Bób - letni smakołyk

Bób uprawiany był w rejonie Morza Śródziemnego już w neolicie. Na polskich ziemiach znano go od epoki brązu i żelaza. Niepozorne, zielone nasiona tej rośliny strączkowej są niezwykle cennym uzupełnieniem codziennej diety, dlatego warto włączyć je do letniego menu.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Wprawdzie przez cały rok kupimy mrożony bób, jednak miłośnicy tego warzywa doskonale wiedzą, że najlepsze są młode, świeże ziarna, którymi możemy cieszyć się wyłącznie wczesnym latem.

Bób uprawiany był w rejonie Morza Śródziemnego już w neolicie. Na polskich ziemiach znano go od epoki brązu. Niepozorne, zielone nasiona tej rośliny strączkowej są niezwykle cennym uzupełnieniem codziennej diety, dlatego warto włączyć je do letniego menu.

- Jedzenie bobu zaleca się z wielu powodów. Przede wszystkim zawiera on bardzo dużo pełnowartościowego białka, a mało tłuszczu. W filiżance nasion znajdziemy około 13 gramów białka, a tylko 1 gram tłuszczu - wyjaśnia Dominika Stefankiewicz z Akademii Skutecznej Diety w Gdańsku. - Bób jest też niskokaloryczny. 100 gramów świeżych nasion to tylko 39 kcal, a gotowanych - 66 kcal. Warto też wspomnieć o wysokiej zawartości błonnika, który zapewnia uczucie sytości po posiłku, poprawia perystaltykę jelit, reguluje poziom glukozy we krwi oraz obniża poziom złego cholesterolu, co wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy.

Nie zapominajmy też o innych cennych składnikach bobu. To bogate źródło wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, selenu i cynku oraz witamin z grupy B i kwasu foliowego.

Choć można o nim powiedzieć wiele dobrego, niektóre osoby muszą kontrolować ilość zjadanych nasion.

- Na bób na pewno muszą uważać osoby mające problemy z układem pokarmowym, cierpiące na zespół jelita nadwrażliwego. Bób ma wiele cennych właściwości odżywczych, ale jest też rośliną wzdymającą. Osoby mające problemy z układem pokarmowym po jego zjedzeniu mogą odczuwać dyskomfort. Ze względu na wysoką zawartość błonnika nie jest też wskazany u osób mających częste biegunki - tłumaczy dietetyk.

Wybierając bób należy przede wszystkim zwrócić uwagę na kolor nasion. - Młode ziarna mają kolor jasnozielony i mogą być jedzone na surowo. Bób już dojrzały - ciemniejszy i o bardziej żółtawym odcieniu - powinien być gotowany. Kiedy na ziarnach pojawiają się brązowe plamki, którym zazwyczaj towarzyszy mało przyjemny zapach, oznacza to, że są już nieświeże. Zazwyczaj ziarenka psują się na skutek zbyt długiego przechowywania w foliowym woreczku i ekspozycji na promienie słoneczne. Takiego bobu nie kupujmy - przestrzega Dominika Stefankiewicz.

Młodziutkie, jasnozielone ziarna, podobnie jak groszek, wspaniale smakują na surowo. Najczęściej jednak bób podawany jest po obróbce termicznej. - Bobu nie powinno się gotować zbyt długo - świeże nasiona gotuje się ok. 15 minut. Sól należy dodać na koniec gotowania, dzięki czemu nasiona nie będą twarde - podpowiada dietetyk medyczny.

Z czym bób doskonale się komponuje? - Ziarna można ugotować z gałązką kopru lub posypać je koperkiem na talerzu. Zioło to doskonale podkreśla smak potrawy, ale przede wszystkim ogranicza ryzyko wystąpienia wzdęcia - tłumaczy Dominika Stefankiewicz. - Bób bywa też podawany z masełkiem i bułką tartą. To nie jest najlepszy sposób. Mimo że jest produktem niskokalorycznym, w takim połączeniu to prawdziwa bomba kaloryczna. Z kolei bardzo młody bób obrany ze skórki może być bazą wspaniałej pasty z dodatkiem czosnku, bazylii i oliwy. Doskonale pasuje do pieczywa - podpowiada dietetyczka. - A na letni obiad świetnie nada się zupa krem.

Pomysłów na dania jest całe mnóstwo. Nasiona można obrać lub jeść w całości ze skórką. Szczególnie, że to właśnie w niej znajduje się najwięcej cennych składników odżywczych. Warto więc wykorzystać krótki sezon na bób i włączyć go do codziennego menu.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Jak usunąć osad z garnka za pomocą folii aluminiowej?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji