Cieciorka po bretońsku. Klasyka w nowym wydaniu

Do tego przepisu możesz użyć także fasoli zamiast cieciorki. Pamiętaj: wszystko, co pomidorowe, lubi się długo gotować. Rdestowiec dobrze sprawdza się w gulaszach i potrawkach.

Cieciorka po bretońsku. Klasyka w nowym wydaniuCieciorka po bretońsku. Klasyka w nowym wydaniu
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3 puszki cieciorki
  • 6 dużych, dojrzałych pomidorów
  • 2 sztuki rdestowca ostrokończystego
  • 2 cebule
  • olej
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • ½ papryczki chili
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 5 gałązek świeżej lebiodki lub 1 łyżka suszonej
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • sól, pieprz

Przepis

  • Cieciorkę odcedź. Wodę po niej zachowaj, przyda ci się do zrobienia majonezu. Natnij lekko skórkę pomidorów. Wrzuć je na chwilę do wrzącej wody, a następnie przełóż do zimnej wody, dzięki temu łatwo zdejmiesz z nich skórkę.
  • Obrane pomidory pokrój w kostkę. Rdestowca i cebulę obierz ze skórki i posiekaj w grubą kostkę, wrzuć do garnka na rozgrzany olej wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem (jeśli używasz świeżo mielonego, przekręć młynek dwa razy, możesz też po prostu dodać dwie szczypty mielonego).
  • Gdy cebula i rdestowiec się zeszklą, dodaj przecier pomidorowy, podsmaż, aby składniki zyskały szklisty ciemnoczerwony kolor.
  • Dodaj świeże pomidory i resztę składników wraz z lebiodką (wcześniej bardzo drobno pokrój łodygi, a kwiaty pokrusz) oraz wywarem.
  • Gotuj na małym ogniu przez 30 minut pod przykryciem. Dopraw na koniec solą i pieprzem.
  • Pamiętaj, że na drugi dzień smaki się skoncentrują, więc nie przesadzaj z doprawianiem.
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇