Ciasto na gofry. Jak zrobić?
Sposobów przygotowania gofrów jest wiele. Możesz zrobić to tradycyjnie w gofrownicy, ale także usmażyć je na patelni, upiec w silikonowych foremkach w piekarniku albo przygotować je w opiekaczu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
- Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól wymieszaj w dużej misce, dodaj mleko, olej oraz 2 żółtka i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj całość.
- Ciasto wlewaj porcjami na rozgrzaną gofrownicę i piecz na rumiany kolor (czas pieczenia zalezy od mocy gofrownicy).
- Gotowe gofry wystudź na kratce i podaj z ulubionymi dodatkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze