Brukselka - właściwości, gotowanie, z czym jeść

Brukselka świeża najsmaczniejsza jest już po przymrozkach. Goryczkę usunie z niej gotowanie bez przykrycia z odrobiną cukru lub mleka.

Brukselka jest istotnym składnikiem diety antynowotworowej
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Agnieszka Krasa

Brukselka – właściwości

Sezon na świeżą brukselkę trwa od października do końca stycznia. Najsmaczniejsza jest tuż po pierwszych przymrozkach, które zmniejszają naturalną goryczkę brukselki. Przez cały rok można jeść natomiast warzywo mrożone.

Jakie właściwości ma brukselka:

  • antynowotworowe – dzięki zawartości przeciwutleniacza sulforafanu o dodatkowym działaniu antybakteryjnym,
  • jest bogata w kwas foliowy, ważny w diecie kobiet w ciąży,
  • zawiera wapń, magnez, sód, potas, które regulują ciśnienie krwi i wspomagają pracę serca,
  • zawiera witaminę K, zapobiegająca osteoporozie i zakrzepom.

100 gramów krótko gotowanej brukselki ma tylko 46 kalorii. Brukselka jest bezpieczna w diecie osób chorych na cukrzycę. Uwaga na wzdęcia, które powoduje brukselka.

Brukselka – gotowanie

Tajemnicą smacznego dania na bazie brukselki jest nierozgotowane warzywo. W sklepie lub na targu najlepiej wybierać brukselki ciemnozielone, bez pożółkłych listków. Po dokładnym oczyszczeniu większe okazy kroi się na połówki bądź ćwiartki, mniejsze natomiast gotuje się w całości. Należy zagotować wodę z łyżeczką soli w dużym garnku, włożyć brukselki do środka, doprowadzić do ponownego wrzenia i zostawić rondel bez przykrycia na niewielkim ogniu przez 6 minut.

Brukselka gotowana bez przykrycia z pewnością utraci cały nieprzyjemny aromat, typowy dla warzyw kapuścianych. Warto sprawdzić czubkiem noża, czy brukselka jest już lekko miękka, lecz wciąż krucha i chrupiąca. Warzywa trzeba od razu odcedzić, krótko przelać zimną wodą i zostawić je na kilka minut w naczyniu z chłodną wodą i kostkami lodu – brukselki pozostaną jędrne i nie stracą koloru.

Brukselka – z czym jeść?

Jak podawać brukselkę i z czym ją jeść? Ugotowaną i zahartowaną brukselkę wystarczy polać rozpuszczonym w rondelku masłem. Tak przygotowany dodatek serwuje się z porcją mięsa i ziemniakami z wody lub ryżem. Jako samodzielne danie brukselka doskonale sprawdzi się na ciepło, z uprażonymi na suchej patelni orzechami, skropiona sokiem z cytryny i słodkim sosem chilli albo sosem sojowym.

Ugotowane al dente warzywo można również podpiec - brukselka zapiekana na blasze piekarnika z ziołami i oliwą jest pyszna i mozna i jeść ja nawet po ostygnięciu lub wciąż na gorąco. Warto dodawać ją do zapiekanek z ryżem, ziemniaczanych lub makaronowych. Brukselka świetnie komponuje się również z serami, kalafiorem, brokułami, podsmażoną cebulą i czosnkiem.

Brukselka z bułką tartą

Tradycyjny sposób podawania brukselki jako dodatek do potraw lub danie na obiad bądź kolację to zaserwowanie brukselki z bułką tartą. Ugotowaną brukselkę przelewa się zimną wodą. W niewielkim garnku rozpuszcza się trochę masła, dosypuje bułkę tartą i miesza przez 3 minuty. Do zrumienionej bułki dodaje się brukselkę i chwilę podgrzewa lub polewa się warzywa bezpośrednio na talerzu. Tak przyrządzona brukselka to najprostszy sposób na przygotowanie tego warzywa i na powrót do smaków dzieciństwa.

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm