Brukselka - właściwości, gotowanie, z czym jeść

Brukselka świeża najsmaczniejsza jest już po przymrozkach. Goryczkę usunie z niej gotowanie bez przykrycia z odrobiną cukru lub mleka.

Brukselka jest istotnym składnikiem diety antynowotworowej
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Agnieszka Krasa
SKOMENTUJ

Brukselka – właściwości

Sezon na świeżą brukselkę trwa od października do końca stycznia. Najsmaczniejsza jest tuż po pierwszych przymrozkach, które zmniejszają naturalną goryczkę brukselki. Przez cały rok można jeść natomiast warzywo mrożone.

Jakie właściwości ma brukselka:

  • antynowotworowe – dzięki zawartości przeciwutleniacza sulforafanu o dodatkowym działaniu antybakteryjnym,
  • jest bogata w kwas foliowy, ważny w diecie kobiet w ciąży,
  • zawiera wapń, magnez, sód, potas, które regulują ciśnienie krwi i wspomagają pracę serca,
  • zawiera witaminę K, zapobiegająca osteoporozie i zakrzepom.

100 gramów krótko gotowanej brukselki ma tylko 46 kalorii. Brukselka jest bezpieczna w diecie osób chorych na cukrzycę. Uwaga na wzdęcia, które powoduje brukselka.

Brukselka – gotowanie

Tajemnicą smacznego dania na bazie brukselki jest nierozgotowane warzywo. W sklepie lub na targu najlepiej wybierać brukselki ciemnozielone, bez pożółkłych listków. Po dokładnym oczyszczeniu większe okazy kroi się na połówki bądź ćwiartki, mniejsze natomiast gotuje się w całości. Należy zagotować wodę z łyżeczką soli w dużym garnku, włożyć brukselki do środka, doprowadzić do ponownego wrzenia i zostawić rondel bez przykrycia na niewielkim ogniu przez 6 minut.

Brukselka gotowana bez przykrycia z pewnością utraci cały nieprzyjemny aromat, typowy dla warzyw kapuścianych. Warto sprawdzić czubkiem noża, czy brukselka jest już lekko miękka, lecz wciąż krucha i chrupiąca. Warzywa trzeba od razu odcedzić, krótko przelać zimną wodą i zostawić je na kilka minut w naczyniu z chłodną wodą i kostkami lodu – brukselki pozostaną jędrne i nie stracą koloru.

Brukselka – z czym jeść?

Jak podawać brukselkę i z czym ją jeść? Ugotowaną i zahartowaną brukselkę wystarczy polać rozpuszczonym w rondelku masłem. Tak przygotowany dodatek serwuje się z porcją mięsa i ziemniakami z wody lub ryżem. Jako samodzielne danie brukselka doskonale sprawdzi się na ciepło, z uprażonymi na suchej patelni orzechami, skropiona sokiem z cytryny i słodkim sosem chilli albo sosem sojowym.

Ugotowane al dente warzywo można również podpiec - brukselka zapiekana na blasze piekarnika z ziołami i oliwą jest pyszna i mozna i jeść ja nawet po ostygnięciu lub wciąż na gorąco. Warto dodawać ją do zapiekanek z ryżem, ziemniaczanych lub makaronowych. Brukselka świetnie komponuje się również z serami, kalafiorem, brokułami, podsmażoną cebulą i czosnkiem.

Brukselka z bułką tartą

Tradycyjny sposób podawania brukselki jako dodatek do potraw lub danie na obiad bądź kolację to zaserwowanie brukselki z bułką tartą. Ugotowaną brukselkę przelewa się zimną wodą. W niewielkim garnku rozpuszcza się trochę masła, dosypuje bułkę tartą i miesza przez 3 minuty. Do zrumienionej bułki dodaje się brukselkę i chwilę podgrzewa lub polewa się warzywa bezpośrednio na talerzu. Tak przyrządzona brukselka to najprostszy sposób na przygotowanie tego warzywa i na powrót do smaków dzieciństwa.

Wybrane dla Ciebie

Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu