Burger na bogato według przepisu Mateusza Gesslera

Pyszne dodatki w bułce. Palce lizać!

W kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Gessler przygotował dania, które pamięta z dzieciństwa, czyli: marynowaną kaczkę z sosem pomarańczowym i burgery z klasycznymi dodatkami. Kucharz zdradził też, kto nauczył go gotować.

Składniki na burgery:

600 g antrykotu wołowego
1/4 szklanki wody
3 cebule zwykłe
1 cebula czerwona
4 pomidory
1 zielony ogórek
200 g majonezu (najlepiej przyrządzonego samodzielnie)
10 plastrów szynki schwarzwaldzkiej
Bułeczki pszenne
4 średnie ogórki konserwowe
4 plastry sera cheddar
Kilka liści sałaty rzymskiej
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
rozmaryn
Sól i pieprz

Przygotowanie:

Opłukane i osuszone mięso zmiel na grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na złoty kolor. Mięso i cebulę przełóż do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dolej 1/4 szklanki wody i wszystko dokładnie wyrabiaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Mokrą dłonią formuj okrągłe burgery o średnicy 6 cm i grubości około 1,5 cm. Smaż na mocno rozgrzanej patelni grillowej przez około 2 min z każdej strony. Pod koniec smażenia na każdym z burgerów ułóż plasterek sera. Bułki przetnij na pół i włóż do piekarnika na 3 min lub grilluj na patelni. Z majonezu i musztardy przygotuj sos. Umytą i osączoną sałatę porwij na mniejsze kawałki, z kolei pomidory, ogórki i czerwoną cebulę pokrój w cienkie plastry. Szynkę podsmaż na patelni przez około minutę. Na posmarowanych sosem połówkach bułek ułóż kawałki sałaty, na nich plasterki warzyw i szynkę. Następnie połóż burgery, posmaruj sosem i nałóż drugą połówkę bułki. Domowe hamburgery możesz dowolnie komponować, układając składniki w wybranej kolejności.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia