Co dla dzieci na święta? Menu dla maluchów
Dieta naszych dzieci jest zazwyczaj dość monotonna. Maluchy nie lubią zmian w menu, a jeśli coś im już zasmakuje, chciałyby to jeść cały czas. I dlatego w restauracyjnym menu dla dzieci znajdziemy najczęściej rosół, zupę pomidorową, kotleciki z kurczaka, makarony i obowiązkowe frytki. Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy możemy choć spróbować żywieniowe przyzwyczajenia najmłodszych. Co mogłoby się znaleźć w takim menu? Sprawdźmy.
Czysty barszcz
Dobrze zrobiony barszcz ma szansę podbić podniebienie małego człowieka. Ta tradycyjna, wigilijna zupa jest daniem postnym i najlepiej przygotować go na bazie słodkich, smacznych buraków.
Składniki: pięć średnich buraków, kilka łyżek żuru, szczypta soli, ziele angielskie, listek laurowy, cukier. Buraki kroimy w plasterki, wkładamy do garnka, wlewamy wodę, dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy aż buraki zmiękną, podajemy z makaronem lub czysty.
Pierogi ruskie
Tradycyjne wigilijne pierogi to takie z kapustą i grzybami, co wielu dzieciom może nie przypaść do gustu. Dlatego też możemy im przygotować pierogi ruskie, ale trochę zmodyfikowane. Będą one zawierać mniej pieprzu i cebuli, a więcej twarogu.
Wyjątkowe gołąbki z rybą. Wyśmienity przepis, który zaskoczy gości
Potrzebujemy na farsz: pół kilograma ziemniaków, dwie kostki twarogu, sól. Na ciasto: dwie szklanki mąki pszennej, szklanka wody, łyżka oleju, szczypta soli. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Przeciskamy je przez praskę, mieszamy z twarogiem, lekko solimy. Z mąki, wody, oleju i soli ugniatamy ciasto, odstawiamy na pół godziny, rozwałkowujemy cienko. Wykrawamy kółka, na każde układamy łyżkę farszu, sklejamy i gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia.
Sałatka warzywna
Zamiast tłustej sałatki warzywnej z majonezem możemy przygotować lekką sałatkę z jogurtem, znacznie lepiej nadającym się do dziecięcego menu.
Składniki: dwie marchewki, seler, dwa ziemniaki, dwie pietruszki, groszek z puszki, pęczek rzodkiewki, jogurt naturalny, sól i trochę pieprzu. Warzywa gotujemy, obieramy i kroimy w kostkę. Rzodkiewkę też kroimy. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy sól, szczyptę pieprzu i jogurt. Mieszamy i podajemy od razu.
Paluszki rybne
Zamiast tradycyjnego karpia, dzieciom lepiej będą smakowały rybne paluszki, które z łatwością zrobimy w domu.
Potrzebujemy: filet z karpia, jajko, bułka tarta, sok z cytryny, sól i pieprz. Rybę mielimy dwa razy, dodajemy do niej jajka, bułkę tartą, sok, sól i pieprz. Wszystko wyrabiamy na dość zwartą masę. Formujemy wałeczki z masy, obtaczamy w bułce i smażymy na oleju tuż przed podaniem.
Kluseczki z makiem
A na wigilijny deser każdy maluch będzie chciał spróbować pewnie kluseczek z tradycyjnym makiem.
Składniki: ugotowany makaron (najlepiej wstążki), namoczony i dwa razy zmielony mak, miód, orzechy włoskie. Do maku dodajemy miód i posiekane orzechy. Masę mieszamy delikatnie z makaronem i schładzamy.