Ciasteczka prostsze niż myślisz! Do kawy będą idealne
Przepyszne, mocno czekoladowe ciasteczka skradną serce każdego łasucha. Ciasteczka nie tylko świetnie się prezentują ale także doskonale smakują. Przypominają nieco brownie nie są jednak aż tak wilgotne i ciężkie. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".
Monika Lemko
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Ponadto:
- cukier puder do obtoczenia
Przepis
- Czekoladę z dodatkiem masła, rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Mieszamy suche składniki: mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli, stopniowo dodajemy cukier, na końcu żółtka. Mieszamy z czekoladą i masłem.
- Dodajemy przesiane przez sitko suche składniki, dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i schładzamy ok. 5 godz. w lodówce.
- Z zimnego ciasta (nabieramy małą łyżeczką) formułujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w cukrze pudrze. Przekładamy na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok. 10-12 min w temperaturze 170 st. C (czas zależy od wielkości ciasteczek).
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl