Bonet - pyszny deser we włoskim stylu

Ten pyszny deser wywodzi się z Włoch, a dokładnie z regionu Piemontu.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl

Ten pyszny deser wywodzi się z Włoch, a dokładnie z regionu Piemontu. Słodki i o delikatnej konsystencji przysmak przygotowała Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika", zaznaczając, że nie jest to propozycja dla osób uczulonych na jajka i świeże mleko.

Składniki:

700 ml świeżego mleka (o pokojowej temperaturze)
150 g muscovado
100 g amaretti
50 g kakao
10 żółtek
1/2 szklanki rumu

Żółtka utrzeć ze 100 g cukru na krem. Amaretti zmiksować do konsystencji mąki, dodać kakao i dobrze wymieszać. Resztę cukru (50 g) wsypać do keksówki, w której będzie się piekł bonet, wstawić ją do nagrzanego piekarnika i gdy się cukier rozpuści - wyjąć. Do masy żółtkowej dodać rum, amaretti oraz mleko, dobrze wymieszać i wylać na karmel. Keksówkę z masą wstawić do większego naczynia, wypełnionego wodą do 2/3 wysokości keksówki. Piec bonet w kąpieli wodnej przez ok. 50 minut w 170 stopniach (termoobieg). Po upieczeniu wyjąć formę z bonetem z kąpieli wodnej i ostudzić. Keksówkę z deserem nakryć naczyniem, w którym będziemy bonet podawać/przechowywać i odwrócić do góry nogami. Przed podaniem dobrze schłodzić i udekorować amaretti.

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca