WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Ciasto drożdżowe z cynamonem – idealne do popołudniowej herbaty

Miękkie, puszyste, maślane i obłędnie pachnące cynamonem – kawałka tego ciasta nie sposób sobie odmówić. Można je jeść zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek. Jak z każdym ciastem drożdżowym, jego przygotowanie pochłania nieco czasu, ale naprawdę nie będziecie żałowali!

Ciasto drożdżowe z cynamonemCiasto drożdżowe z cynamonem
Źródło zdjęć: © foodiesfeed.com

Ciasto drożdżowe z cynamonem na pewno zasmakuje wszystkim domownikom. Już sam zapach cynamonu, który unosi się w domu podczas pieczenia, jest powalający. Ciasto jest bardzo miękkie i maślane. Jeśli chcecie, możecie także wzbogacić jego smak różnymi dodatkami.

Przepis na drożdżowe ciasto z cynamonem

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 180 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • 60 g cukru
  • 2 żółtka
  • 150 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • cynamon
  • sól

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposoby na idealne naleśniki. Całe życie robisz je źle

Sposób przygotowania:

  1. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Roztapiamy 50 gr masła.
  2. W dużej misce łączymy mąkę, żółtka, cukier i rozczyn. Wyrabiamy. Po chwili dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  3. Ciasto rozwałkowujemy w miarę cienki placek. Smarujemy miękkim masłem i posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. Ciasto zwijamy jak roladę.
  4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy nasze ciasto.
  5. Smarujemy wierzch roztopionym masłem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

Dodatki do ciasta

Jeśli chcecie, do ciasta możecie dodać też różne dodatki. Najlepiej będą pasowały:

  • Bakalie – rodzynki, kawałki orzechów lub kandyzowane owoce. Możecie posypać nimi ciasto jeszcze przed zwinięciem go w rulon.
  • Czekolada – gorzką czekoladę wystarczy drobno posiekać i tak jak w przypadku bakalii, posypać nią ciasto zaraz po posmarowaniu go cynamonem. Podczas piczenia czekolada się roztopi, przez co ciasto będzie jeszcze smaczniejsze.
  • Świeże owoce - świetnie sprawdzą się jabłka, śliwki, a nawet gruszki. Owoce kładziemy na wierzchu ciasta. Pamiętajcie, że śliwki układamy skórką do dołu.
  • Lukier z serka - bułeczki cynamonowe, które od tego ciasta różnią się tylko kształtem, smaruje się lukrem na bazie kremowego serka, dlatego takim lukrem możecie posmarować też to ciasto. Lukier przygotowuje się bardzo prosto – wystarczy zmieszać razem kremowy serek kanapkowy, trochę miękkiego masła i cukier puder.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów