Trwa ładowanie...

Celuloza - E460

Często, widząc kilka związków o symbolu E w składzie, odkładamy dany produkt na półkę w sklepie. Okazuje się jednak, że nie wszystkie takie związki stosowane w żywności są szkodliwe. Tak jest np. z E460, czyli znaną wszystkim celulozą. To substancja organiczna, która nie rozpuszcza się w wodzie. Jest ona całkowicie bezpieczna dla naszego organizmu. Czy zastanawialiście się kiedyś, w jakim celu dodaje się ją do produktów spożywczych?

Celuloza - E460Źródło: Shutterstock.com
d9zj1o7
d9zj1o7

Czysta postać celulozy charakteryzuje się białym kolorem, brakiem smaku i zapachu. Jest substancją, która nie rozpuszcza się w wodzie. Celuloza to błonnik, czyli bardzo znana substancja organiczna.
Celuloza w naturalnej postaci występuje w ścianach komórkowych roślin oraz w niektórych grzybach, glonach i różnego rodzaju bakteriach. Możemy ją znaleźć także w ziarnach zbóż, owocach i warzywach. To dzięki niej rośliny mają kształt i różnią się od siebie sztywnością. Występuje również w bawełnie i włóknach lnu. W przemyśle celulozę otrzymuje się poprzez rozdzielenie ligniny od celulozy.

Działanie celulozy

E460 dodaje się do produktów spożywczych w celu zagęszczenia danej substancji. Celuloza jest także doskonałym wypełniaczem, emulgatorem i środkiem przeciwzbrylającym. Występuje również jako błonnik pokarmowy, wpływając na wzmożenie naszego apetytu. Naturalny błonnik szybko chłonie wodę, przez co działa na perystaltykę naszych jelit.

W jakich produktach spożywczych znajdziemy E460?

Celuloza w żywności znalazła swoje zastosowanie w produktach dietetycznych. Jest także składnikiem lodów, kremów i pianek i innego typu deserów. Znajdziemy ją także w składzie mozzarelli, sera serwatkowego oraz sera dojrzewającego,

Zastosowanie celulozy

  1. wypełnienie w kapsułkach,
  2. produkcja tabletek,
  3. stabilizator w zawiesinach,
  4. jest składnikiem czopków farmakologicznych,
  5. przemysł włókienniczy,
  6. produkcja past do zębów i szamponów,
  7. detergenty,
  8. kleje i farbki wodne,
  9. przemysł papierniczy,
  10. materiały wybuchowe,
  11. lakiery, tworzywa sztuczne.
d9zj1o7

Skutki uboczne E460

Stosowanie celulozy w nadmiernych ilościach może skutkować wzdęciami, zaparciami bądź biegunką. Dzieje się tak z powodu nierozpuszczalności celulozy w wodzie - E460 nie fermentuje w jelitach. Celuloza nie powinna być podawana dzieciom, które są na etapie odstawiania od piersi.

Magdalena Bury

d9zj1o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d9zj1o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj