Chleb świąteczny "Bakaliowy przysmak"
Chleb bakaliowy wygląda pysznie, a smakuje jeszcze lepiej. Warto w ten magiczny dzień spróbować tego wyjątkowego świątecznego przysmaku.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Wszystkie składniki ciasta (oprócz bakalii) mieszamy w misce. Kiedy się połączą to przekładamy na blat podsypany mąką i wyrabiamy. Czas wyrabiania to około 10 minut (aż będzie gładkie). Formujemy kulę, smarujemy olejem i wkładamy do miski. Przykrywamy folia i ściereczką (można samą ściereczką). Odstawiamy do wyrastania na ok. 1,5 godz.
Przepis
Wyjmujemy ciasto z miski, dodajemy bakalie, przez chwilę wyrabiamy ciasto by połączyło się z dodatkami, następnie wkładamy do foremki. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 0,5-1 godz. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez ok. 50 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl