Brazylijskie kokosanki. Pascal zdradził niesamowity przepis
Najsłynniejszy francuski kucharz, którego pokochały miliony Polaków, chętnie dzieli się w mediach społecznościowych przepisami na smakowite dania. Tym razem wrzucił na Instagram przepis wraz ze zdjęciem na kokosanki w nieco innym wydaniu.
Mowa o brazylijskim deserze o nazwie quindin. Quindin, czy też quindim, to bardzo popularny w Brazylii deser składający się z jaj, mleka, dużej ilości brązowego cukru i oczywiście kokosa. Deser pieczony jest w piekarniku i może przypominać nieco takie słodkości mleczne, jak hiszpański flan czy francuskie crème brûlée.
Pascal Brodnicki podał przepis na ten pyszny deser, czym wzbudził entuzjazm wśród swoich followersów. Nic dziwnego – kokosanki w tej postaci wydają się pyszne, efektowne, a przy tym bardzo łatwe w przygotowaniu.
Przepis na kokosanki. Najsmaczniejsze kokosowe ciasteczka
Brazylijskie quindin według Pascala – przepis
- 125 g wiórków kokosowych
- 400 ml mleka kokosowego
- 9 żółtek
- 300 g cukru
- 90 g masła w temperaturze pokojowej
- 60 g tartego parmezanu
- Do miski wsypać wiórki i zalać je mlekiem kokosowym. Odstawić na 30 minut, by wiórki napęczniały.
- Przygotować 4 naczynia do zapiekania, a dużą żaroodporną formę wypełnić wodą tak, by kokilki były zanurzone w 2/3 wysokości.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
- Kokilki wysmarować masłem i obsypać cukrem. Pozostały cukier oraz żółtka ubić na puszysty kogel mogel.
- Wymieszać z wiórkami i powstałą masą napełnić kokilki. Z wierzchu obsypać je dodatkowo wiórkami wymieszanymi z parmezanem.
- Umieścić w piekarniku w naczyniu wypełnionym wodą na 20 minut.
Kokosanki można podawać na ciepło lub na zimno.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Zobacz także: