Ciasto orzechowe bez pieczenia. Obłędnie kremowe i pyszne
Kremowe ciasto bez pieczenia z orzechami, kajmakiem i wafelkami. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 300 g wafelków kakaowych
- 200 g orzechów ziemnych solonych
- 200 g herbatników kakaowych
- 330 ml śmietany 30 proc.
- 500 g mascarpone
- 200 g masy kajmakowej
- odrobinę mleka
Przepis
- Wafelki kakaowe kruszę, orzechy przekładam do woreczka i rozbijam na mniejsze części.
- Na dnie formy układam namoczone w mleku herbatniki i smaruję cienko masą kajmakową.
- Śmietanę ubijam z mascarpone mikserem przez około 5 minut. Następnie 1/3 masy odkładam, a do pozostałej dodaję pokruszone wafelki i połowę orzechów. Połowę tej masy wykładam na masę kajmak.
- Ponownie układam herbatniki namoczone w mleku. Do pozostałej masy z wafelkami dodaję 1 łyżkę masy kajmakowej i dokładnie mieszam. Masę wykładam na herbatniki.
- Masę przykrywam ostatnią warstwą z herbatników, następnie układam masę białą.
- Czekoladę ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę z pozostałymi orzechami i posypuję wierzch ciasta.
- Ciasto chłodzę w lodówce dwie godziny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl