Ciasto drożdżowe z cynamonem – idealne do popołudniowej herbaty

Miękkie, puszyste, maślane i obłędnie pachnące cynamonem – kawałka tego ciasta nie sposób sobie odmówić. Można je jeść zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek. Jak z każdym ciastem drożdżowym, jego przygotowanie pochłania nieco czasu, ale naprawdę nie będziecie żałowali!

Ciasto drożdżowe z cynamonemCiasto drożdżowe z cynamonem
Źródło zdjęć: © foodiesfeed.com

Ciasto drożdżowe z cynamonem na pewno zasmakuje wszystkim domownikom. Już sam zapach cynamonu, który unosi się w domu podczas pieczenia, jest powalający. Ciasto jest bardzo miękkie i maślane. Jeśli chcecie, możecie także wzbogacić jego smak różnymi dodatkami.

Przepis na drożdżowe ciasto z cynamonem

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 180 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • 60 g cukru
  • 2 żółtka
  • 150 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • cynamon
  • sól

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposoby na idealne naleśniki. Całe życie robisz je źle

Sposób przygotowania:

  1. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Roztapiamy 50 gr masła.
  2. W dużej misce łączymy mąkę, żółtka, cukier i rozczyn. Wyrabiamy. Po chwili dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  3. Ciasto rozwałkowujemy w miarę cienki placek. Smarujemy miękkim masłem i posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. Ciasto zwijamy jak roladę.
  4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy nasze ciasto.
  5. Smarujemy wierzch roztopionym masłem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

Dodatki do ciasta

Jeśli chcecie, do ciasta możecie dodać też różne dodatki. Najlepiej będą pasowały:

  • Bakalie – rodzynki, kawałki orzechów lub kandyzowane owoce. Możecie posypać nimi ciasto jeszcze przed zwinięciem go w rulon.
  • Czekolada – gorzką czekoladę wystarczy drobno posiekać i tak jak w przypadku bakalii, posypać nią ciasto zaraz po posmarowaniu go cynamonem. Podczas piczenia czekolada się roztopi, przez co ciasto będzie jeszcze smaczniejsze.
  • Świeże owoce - świetnie sprawdzą się jabłka, śliwki, a nawet gruszki. Owoce kładziemy na wierzchu ciasta. Pamiętajcie, że śliwki układamy skórką do dołu.
  • Lukier z serka - bułeczki cynamonowe, które od tego ciasta różnią się tylko kształtem, smaruje się lukrem na bazie kremowego serka, dlatego takim lukrem możecie posmarować też to ciasto. Lukier przygotowuje się bardzo prosto – wystarczy zmieszać razem kremowy serek kanapkowy, trochę miękkiego masła i cukier puder.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów