Chleb świąteczny "Bakaliowy przysmak"

Chleb bakaliowy wygląda pysznie, a smakuje jeszcze lepiej. Warto w ten magiczny dzień spróbować tego wyjątkowego świątecznego przysmaku.

Chleb świąteczny "Bakaliowy przysmak"Chleb świąteczny "Bakaliowy przysmak"

Składniki

  • woda - 350 ml
  • olej - 2 łyżki
  • sól - 1,5 łyżeczki
  • cukier - 1,5 łyżki
  • mleko w proszku - 2,5 łyżki
  • biała mąka piekarska - 500 g
  • otręby pszenne - 100 g
  • śliwki suszone - 100 g
  • skórka pomarańczowa kandyzowana - 2 łyżki
  • jabłka suszone - 50g
  • dżdże instant - 1,5 łyżeczki (ewentualnie gotowy zaczyn)

Przepis

Wszystkie składniki ciasta (oprócz bakalii) mieszamy w misce. Kiedy się połączą to przekładamy na blat podsypany mąką i wyrabiamy. Czas wyrabiania to około 10 minut (aż będzie gładkie). Formujemy kulę, smarujemy olejem i wkładamy do miski. Przykrywamy folia i ściereczką (można samą ściereczką). Odstawiamy do wyrastania na ok. 1,5 godz.

Przepis

Wyjmujemy ciasto z miski, dodajemy bakalie, przez chwilę wyrabiamy ciasto by połączyło się z dodatkami, następnie wkładamy do foremki. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 0,5-1 godz. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez ok. 50 minut.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary