Brukselka - właściwości, gotowanie, z czym jeść

Brukselka świeża najsmaczniejsza jest już po przymrozkach. Goryczkę usunie z niej gotowanie bez przykrycia z odrobiną cukru lub mleka.

Brukselka jest istotnym składnikiem diety antynowotworowej
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Agnieszka Krasa

Brukselka – właściwości

Sezon na świeżą brukselkę trwa od października do końca stycznia. Najsmaczniejsza jest tuż po pierwszych przymrozkach, które zmniejszają naturalną goryczkę brukselki. Przez cały rok można jeść natomiast warzywo mrożone.

Jakie właściwości ma brukselka:

  • antynowotworowe – dzięki zawartości przeciwutleniacza sulforafanu o dodatkowym działaniu antybakteryjnym,
  • jest bogata w kwas foliowy, ważny w diecie kobiet w ciąży,
  • zawiera wapń, magnez, sód, potas, które regulują ciśnienie krwi i wspomagają pracę serca,
  • zawiera witaminę K, zapobiegająca osteoporozie i zakrzepom.

100 gramów krótko gotowanej brukselki ma tylko 46 kalorii. Brukselka jest bezpieczna w diecie osób chorych na cukrzycę. Uwaga na wzdęcia, które powoduje brukselka.

Brukselka – gotowanie

Tajemnicą smacznego dania na bazie brukselki jest nierozgotowane warzywo. W sklepie lub na targu najlepiej wybierać brukselki ciemnozielone, bez pożółkłych listków. Po dokładnym oczyszczeniu większe okazy kroi się na połówki bądź ćwiartki, mniejsze natomiast gotuje się w całości. Należy zagotować wodę z łyżeczką soli w dużym garnku, włożyć brukselki do środka, doprowadzić do ponownego wrzenia i zostawić rondel bez przykrycia na niewielkim ogniu przez 6 minut.

Brukselka gotowana bez przykrycia z pewnością utraci cały nieprzyjemny aromat, typowy dla warzyw kapuścianych. Warto sprawdzić czubkiem noża, czy brukselka jest już lekko miękka, lecz wciąż krucha i chrupiąca. Warzywa trzeba od razu odcedzić, krótko przelać zimną wodą i zostawić je na kilka minut w naczyniu z chłodną wodą i kostkami lodu – brukselki pozostaną jędrne i nie stracą koloru.

Brukselka – z czym jeść?

Jak podawać brukselkę i z czym ją jeść? Ugotowaną i zahartowaną brukselkę wystarczy polać rozpuszczonym w rondelku masłem. Tak przygotowany dodatek serwuje się z porcją mięsa i ziemniakami z wody lub ryżem. Jako samodzielne danie brukselka doskonale sprawdzi się na ciepło, z uprażonymi na suchej patelni orzechami, skropiona sokiem z cytryny i słodkim sosem chilli albo sosem sojowym.

Ugotowane al dente warzywo można również podpiec - brukselka zapiekana na blasze piekarnika z ziołami i oliwą jest pyszna i mozna i jeść ja nawet po ostygnięciu lub wciąż na gorąco. Warto dodawać ją do zapiekanek z ryżem, ziemniaczanych lub makaronowych. Brukselka świetnie komponuje się również z serami, kalafiorem, brokułami, podsmażoną cebulą i czosnkiem.

Brukselka z bułką tartą

Tradycyjny sposób podawania brukselki jako dodatek do potraw lub danie na obiad bądź kolację to zaserwowanie brukselki z bułką tartą. Ugotowaną brukselkę przelewa się zimną wodą. W niewielkim garnku rozpuszcza się trochę masła, dosypuje bułkę tartą i miesza przez 3 minuty. Do zrumienionej bułki dodaje się brukselkę i chwilę podgrzewa lub polewa się warzywa bezpośrednio na talerzu. Tak przyrządzona brukselka to najprostszy sposób na przygotowanie tego warzywa i na powrót do smaków dzieciństwa.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji