Ciasto mandarynkowe z makiem i kremem

Smaczny pomysł, jak wykorzystać mandarynki.

Ciasto mandarynkowe z makiem i kremem
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

Cytrusy i mak nieodłącznie kojarzą się z grudniem. Nie tylko świąteczne, ale i noworoczne ciasta warto przygotować z użyciem tych produktów. Pysznym pomysłem będzie mandarynkowe ciasto udekorowane kremem i wypełnione makiem oraz smakiem mandarynek. Jak radzi Natalia Kudela, autorka przepisu i bloga "Mała Cukierenka", składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki na ciasto mandarynkowe

150 g miękkiego masła
180 g jasnego brązowego cukru
50 g kwaśnej śmietany 18 proc.
3 jajka
240 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki maku
1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego
skórka starta z 3 mandarynek
100 ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek
Krem:
250 g serka mascarpone
150 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
2-3 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka startej skórki z mandarynki
2-3 krople aromatu pomarańczowego
1 łyżka soku z cytryny lub z mandarynki
Dodatkowo:
mak do posypania
kandyzowana skórka pomarańczowa do ozdoby

Ciasto:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 170 stopni C na funkcji góra-dół. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Dodać śmietanę, aromat i wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do maślanej masy dodać mąkę, mak, skórkę z mandarynek i sok, krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek, aromat, skórkę i sok, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Gotowym kremem udekorować wierzch ciasta. Na koniec ciasto posypać makiem i kandyzowaną skórką pomarańczową.

[

Obraz
© (Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy, pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów