WAŻNE
TERAZ

Włoski koszmar powrócił. Finał mistrzostw świata nie dla Polaków

Cieciorka po bretońsku. Klasyka w nowym wydaniu

Do tego przepisu możesz użyć także fasoli zamiast cieciorki. Pamiętaj: wszystko, co pomidorowe, lubi się długo gotować. Rdestowiec dobrze sprawdza się w gulaszach i potrawkach.

Cieciorka po bretońsku. Klasyka w nowym wydaniuCieciorka po bretońsku. Klasyka w nowym wydaniu
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3 puszki cieciorki
  • 6 dużych, dojrzałych pomidorów
  • 2 sztuki rdestowca ostrokończystego
  • 2 cebule
  • olej
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • ½ papryczki chili
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 5 gałązek świeżej lebiodki lub 1 łyżka suszonej
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • sól, pieprz

Przepis

  • Cieciorkę odcedź. Wodę po niej zachowaj, przyda ci się do zrobienia majonezu. Natnij lekko skórkę pomidorów. Wrzuć je na chwilę do wrzącej wody, a następnie przełóż do zimnej wody, dzięki temu łatwo zdejmiesz z nich skórkę.
  • Obrane pomidory pokrój w kostkę. Rdestowca i cebulę obierz ze skórki i posiekaj w grubą kostkę, wrzuć do garnka na rozgrzany olej wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem (jeśli używasz świeżo mielonego, przekręć młynek dwa razy, możesz też po prostu dodać dwie szczypty mielonego).
  • Gdy cebula i rdestowiec się zeszklą, dodaj przecier pomidorowy, podsmaż, aby składniki zyskały szklisty ciemnoczerwony kolor.
  • Dodaj świeże pomidory i resztę składników wraz z lebiodką (wcześniej bardzo drobno pokrój łodygi, a kwiaty pokrusz) oraz wywarem.
  • Gotuj na małym ogniu przez 30 minut pod przykryciem. Dopraw na koniec solą i pieprzem.
  • Pamiętaj, że na drugi dzień smaki się skoncentrują, więc nie przesadzaj z doprawianiem.

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm