WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Ciasto mandarynkowe z makiem i kremem

Smaczny pomysł, jak wykorzystać mandarynki.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

Cytrusy i mak nieodłącznie kojarzą się z grudniem. Nie tylko świąteczne, ale i noworoczne ciasta warto przygotować z użyciem tych produktów. Pysznym pomysłem będzie mandarynkowe ciasto udekorowane kremem i wypełnione makiem oraz smakiem mandarynek. Jak radzi Natalia Kudela, autorka przepisu i bloga "Mała Cukierenka", składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki na ciasto mandarynkowe

150 g miękkiego masła
180 g jasnego brązowego cukru
50 g kwaśnej śmietany 18 proc.
3 jajka
240 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki maku
1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego
skórka starta z 3 mandarynek
100 ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek
Krem:
250 g serka mascarpone
150 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
2-3 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka startej skórki z mandarynki
2-3 krople aromatu pomarańczowego
1 łyżka soku z cytryny lub z mandarynki
Dodatkowo:
mak do posypania
kandyzowana skórka pomarańczowa do ozdoby

Ciasto:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 170 stopni C na funkcji góra-dół. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Dodać śmietanę, aromat i wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do maślanej masy dodać mąkę, mak, skórkę z mandarynek i sok, krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek, aromat, skórkę i sok, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Gotowym kremem udekorować wierzch ciasta. Na koniec ciasto posypać makiem i kandyzowaną skórką pomarańczową.

[

Obraz
© (Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy, pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru