Chili – odmiany, zastosowanie, wartości odżywcze, właściwości lecznicze, przepisy

Papryka chili jest spożywana w Polsce w coraz większych ilościach. Nadal zjadamy jej jednak za mało, by cieszyć się jej prozdrowotnymi właściwościami.

Chili nawet w niewielkich ilościach potrafi zdominować smak potraw
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Tomasz Karkuć

Chili – charakterystyka

Chili to bardzo ogólna nazwa papryczek, które tak naprawdę mają mnóstwo różnych odmian. Rożni je z jednej strony wielkość, a z drugiej ostrość. Większość z nich to nieduże, ledwie kilkucentymetrowe owoce.

Chili – skala Scoville'a

Tych niepozornych papryczek nie należy jednak lekceważyć, gdyż cechuje je wyjątkowa ostrość. To efekt tego, że w chili zawarta jest kapsaicyna. Powstała nawet specjalna skala, umożliwiająca mierzenie jej poziomu w poszczególnych produktach. Opracował ją Wilbur Scoville, z zawodu chemik, dzięki któremu ewentualne spory, który owoc jest ostrzejszy, nie podlegają dyskusji.

Chili – najostrzejsza odmiana

Za najostrzejszą papryczkę chili uchodzi obecnie Carolina Reape, która trafiła nawet do Księgi Rekordów Guinnessa jako najostrzejsza na świecie odmiana tego warzywa. Wynik chili w skali Scoville'a to ponad 1,5 miliona SHU (skrót od Scoville Hotness Unit – jednostki ostrości Scoville'a). Dla porównania papryka cayenne liczy średnio „tylko” 40 tysięcy SHU.

Chili – zastosowanie papryczki jalapeño

W codziennym użyciu bardziej popularna jest jednak chociażby papryka jalapeño, której nazwa pochodzi od meksykańskiej miejscowości Jalapa. Kojarzyć ją mogą nawet osoby, które nie mają do czynienia z gotowaniem lub preferują fast foody – jalapeño jest bowiem bazą sosów do pizzy o tej samej nazwie.

Wykorzystywana jest również w kuchni meksykańskiej, która słynie z dość ostrych potraw. Dlatego też ta odmiana papryczki chili hodowana jest głównie w Meksyku. W skali Scoville'a znajduje się jednak dość nisko, jako przedstawicielka jednej z najmniej ostrych grup produktów. Mimo to na papryczkę jalapeño należy uważać.

Chili – tabasco, składnik sosów i drinków

Podobne właściwości i zastosowanie ma papryka tabasco. Ten gatunek chili, podobnie jak jalapeño, używany jest do robienia sosów, w tym tzw. pasty tabasco. Wyłącznym producentem tego słynnego sosu chili jest Edmund Mc Ilhenny, którego firma wytwarza go od drugiej połowy XIX wieku. Sos bywa używany przy przygotowywaniu mięsa z grilla, jednak dodawany jest także do bardzo popularnej wódki zmieszanej z sokiem pomidorowym, tzw. Krwawej Mary. Chili tej odmiany jest też nieodłącznym składnikiem nie mniej słynnego Wściekłego Psa - wódki z sokiem malinowym.

Chili – wartości odżywcze

Mit, który mówił o tym, jakoby chili w każdej postaci było szkodliwe dla zdrowia, został obalony. Obecnie szerokie grono naukowców czy specjalistów od żywienia ma na ten temat inne zdanie. Papryka chili polecana jest głównie ze względu na bardzo różnorodne składniki, które zawiera. Jest bogata w witaminę C czy wapń. Wspomniana już kapsaicyna sprawia, że chili powinny jeść osoby chcące zrzucić parę kilogramów – ponieważ pomaga organizmowi szybciej spalić tłuszcz.

Chili – działanie lecznicze

Spożywanie papryczek chili wpływa też pozytywnie na spadek zachorowalności na raka. W krajach, w których chili spożywa się w dużych ilościach, potwierdzają to statystyki. Papryczki chili pomagają też pozbyć się wrzodów żołądka czy migreny (działają przeciwbólowo). Inna sprawa, że nadmierna konsumpcja chili może spowodować uszkodzenie naszego przełyku, a nawet doprowadzić do zachorowania na nowotwór okrężnicy.

Chili – przepisy

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥