Lekkie jak chmurka placuszki jogurtowe. Banalnie prosty przepis
Przygotowanie śniadania nie powinno być długim i męczącym procesem. W ciągu zaledwie 20 minut usmażycie około 15 puszystych placuszków z jogurtem. Przepis na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowany, jednak w rzeczywistości jest banalnie prosty. Gotowe placuszki możecie podać z dżemem, rozpuszczoną czekoladą, miodem... Palce lizać!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Oddziel żółtka od białek. W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Utrzyj żółtka z cukrem na spienioną masę, dodaj mleko, jogurt i ekstrakt waniliowy, a na końcu roztopione masło.
- Wmieszaj delikatnie mąkę do mieszanki z żółtkami.
- Krótko wymieszaj, by powstała gładka masa. Ubij białka na sztywną pianę i powoli dodawaj je do masy.
- Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką i łyżką nakładaj porcje ciasta. Smaż na niewielkim ogniu na złoty kolor z obu stron.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl