Brazylijskie kokosanki. Pascal zdradził niesamowity przepis

Najsłynniejszy francuski kucharz, którego pokochały miliony Polaków, chętnie dzieli się w mediach społecznościowych przepisami na smakowite dania. Tym razem wrzucił na Instagram przepis wraz ze zdjęciem na kokosanki w nieco innym wydaniu.

Klasyczny quindin na talerzuQuindin to typowy brazylijski deser mleczny
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Mowa o brazylijskim deserze o nazwie quindin. Quindin, czy też quindim, to bardzo popularny w Brazylii deser składający się z jaj, mleka, dużej ilości brązowego cukru i oczywiście kokosa. Deser pieczony jest w piekarniku i może przypominać nieco takie słodkości mleczne, jak hiszpański flan czy francuskie crème brûlée.

Pascal Brodnicki podał przepis na ten pyszny deser, czym wzbudził entuzjazm wśród swoich followersów. Nic dziwnego – kokosanki w tej postaci wydają się pyszne, efektowne, a przy tym bardzo łatwe w przygotowaniu.

Przepis na kokosanki. Najsmaczniejsze kokosowe ciasteczka

Brazylijskie quindin według Pascala – przepis

  • 125 g wiórków kokosowych
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 9 żółtek
  • 300 g cukru
  • 90 g masła w temperaturze pokojowej
  • 60 g tartego parmezanu 
  1. Do miski wsypać wiórki i zalać je mlekiem kokosowym. Odstawić na 30 minut, by wiórki napęczniały.
  2. Przygotować 4 naczynia do zapiekania, a dużą żaroodporną formę wypełnić wodą tak, by kokilki były zanurzone w 2/3 wysokości.
  3. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  4. Kokilki wysmarować masłem i obsypać cukrem. Pozostały cukier oraz żółtka ubić na puszysty kogel mogel.
  5. Wymieszać z wiórkami i powstałą masą napełnić kokilki. Z wierzchu obsypać je dodatkowo wiórkami wymieszanymi z parmezanem.
  6. Umieścić w piekarniku w naczyniu wypełnionym wodą na 20 minut.


Kokosanki można podawać na ciepło lub na zimno. 

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów