Ciasto kokosowe dla leniwych. Bez pieczenia i kombinowania
Tuż przed spotkaniem rodzinnym czy Świętami nie mamy zbyt wiele czasu na pieczenie ciast. Dobrym pomysłem będzie propozycja, która nie wymaga pieczenia. Kokosowe ciacho dla leniwych z bloga "Kulinarne przygody Gatity" wpisuje się w tę ideę.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1 litr mleka
- 2 budynie śmietankowe (na 0,5 litra mleka)
- nieco więcej niż 1/2 szklanki cukru
- 200 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 2 opakowania krakersów po 180 g
- 200 g wiórków kokosowych
- suszone owoce do dekoracji
Przepis
Z 1 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki, resztę doprowadzamy do wrzenia z dodatkiem cukru. Do mleka w szklance wsypujemy obydwa budynie, mieszamy i wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy na małym ogniu, dosyć często mieszając, aż do uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce ucieramy masło z żółtkami. Gdy uzyskamy puszystą, masę dodajemy do niej po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy 150 g wiórków i mieszamy. Dno formy (o wymiarach 23x23 cm) wykładamy krakersami, układamy na nich 1/3 część masy, przykrywamy ją krakersami, układamy kolejną część masy i znowu krakersy. Na samej górze układamy ostatnią część masy. Posypujemy ją wiórkami, przykrywamy folią i wkładamy na co najmniej 12 godzin do lodówki.
Zobacz także: jarzynowa sałatka ze śledziem