Trwa ładowanie...
d2dz9r5
03-03-2020 14:07

Bób nie tylko latem. Pyszny sposób na spaghetti

Przepis

Bób kojarzy nam się głównie z latem, jednak bez problemu dostaniemy go również zimą w postaci mrożonki. Spaghetti z bobem to przepyszny sposób na obiad. Jeśli jednak nie macie zamrożonego bobu, możecie z powodzeniem zastąpić go zielonym groszkiem. Będzie równie smacznie. Przepis z bloga "Gotuj i mieszkaj".

d2dz9r5
4.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Gotuj i mieszkaj
Źródło: Gotuj i mieszkaj
Składniki
  • 8 plastrów wędzonego surowego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
  • 250 ml śmietanki 36 proc. (może być również 30 proc.)
  • 60 g twardego sera, u mnie oscypek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
Przepis

os ten jest bardzo szybki w przygotowaniu o ile mamy wcześniej przygotowany bób. Latem zatem na świeżo gotujemy i obieramy, a zimą korzystamy z mrożonki.

Na patelnię wrzucamy pokrojone drobno plastry boczku i je zarumieniamy. Zrumieniony bekon zdejmujemy, a na wytopionym tłuszczu podsmażamy drobno posiekany czosnek, uważając żeby się nie spalił, bo wtedy będzie gorzki. Do czosnku dorzucamy obrany bób, wcześniej zarumieniony boczek i całość zalewamy śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy źródło ciepła, dodajemy starty ser oraz posiekaną natkę pietruszki w zależności od waszych upodobań. Może być jej bardzo dużo, a nie musi być wcale - wedle gustu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Bób nie tylko latem. Pyszny sposób na spaghetti
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
4
Share
d2dz9r5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2dz9r5
d2dz9r5
d2dz9r5
d2dz9r5
Więcej tematów
d2dz9r5