Trwa ładowanie...
d285636
d285636

Chleb świąteczny "Bakaliowy przysmak"

Przepis

Chlebuś wygląda pysznie, a smakuje jeszcze lepiej. Warto w ten magiczny dzień spróbować tego wyjątkowego świątecznego przysmaku.

3.2
(5 głosów)
Oceń:
d285636
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Chleb świąteczny "Bakaliowy przysmak"
123
Składniki
  • woda - 350 ml
  • olej - 2 łyżki
  • sól - 1,5 łyżeczki
  • cukier - 1,5 łyżki
  • mleko w proszku - 2,5 łyżki
  • biała mąka piekarska - 500 g
  • otręby pszenne - 100 g
  • śliwki suszone - 100 g
  • skórka pomarańczowa kandyzowana - 2 łyżki
  • jabłka suszone - 50g
  • dżdże instant - 1,5 łyżeczki (ewentualnie gotowy zaczyn)
Przepis

Wszystkie składniki ciasta (oprócz bakalii) mieszamy w misce. Kiedy się połączą to przekładamy na blat podsypany mąką i wyrabiamy. Czas wyrabiania to około 10 minut (aż będzie gładkie). Formujemy kulę, smarujemy olejem i wkładamy do miski. Przykrywamy folia i ściereczką (można samą ściereczką). Odstawiamy do wyrastania na ok. 1,5 godz.

Wyjmujemy ciasto z miski, dodajemy bakalie, przez chwilę wyrabiamy ciasto by połączyło się z dodatkami, następnie wkładamy do foremki. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 0,5-1 godz. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez ok. 50 minut.

Przepis dodał użytkownik rere

d285636
Chleb świąteczny "Bakaliowy przysmak"
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d285636
d285636
d285636
d285636
d285636