Celuloza - E460
Często, widząc kilka związków o symbolu E w składzie, odkładamy dany produkt na półkę w sklepie. Okazuje się jednak, że nie wszystkie takie związki stosowane w żywności są szkodliwe. Tak jest np. z E460, czyli znaną wszystkim celulozą. To substancja organiczna, która nie rozpuszcza się w wodzie. Jest ona całkowicie bezpieczna dla naszego organizmu. Czy zastanawialiście się kiedyś, w jakim celu dodaje się ją do produktów spożywczych?
Czysta postać celulozy charakteryzuje się białym kolorem, brakiem smaku i zapachu. Jest substancją, która nie rozpuszcza się w wodzie. Celuloza to błonnik, czyli bardzo znana substancja organiczna.
Celuloza w naturalnej postaci występuje w ścianach komórkowych roślin oraz w niektórych grzybach, glonach i różnego rodzaju bakteriach. Możemy ją znaleźć także w ziarnach zbóż, owocach i warzywach. To dzięki niej rośliny mają kształt i różnią się od siebie sztywnością. Występuje również w bawełnie i włóknach lnu. W przemyśle celulozę otrzymuje się poprzez rozdzielenie ligniny od celulozy.
Działanie celulozy
E460 dodaje się do produktów spożywczych w celu zagęszczenia danej substancji. Celuloza jest także doskonałym wypełniaczem, emulgatorem i środkiem przeciwzbrylającym. Występuje również jako błonnik pokarmowy, wpływając na wzmożenie naszego apetytu. Naturalny błonnik szybko chłonie wodę, przez co działa na perystaltykę naszych jelit.
W jakich produktach spożywczych znajdziemy E460?
Celuloza w żywności znalazła swoje zastosowanie w produktach dietetycznych. Jest także składnikiem lodów, kremów i pianek i innego typu deserów. Znajdziemy ją także w składzie mozzarelli, sera serwatkowego oraz sera dojrzewającego,
Zastosowanie celulozy
- wypełnienie w kapsułkach,
- produkcja tabletek,
- stabilizator w zawiesinach,
- jest składnikiem czopków farmakologicznych,
- przemysł włókienniczy,
- produkcja past do zębów i szamponów,
- detergenty,
- kleje i farbki wodne,
- przemysł papierniczy,
- materiały wybuchowe,
- lakiery, tworzywa sztuczne.
Skutki uboczne E460
Stosowanie celulozy w nadmiernych ilościach może skutkować wzdęciami, zaparciami bądź biegunką. Dzieje się tak z powodu nierozpuszczalności celulozy w wodzie - E460 nie fermentuje w jelitach. Celuloza nie powinna być podawana dzieciom, które są na etapie odstawiania od piersi.
Magdalena Bury