Trwa ładowanie...
d2y1wmf
22-12-2022 11:18

Calzone. Smakowita konkurencja dla pizzy

Przepis

Calzone to pieczony pieróg z drożdżowego ciasta wypełniony farszem z warzywami, mięsem i serem mozzarella. Calzone w wersji mini świetnie sprawdzi się jako sylwestrowa przekąska. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

d2y1wmf
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 paczka drożdży instant
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru i soli
  • 1 szklanka ciepłej wody

Farsz 1:

  • 1 cebula
  • pepperoni
  • 1 czerwona papryka
  • kukurydza
  • szynka
  • ser mozzarella
  • zioła prowansalskie

Farsz 2:

  • 1 cebula
  • szynka
  • ser mozzarella
  • zioła prowansalskie
  • kukurydza
Przepis
  • Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto i podzielić na 12 części z każdej uformować koło.
  • Posmarować sosem i wyłożyć 2-3 łyżki farszu. Złożyć na pół i zwinąć końce ciasta, górę posmarować sosem i posypać ziołami lub serem.
  • Piec około 30 min. w 180 stopniach C.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Calzone. Smakowita konkurencja dla pizzy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2y1wmf
d2y1wmf
d2y1wmf
d2y1wmf
Więcej tematów
d2y1wmf