Trwa ładowanie...
d284iud
17-03-2020 09:12

Ciasteczka marchewkowe Ewy Wachowicz

Przepis

Maślane ciasteczka z dodatkiem marchewki to świetny dodatek do kawy czy herbaty. Dosłownie rozpływają się w ustach. Są niezwykle delikatne i niezbyt słodkie. Przepis Ewy Wachowicz.

d284iud
3.2
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne
Składniki

● 3 marchewki
● 600 g mąki
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
● 2 kostki masła
● gęste powidła

Do dekoracji:
● cukier puder

Przepis

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i wszystko siekać do momentu, aż uzyskamy kruszonkę. Dodać startą marchewkę i zarobić ciasto. Rozwałkować jak na pierogi. Wykroić kwadraty. Na część nałożyć powidła i zwinąć ruloniki, na pozostałe dać powidła i skleić przeciwległe rogi - na "kopertę".

Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem. Piec w temp. 180 st. C na złoty kolor (przez 25-30 minut). Jeszcze ciepłe przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ciasteczka marchewkowe Ewy Wachowicz
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

15
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d284iud
d284iud
d284iud
d284iud
Więcej tematów
d284iud