Burger wołowy z pikantną salsą i serem. Solidna porcja pysznego jedzenia

Dobry burger nigdy nie wyjdzie z mody. Proponujemy kanapkę w wersji na bogato. Ten przepis z pewnością zaostrzy wasz apetyt na soczyste danie.

Burger wołowy z pikantną salsą i serem. Solidna porcja pysznego jedzeniaBurger wołowy z pikantną salsą i serem. Solidna porcja pysznego jedzenia
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 bułki do hamburgerów
  • 300 g mielonej wołowiny (z antrykotu, rostbefu lub łopatki)
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • odrobina mąki
  • tłuszcz do smażenia
  • ser żółty np. Burger & Toast Hochland
  • kilka listków ulubionej sałaty

Salsa:

  • 1 średniej wielkości pomidor
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/2 małej papryki żółtej
  • 1 mała szalotka
  • 1 mała papryczka chili
  • sok z 1/4 cytryny lub 1/2 limonki
  • odrobina oliwy
  • łyżeczka musztardy dijon
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekane zioła np. szczypiorek, kolendra, natka pietruszki

Przepis

Przygotować salsę: pomidora, cukinię i żółtą paprykę pokroić w małą kostkę (z pomidora usunąć gniazda nasienne). szalotkę i chili drobno posiekać, dodać z resztą składników do warzyw, wymieszać, odstawić. Z mięsa uformować dwa burgery (niezbyt wysokie i dość duże, z lekkim wgłębieniem na środku - burgery skurczą si.ę podczas smażenia), oprószyć solą, pieprzem i mąką. Na gorącej żeliwnej patelni rozgrzać mocno olej, smażyć burgery około 2,5 minuty z każdej strony, ale obracając je co 30 sekund. W ostatnich sekundach przykryć burgera plastrem sera. Wyłączyć ogień, nakryć pokrywką i poczekać do momentu, aż ser ładnie się roztopi. Zdjąć z patelni. Bułkę przekroić na pół, spód wyłożyć sałatą, na niej ułożyć burgera z serem, a na nim porządną porcję salsy Przykryć wierzchem bułki. Bułkę można przed podaniem delikatnie podpiec w piekarniku lub na patelni.

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie