Trwa ładowanie...
d1wuwn5

Błyskawiczne gotowanie. Wypróbuj prodiże i garnki elektryczne

Elektroniczne garnki, prodiże i multicookery są w stanie skutecznie ułatwić gotowanie. Jeśli nie lubisz spędzać mnóstwa czasu na przygotowywaniu posiłków, warto wybrać pomocnika, który większość pracy zrobi za ciebie.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie

Treści redakcyjne są całkowicie niezależne.Wspierasz nasz rozwój, kupując produkty z linków lub boksów zamieszczonych w tekście.

Dla entuzjastów dań jednogarnkowych
Dla entuzjastów dań jednogarnkowych (Adobe Stock)
d1wuwn5

W nowoczesnej kuchni powinny znaleźć się urządzenia, które uczynią gotowanie o wiele przyjemniejszym i przede wszystkim szybszym zajęciem. Dlatego warto zainwestować w kilka niezbędnych atrybutów.

Tradycyjne podejście do gotowania

d1wuwn5

Protoplastą nowoczesnych garnków elektrycznych był prodiż, który jeszcze niedawno można było spotkać w niemal każdej kuchni. Urządzenie to wciąż cieszy się niesłabnącą popularnością wśród użytkowników. Nic dziwnego, pozwoli szybko i łatwo przygotować ciasta czy pieczenie, które smakują o wiele inaczej niż te przygotowywane w klasycznym piekarniku.

Starsze prodiże były wyposażone w jedną grzałkę umieszczoną w dolnej części garnka, nowsze modele wyposażono również w taką samą grzałkę umieszczoną w pokrywie. To zapewnia należyte przypieczenie wszystkich potraw. Gama dań, które możesz przygotować w prodiżu jest bardzo szeroka, począwszy od różnego rodzaju mięs, aż po ciasta, chleb, czy nawet pasztet.

Nowoczesne podejście do gotowania

d1wuwn5

Co jeśli jednak zależy ci na urządzeniu, które przygotuje nie tylko jedno danie, ale cały obiad i to w zróżnicowanych trybach pracy? Wtedy warto pomyśleć o multicookerze. Łączy w sobie funkcje piekarnika, jak i również parowaru czy innych przydatnych w codziennym gotowaniu przyrządów. Urządzenie jest zbliżone wielkością do kuchenki mikrofalowej i nie zajmie wiele miejsca, jednak z powodzeniem pozwoli na przygotowanie posiłku dla cztero- a nawet pięcioosobowej rodziny.

Wypróbuj również gotowanie światłem Adobe Stock
Wypróbuj również gotowanie światłem (Adobe Stock)

Dzięki nim możesz smażyć, podsmażać, gotować, dusić, a dzięki odpowiednim dodatkom smażyć na głębokim tłuszczu lub gotować na parze. Wystarczy wrzucić pokrojone produkty do garnka, zamknąć i ustawić odpowiedni program. Po określonym czasie wyciągniesz z niego przygotowane danie.

Dzięki funkcji automatycznego wyłączenia, urządzenie jest w stanie wykryć nieprawidłowości w przygotowaniu potrawy i w porę zakończyć program. Część modeli jest wyposażona również w funkcję utrzymywania ciepła. Jeśli więc ktoś z domowników spóźnia się na obiad, nie musisz odgrzewać jedzenia.

Kombiwar zamiast piekarnika

d1wuwn5

Alternatywą dla multicookera będzie kombiwar, czyli garnek z hartowanego szkła wyposażony w pokrywę z lampą halogenową i termoobiegiem. Urządzenie sprawdzi się szczególnie podczas przygotowywania mniejszych porcji jedzenia, gdy nie chcesz uruchamiać wielkiego piekarnika. Mniejsza misa znacznie szybciej się nagrzewa, a termoobieg sprawia, że potrawa będzie odpowiednio przyrumieniona z każdej strony.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

icon info

Treści redakcyjne są całkowicie niezależne.Wspierasz nasz rozwój, kupując produkty z linków lub boksów zamieszczonych w tekście.

d1wuwn5

Podziel się opinią

Share
d1wuwn5
d1wuwn5
Więcej tematów