Calzone. Smakowita konkurencja dla pizzy
Calzone to pieczony pieróg z drożdżowego ciasta wypełniony farszem z warzywami, mięsem i serem mozzarella. Calzone w wersji mini świetnie sprawdzi się jako sylwestrowa przekąska. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 paczka drożdży instant
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru i soli
- 1 szklanka ciepłej wody
Farsz 2:
- 1 cebula
- szynka
- ser mozzarella
- zioła prowansalskie
- kukurydza
- Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto i podzielić na 12 części z każdej uformować koło.
- Posmarować sosem i wyłożyć 2-3 łyżki farszu. Złożyć na pół i zwinąć końce ciasta, górę posmarować sosem i posypać ziołami lub serem.
- Piec około 30 min. w 180 stopniach C.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze