Bób nie tylko latem. Pyszny sposób na spaghetti
Bób kojarzy nam się głównie z latem, jednak bez problemu dostaniemy go również zimą w postaci mrożonki. Spaghetti z bobem to przepyszny sposób na obiad. Jeśli jednak nie macie zamrożonego bobu, możecie z powodzeniem zastąpić go zielonym groszkiem. Będzie równie smacznie. Przepis z bloga "Gotuj i mieszkaj".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
os ten jest bardzo szybki w przygotowaniu o ile mamy wcześniej przygotowany bób. Latem zatem na świeżo gotujemy i obieramy, a zimą korzystamy z mrożonki.
Na patelnię wrzucamy pokrojone drobno plastry boczku i je zarumieniamy. Zrumieniony bekon zdejmujemy, a na wytopionym tłuszczu podsmażamy drobno posiekany czosnek, uważając żeby się nie spalił, bo wtedy będzie gorzki. Do czosnku dorzucamy obrany bób, wcześniej zarumieniony boczek i całość zalewamy śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy źródło ciepła, dodajemy starty ser oraz posiekaną natkę pietruszki w zależności od waszych upodobań. Może być jej bardzo dużo, a nie musi być wcale - wedle gustu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze