Burger na bogato według przepisu Mateusza Gesslera

Pyszne dodatki w bułce. Palce lizać!

W kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Gessler przygotował dania, które pamięta z dzieciństwa, czyli: marynowaną kaczkę z sosem pomarańczowym i burgery z klasycznymi dodatkami. Kucharz zdradził też, kto nauczył go gotować.

Składniki na burgery:

600 g antrykotu wołowego
1/4 szklanki wody
3 cebule zwykłe
1 cebula czerwona
4 pomidory
1 zielony ogórek
200 g majonezu (najlepiej przyrządzonego samodzielnie)
10 plastrów szynki schwarzwaldzkiej
Bułeczki pszenne
4 średnie ogórki konserwowe
4 plastry sera cheddar
Kilka liści sałaty rzymskiej
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
rozmaryn
Sól i pieprz

Przygotowanie:

Opłukane i osuszone mięso zmiel na grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na złoty kolor. Mięso i cebulę przełóż do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dolej 1/4 szklanki wody i wszystko dokładnie wyrabiaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Mokrą dłonią formuj okrągłe burgery o średnicy 6 cm i grubości około 1,5 cm. Smaż na mocno rozgrzanej patelni grillowej przez około 2 min z każdej strony. Pod koniec smażenia na każdym z burgerów ułóż plasterek sera. Bułki przetnij na pół i włóż do piekarnika na 3 min lub grilluj na patelni. Z majonezu i musztardy przygotuj sos. Umytą i osączoną sałatę porwij na mniejsze kawałki, z kolei pomidory, ogórki i czerwoną cebulę pokrój w cienkie plastry. Szynkę podsmaż na patelni przez około minutę. Na posmarowanych sosem połówkach bułek ułóż kawałki sałaty, na nich plasterki warzyw i szynkę. Następnie połóż burgery, posmaruj sosem i nałóż drugą połówkę bułki. Domowe hamburgery możesz dowolnie komponować, układając składniki w wybranej kolejności.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm