Chleb świąteczny "Bakaliowy przysmak"
Chleb bakaliowy wygląda pysznie, a smakuje jeszcze lepiej. Warto w ten magiczny dzień spróbować tego wyjątkowego świątecznego przysmaku.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Wszystkie składniki ciasta (oprócz bakalii) mieszamy w misce. Kiedy się połączą to przekładamy na blat podsypany mąką i wyrabiamy. Czas wyrabiania to około 10 minut (aż będzie gładkie). Formujemy kulę, smarujemy olejem i wkładamy do miski. Przykrywamy folia i ściereczką (można samą ściereczką). Odstawiamy do wyrastania na ok. 1,5 godz.
Wyjmujemy ciasto z miski, dodajemy bakalie, przez chwilę wyrabiamy ciasto by połączyło się z dodatkami, następnie wkładamy do foremki. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 0,5-1 godz. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez ok. 50 minut.
Przepis dodał użytkownik rere
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze