Bób - letni smakołyk

Bób uprawiany był w rejonie Morza Śródziemnego już w neolicie. Na polskich ziemiach znano go od epoki brązu i żelaza. Niepozorne, zielone nasiona tej rośliny strączkowej są niezwykle cennym uzupełnieniem codziennej diety, dlatego warto włączyć je do letniego menu.

Bób - letni smakołyk
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Wprawdzie przez cały rok kupimy mrożony bób, jednak miłośnicy tego warzywa doskonale wiedzą, że najlepsze są młode, świeże ziarna, którymi możemy cieszyć się wyłącznie wczesnym latem.

Bób uprawiany był w rejonie Morza Śródziemnego już w neolicie. Na polskich ziemiach znano go od epoki brązu. Niepozorne, zielone nasiona tej rośliny strączkowej są niezwykle cennym uzupełnieniem codziennej diety, dlatego warto włączyć je do letniego menu.

- Jedzenie bobu zaleca się z wielu powodów. Przede wszystkim zawiera on bardzo dużo pełnowartościowego białka, a mało tłuszczu. W filiżance nasion znajdziemy około 13 gramów białka, a tylko 1 gram tłuszczu - wyjaśnia Dominika Stefankiewicz z Akademii Skutecznej Diety w Gdańsku. - Bób jest też niskokaloryczny. 100 gramów świeżych nasion to tylko 39 kcal, a gotowanych - 66 kcal. Warto też wspomnieć o wysokiej zawartości błonnika, który zapewnia uczucie sytości po posiłku, poprawia perystaltykę jelit, reguluje poziom glukozy we krwi oraz obniża poziom złego cholesterolu, co wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy.

Nie zapominajmy też o innych cennych składnikach bobu. To bogate źródło wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, selenu i cynku oraz witamin z grupy B i kwasu foliowego.

Choć można o nim powiedzieć wiele dobrego, niektóre osoby muszą kontrolować ilość zjadanych nasion.

- Na bób na pewno muszą uważać osoby mające problemy z układem pokarmowym, cierpiące na zespół jelita nadwrażliwego. Bób ma wiele cennych właściwości odżywczych, ale jest też rośliną wzdymającą. Osoby mające problemy z układem pokarmowym po jego zjedzeniu mogą odczuwać dyskomfort. Ze względu na wysoką zawartość błonnika nie jest też wskazany u osób mających częste biegunki - tłumaczy dietetyk.

Wybierając bób należy przede wszystkim zwrócić uwagę na kolor nasion. - Młode ziarna mają kolor jasnozielony i mogą być jedzone na surowo. Bób już dojrzały - ciemniejszy i o bardziej żółtawym odcieniu - powinien być gotowany. Kiedy na ziarnach pojawiają się brązowe plamki, którym zazwyczaj towarzyszy mało przyjemny zapach, oznacza to, że są już nieświeże. Zazwyczaj ziarenka psują się na skutek zbyt długiego przechowywania w foliowym woreczku i ekspozycji na promienie słoneczne. Takiego bobu nie kupujmy - przestrzega Dominika Stefankiewicz.

Młodziutkie, jasnozielone ziarna, podobnie jak groszek, wspaniale smakują na surowo. Najczęściej jednak bób podawany jest po obróbce termicznej. - Bobu nie powinno się gotować zbyt długo - świeże nasiona gotuje się ok. 15 minut. Sól należy dodać na koniec gotowania, dzięki czemu nasiona nie będą twarde - podpowiada dietetyk medyczny.

Z czym bób doskonale się komponuje? - Ziarna można ugotować z gałązką kopru lub posypać je koperkiem na talerzu. Zioło to doskonale podkreśla smak potrawy, ale przede wszystkim ogranicza ryzyko wystąpienia wzdęcia - tłumaczy Dominika Stefankiewicz. - Bób bywa też podawany z masełkiem i bułką tartą. To nie jest najlepszy sposób. Mimo że jest produktem niskokalorycznym, w takim połączeniu to prawdziwa bomba kaloryczna. Z kolei bardzo młody bób obrany ze skórki może być bazą wspaniałej pasty z dodatkiem czosnku, bazylii i oliwy. Doskonale pasuje do pieczywa - podpowiada dietetyczka. - A na letni obiad świetnie nada się zupa krem.

Pomysłów na dania jest całe mnóstwo. Nasiona można obrać lub jeść w całości ze skórką. Szczególnie, że to właśnie w niej znajduje się najwięcej cennych składników odżywczych. Warto więc wykorzystać krótki sezon na bób i włączyć go do codziennego menu.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Jak usunąć osad z garnka za pomocą folii aluminiowej?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć