Trwa ładowanie...

Brazylijskie kokosanki. Pascal zdradził niesamowity przepis

Najsłynniejszy francuski kucharz, którego pokochały miliony Polaków, chętnie dzieli się w mediach społecznościowych przepisami na smakowite dania. Tym razem wrzucił na Instagram przepis wraz ze zdjęciem na kokosanki w nieco innym wydaniu.

Quindin to typowy brazylijski deser mlecznyQuindin to typowy brazylijski deser mlecznyŹródło: 123RF
d2oh6no
d2oh6no

Mowa o brazylijskim deserze o nazwie quindin. Quindin, czy też quindim, to bardzo popularny w Brazylii deser składający się z jaj, mleka, dużej ilości brązowego cukru i oczywiście kokosa. Deser pieczony jest w piekarniku i może przypominać nieco takie słodkości mleczne, jak hiszpański flan czy francuskie crème brûlée.

Pascal Brodnicki podał przepis na ten pyszny deser, czym wzbudził entuzjazm wśród swoich followersów. Nic dziwnego – kokosanki w tej postaci wydają się pyszne, efektowne, a przy tym bardzo łatwe w przygotowaniu.

Przepis na kokosanki. Najsmaczniejsze kokosowe ciasteczka

Brazylijskie quindin według Pascala – przepis

  • 125 g wiórków kokosowych
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 9 żółtek
  • 300 g cukru
  • 90 g masła w temperaturze pokojowej
  • 60 g tartego parmezanu 
  1. Do miski wsypać wiórki i zalać je mlekiem kokosowym. Odstawić na 30 minut, by wiórki napęczniały.
  2. Przygotować 4 naczynia do zapiekania, a dużą żaroodporną formę wypełnić wodą tak, by kokilki były zanurzone w 2/3 wysokości.
  3. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  4. Kokilki wysmarować masłem i obsypać cukrem. Pozostały cukier oraz żółtka ubić na puszysty kogel mogel.
  5. Wymieszać z wiórkami i powstałą masą napełnić kokilki. Z wierzchu obsypać je dodatkowo wiórkami wymieszanymi z parmezanem.
  6. Umieścić w piekarniku w naczyniu wypełnionym wodą na 20 minut.


Kokosanki można podawać na ciepło lub na zimno. 

Zobacz także:

d2oh6no
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2oh6no
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2oh6no
Więcej tematów