Burger na bogato według przepisu Mateusza Gesslera
Pyszne dodatki w bułce. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Gessler przygotował dania, które pamięta z dzieciństwa, czyli: marynowaną kaczkę z sosem pomarańczowym i burgery z klasycznymi dodatkami. Kucharz zdradził też, kto nauczył go gotować.
Składniki na burgery:
600 g antrykotu wołowego
1/4 szklanki wody
3 cebule zwykłe
1 cebula czerwona
4 pomidory
1 zielony ogórek
200 g majonezu (najlepiej przyrządzonego samodzielnie)
10 plastrów szynki schwarzwaldzkiej
Bułeczki pszenne
4 średnie ogórki konserwowe
4 plastry sera cheddar
Kilka liści sałaty rzymskiej
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
rozmaryn
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Opłukane i osuszone mięso zmiel na grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na złoty kolor. Mięso i cebulę przełóż do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dolej 1/4 szklanki wody i wszystko dokładnie wyrabiaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Mokrą dłonią formuj okrągłe burgery o średnicy 6 cm i grubości około 1,5 cm. Smaż na mocno rozgrzanej patelni grillowej przez około 2 min z każdej strony. Pod koniec smażenia na każdym z burgerów ułóż plasterek sera. Bułki przetnij na pół i włóż do piekarnika na 3 min lub grilluj na patelni. Z majonezu i musztardy przygotuj sos. Umytą i osączoną sałatę porwij na mniejsze kawałki, z kolei pomidory, ogórki i czerwoną cebulę pokrój w cienkie plastry. Szynkę podsmaż na patelni przez około minutę. Na posmarowanych sosem połówkach bułek ułóż kawałki sałaty, na nich plasterki warzyw i szynkę. Następnie połóż burgery, posmaruj sosem i nałóż drugą połówkę bułki. Domowe hamburgery możesz dowolnie komponować, układając składniki w wybranej kolejności.