunków szkodzi również tarczycy. Jednak co pewien czas możemy sięgnąć po lampkę czerwonego wina, które jest bardzo bogatym źródłem cennego jodu. Zawarte w nim przeciwutleniacze wykazują natomiast działanie wzmacniające nasz system odpornościowy, chroniąc m.in. przed rozwojem autoimmunologicznej niedoczynności tarczycy (co wykazały badania naukowe przeprowadzone w Danii).
Ostrygi
Zajadali się nimi rzymscy cesarze, były ulubionym przysmakiem wielu artystów i… Casanovy, który podobno pochłaniał każdego dnia co najmniej 50 sztuk mięczaków, czemu miał zawdzięczać niespożyte siły w sypialni. Spożywanie ostryg może również wspierać pracę tarczycy, gdyż stanowią one skarbnicę cynku – bardzo ważnego uczestnika procesów syntezy hormonów wytwarzanych przez ten gruczoł. Nieprzypadkowo jego niedobór jest często diagnozowany u pacjentów z chorobami tarczycy.
10 faktów o sokach
Czosnek
Od wieków stosowany jako remedium na różne problemy zdrowotne, już starożytni Egipcjanie karmili nim budowniczych piramid dla wzmocnienia sił i ochrony przed chorobami. Czosnek powinien gościć także w diecie osób zmagających się z problemami tarczycowymi. Dlaczego? Jest bowiem doskonałym źródłem selenu – ważnego uczestnika procesów hormonalnych, m.in. przemiany tyroksyny do trijodotyroniny. Jego niedobór zmniejsza też przyswajalność jodu, a w dłuższym okresie grozi uszkodzeniami tarczycy.
Orzechy brazylijskie
Masz ochotę na smaczną i zdrową przekąskę? Sięgnij po orzechy brazylijskie, czyli nasiona orzesznicy wyniosłej – drzewa uprawianego w tropikalnych lasach Amazonii. To jedno z najbogatszych źródeł selenu niezbędnego nie tylko do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, ale również pozytywnie wpływającego na wygląd włosów czy paznokci. Już dwa orzechy dziennie zapewniają 100 proc. zapotrzebowanie na ten cenny pierwiastek.
Pestki dyni
Warto zastąpić nimi niezbyt zdrowe chipsy i inne tego typu przekąski, sprawdzą się również jako dodatek do sałatek czy panierka do kotletów. Pestki dyni pozytywnie wpływają na pracę tarczycy, bowiem dostarczają solidnej dawki żelaza, które odgrywa istotną rolę w procesach hormonalnych – aktywuje przemianę tyreoglobuliny do tyroksyny oraz trójjodotyroniny. Jego obniżone stężenie w organizmie prowadzi do wzrostu TSH (oznaczenie poziomu tyreotropiny – hormonu regulującego pracę tarczycy, której nieprawidłowe działanie może wpływać na problemy z płodnością).
Jajka
Trudno znaleźć równie wartościowe źródło skondensowanych składników odżywczych. Jajko wykazuje imponujące właściwości prozdrowotne – reguluje procesy przemiany materii, zapobiega anemii, wspiera system odpornościowy, poprawia pamięć, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, wzmacnia kości, stawy i mięśnie, a także przyspiesza regenerację po wysiłku fizycznym, np. spowodowanym intensywnym treningiem. Dzięki wysokiej zawartości żelaza i cynku (które kryją się przede wszystkim w żółtku) pomaga też w regulowaniu pracy tarczycy.
Sezam
Ważną rolę w diecie osób zmagających się z problemami tarczycowymi powinny stanowić produkty bogate w błonnik pokarmowy. Warto regularnie sięgać m.in. po nasiona jednej z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Już w starożytnym Babilonie sezam nazywano "przyprawą bogów". Oprócz błonnika pokarmowego ziarenka dostarczają też dużo innych, ważnych dla tarczycy składników, choćby cynku i żelaza.
Zarodki pszenne
To najcenniejsza część ziarna pszenicy, szczególnie bogata w wartościowe składniki odżywcze. Dlaczego zarodki warto dodawać do twarożku, jogurtu, zupy, pasty kanapkowej, sałatki, ciasta czy domowego pieczywa? Choćby ze względu na wysokie stężenie błonnika pokarmowego, ważnego dla prawidłowej pracy tarczycy. Podobnie jak inny cenny składnik zarodków pszennych – cynk.
Suszone śliwki
To nie tylko bogate źródło błonnika pokarmowego, ale również ważnego dla prawidłowej pracy tarczycy żelaza. Ze względu na wysoką zawartość potasu suszone śliwki są zalecane także osobom cierpiącym na nadciśnienie. Mają właściwości uspokajające i rozweselające, pomagają odbudować siły po intensywnym wysiłku.