Trwa ładowanie...
d2cnfso
02-07-2021 10:13

Cieciorka po bretońsku. Klasyka w nowym wydaniu

Przepis

Do tego przepisu możesz użyć także fasoli zamiast cieciorki. Pamiętaj: wszystko, co pomidorowe, lubi się długo gotować. Rdestowiec dobrze sprawdza się w gulaszach i potrawkach.

d2cnfso
4.4
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 3 puszki cieciorki
  • 6 dużych, dojrzałych pomidorów
  • 2 sztuki rdestowca ostrokończystego
  • 2 cebule
  • olej
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • ½ papryczki chili
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 5 gałązek świeżej lebiodki lub 1 łyżka suszonej
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • sól, pieprz
Przepis
  • Cieciorkę odcedź. Wodę po niej zachowaj, przyda ci się do zrobienia majonezu. Natnij lekko skórkę pomidorów. Wrzuć je na chwilę do wrzącej wody, a następnie przełóż do zimnej wody, dzięki temu łatwo zdejmiesz z nich skórkę.
  • Obrane pomidory pokrój w kostkę. Rdestowca i cebulę obierz ze skórki i posiekaj w grubą kostkę, wrzuć do garnka na rozgrzany olej wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem (jeśli używasz świeżo mielonego, przekręć młynek dwa razy, możesz też po prostu dodać dwie szczypty mielonego).
  • Gdy cebula i rdestowiec się zeszklą, dodaj przecier pomidorowy, podsmaż, aby składniki zyskały szklisty ciemnoczerwony kolor.
  • Dodaj świeże pomidory i resztę składników wraz z lebiodką (wcześniej bardzo drobno pokrój łodygi, a kwiaty pokrusz) oraz wywarem.
  • Gotuj na małym ogniu przez 30 minut pod przykryciem. Dopraw na koniec solą i pieprzem.
  • Pamiętaj, że na drugi dzień smaki się skoncentrują, więc nie przesadzaj z doprawianiem.

Przepis pochodzi z książki Piotra Ciemnego "Chwasty od kuchni"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Cieciorka po bretońsku. Klasyka w nowym wydaniu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj