Bonet - pyszny deser we włoskim stylu
Ten pyszny deser wywodzi się z Włoch, a dokładnie z regionu Piemontu.
Ten pyszny deser wywodzi się z Włoch, a dokładnie z regionu Piemontu. Słodki i o delikatnej konsystencji przysmak przygotowała Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika", zaznaczając, że nie jest to propozycja dla osób uczulonych na jajka i świeże mleko.
Składniki:
700 ml świeżego mleka (o pokojowej temperaturze)
150 g muscovado
100 g amaretti
50 g kakao
10 żółtek
1/2 szklanki rumu
Żółtka utrzeć ze 100 g cukru na krem. Amaretti zmiksować do konsystencji mąki, dodać kakao i dobrze wymieszać. Resztę cukru (50 g) wsypać do keksówki, w której będzie się piekł bonet, wstawić ją do nagrzanego piekarnika i gdy się cukier rozpuści - wyjąć. Do masy żółtkowej dodać rum, amaretti oraz mleko, dobrze wymieszać i wylać na karmel. Keksówkę z masą wstawić do większego naczynia, wypełnionego wodą do 2/3 wysokości keksówki. Piec bonet w kąpieli wodnej przez ok. 50 minut w 170 stopniach (termoobieg). Po upieczeniu wyjąć formę z bonetem z kąpieli wodnej i ostudzić. Keksówkę z deserem nakryć naczyniem, w którym będziemy bonet podawać/przechowywać i odwrócić do góry nogami. Przed podaniem dobrze schłodzić i udekorować amaretti.