Trwa ładowanie...

Ciasto mandarynkowe z makiem i kremem

Smaczny pomysł, jak wykorzystać mandarynki.

Ciasto mandarynkowe z makiem i krememŹródło: www.malacukierenka.pl
d25yf9b
d25yf9b

Cytrusy i mak nieodłącznie kojarzą się z grudniem. Nie tylko świąteczne, ale i noworoczne ciasta warto przygotować z użyciem tych produktów. Pysznym pomysłem będzie mandarynkowe ciasto udekorowane kremem i wypełnione makiem oraz smakiem mandarynek. Jak radzi Natalia Kudela, autorka przepisu i bloga "Mała Cukierenka", składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki na ciasto mandarynkowe

150 g miękkiego masła
180 g jasnego brązowego cukru
50 g kwaśnej śmietany 18 proc.
3 jajka
240 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki maku
1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego
skórka starta z 3 mandarynek
100 ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek
Krem:
250 g serka mascarpone
150 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
2-3 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka startej skórki z mandarynki
2-3 krople aromatu pomarańczowego
1 łyżka soku z cytryny lub z mandarynki
Dodatkowo:
mak do posypania
kandyzowana skórka pomarańczowa do ozdoby

Ciasto:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 170 stopni C na funkcji góra-dół. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Dodać śmietanę, aromat i wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do maślanej masy dodać mąkę, mak, skórkę z mandarynek i sok, krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek, aromat, skórkę i sok, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Gotowym kremem udekorować wierzch ciasta. Na koniec ciasto posypać makiem i kandyzowaną skórką pomarańczową.

[

(Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)
Źródło: (Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy, pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

d25yf9b
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d25yf9b
Więcej tematów