Ciasto na gofry. Jak zrobić?
Sposobów przygotowania gofrów jest wiele. Możesz zrobić to tradycyjnie w gofrownicy, ale także usmażyć je na patelni, upiec w silikonowych foremkach w piekarniku albo przygotować je w opiekaczu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól wymieszaj w dużej misce, dodaj mleko, olej oraz 2 żółtka i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj całość.
- Ciasto wlewaj porcjami na rozgrzaną gofrownicę i piecz na rumiany kolor (czas pieczenia zalezy od mocy gofrownicy).
- Gotowe gofry wystudź na kratce i podaj z ulubionymi dodatkami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl