Bonet - pyszny deser we włoskim stylu

Ten pyszny deser wywodzi się z Włoch, a dokładnie z regionu Piemontu.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl

Ten pyszny deser wywodzi się z Włoch, a dokładnie z regionu Piemontu. Słodki i o delikatnej konsystencji przysmak przygotowała Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika", zaznaczając, że nie jest to propozycja dla osób uczulonych na jajka i świeże mleko.

Składniki:

700 ml świeżego mleka (o pokojowej temperaturze)
150 g muscovado
100 g amaretti
50 g kakao
10 żółtek
1/2 szklanki rumu

Żółtka utrzeć ze 100 g cukru na krem. Amaretti zmiksować do konsystencji mąki, dodać kakao i dobrze wymieszać. Resztę cukru (50 g) wsypać do keksówki, w której będzie się piekł bonet, wstawić ją do nagrzanego piekarnika i gdy się cukier rozpuści - wyjąć. Do masy żółtkowej dodać rum, amaretti oraz mleko, dobrze wymieszać i wylać na karmel. Keksówkę z masą wstawić do większego naczynia, wypełnionego wodą do 2/3 wysokości keksówki. Piec bonet w kąpieli wodnej przez ok. 50 minut w 170 stopniach (termoobieg). Po upieczeniu wyjąć formę z bonetem z kąpieli wodnej i ostudzić. Keksówkę z deserem nakryć naczyniem, w którym będziemy bonet podawać/przechowywać i odwrócić do góry nogami. Przed podaniem dobrze schłodzić i udekorować amaretti.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw