Trwa ładowanie...
26-06-2014 09:29

Bób - letni smakołyk

Bób uprawiany był w rejonie Morza Śródziemnego już w neolicie. Na polskich ziemiach znano go od epoki brązu i żelaza. Niepozorne, zielone nasiona tej rośliny strączkowej są niezwykle cennym uzupełnieniem codziennej diety, dlatego warto włączyć je do letniego menu.

Bób - letni smakołykŹródło: Shutterstock
d48exlc
d48exlc

Wprawdzie przez cały rok kupimy mrożony bób, jednak miłośnicy tego warzywa doskonale wiedzą, że najlepsze są młode, świeże ziarna, którymi możemy cieszyć się wyłącznie wczesnym latem.

Bób uprawiany był w rejonie Morza Śródziemnego już w neolicie. Na polskich ziemiach znano go od epoki brązu. Niepozorne, zielone nasiona tej rośliny strączkowej są niezwykle cennym uzupełnieniem codziennej diety, dlatego warto włączyć je do letniego menu.

- Jedzenie bobu zaleca się z wielu powodów. Przede wszystkim zawiera on bardzo dużo pełnowartościowego białka, a mało tłuszczu. W filiżance nasion znajdziemy około 13 gramów białka, a tylko 1 gram tłuszczu - wyjaśnia Dominika Stefankiewicz z Akademii Skutecznej Diety w Gdańsku. - Bób jest też niskokaloryczny. 100 gramów świeżych nasion to tylko 39 kcal, a gotowanych - 66 kcal. Warto też wspomnieć o wysokiej zawartości błonnika, który zapewnia uczucie sytości po posiłku, poprawia perystaltykę jelit, reguluje poziom glukozy we krwi oraz obniża poziom złego cholesterolu, co wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy.

Nie zapominajmy też o innych cennych składnikach bobu. To bogate źródło wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, selenu i cynku oraz witamin z grupy B i kwasu foliowego.

Choć można o nim powiedzieć wiele dobrego, niektóre osoby muszą kontrolować ilość zjadanych nasion.

d48exlc

- Na bób na pewno muszą uważać osoby mające problemy z układem pokarmowym, cierpiące na zespół jelita nadwrażliwego. Bób ma wiele cennych właściwości odżywczych, ale jest też rośliną wzdymającą. Osoby mające problemy z układem pokarmowym po jego zjedzeniu mogą odczuwać dyskomfort. Ze względu na wysoką zawartość błonnika nie jest też wskazany u osób mających częste biegunki - tłumaczy dietetyk.

Wybierając bób należy przede wszystkim zwrócić uwagę na kolor nasion. - Młode ziarna mają kolor jasnozielony i mogą być jedzone na surowo. Bób już dojrzały - ciemniejszy i o bardziej żółtawym odcieniu - powinien być gotowany. Kiedy na ziarnach pojawiają się brązowe plamki, którym zazwyczaj towarzyszy mało przyjemny zapach, oznacza to, że są już nieświeże. Zazwyczaj ziarenka psują się na skutek zbyt długiego przechowywania w foliowym woreczku i ekspozycji na promienie słoneczne. Takiego bobu nie kupujmy - przestrzega Dominika Stefankiewicz.

Młodziutkie, jasnozielone ziarna, podobnie jak groszek, wspaniale smakują na surowo. Najczęściej jednak bób podawany jest po obróbce termicznej. - Bobu nie powinno się gotować zbyt długo - świeże nasiona gotuje się ok. 15 minut. Sól należy dodać na koniec gotowania, dzięki czemu nasiona nie będą twarde - podpowiada dietetyk medyczny.

Z czym bób doskonale się komponuje? - Ziarna można ugotować z gałązką kopru lub posypać je koperkiem na talerzu. Zioło to doskonale podkreśla smak potrawy, ale przede wszystkim ogranicza ryzyko wystąpienia wzdęcia - tłumaczy Dominika Stefankiewicz. - Bób bywa też podawany z masełkiem i bułką tartą. To nie jest najlepszy sposób. Mimo że jest produktem niskokalorycznym, w takim połączeniu to prawdziwa bomba kaloryczna. Z kolei bardzo młody bób obrany ze skórki może być bazą wspaniałej pasty z dodatkiem czosnku, bazylii i oliwy. Doskonale pasuje do pieczywa - podpowiada dietetyczka. - A na letni obiad świetnie nada się zupa krem.

Pomysłów na dania jest całe mnóstwo. Nasiona można obrać lub jeść w całości ze skórką. Szczególnie, że to właśnie w niej znajduje się najwięcej cennych składników odżywczych. Warto więc wykorzystać krótki sezon na bób i włączyć go do codziennego menu.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Jak usunąć osad z garnka za pomocą folii aluminiowej?

d48exlc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d48exlc
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj