Błyskawiczne gotowanie. Wypróbuj prodiże i garnki elektryczne

Elektroniczne garnki, prodiże i multicookery są w stanie skutecznie ułatwić gotowanie. Jeśli nie lubisz spędzać mnóstwa czasu na przygotowywaniu posiłków, warto wybrać pomocnika, który większość pracy zrobi za ciebie.

multicookerDla entuzjastów dań jednogarnkowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W nowoczesnej kuchni powinny znaleźć się urządzenia, które uczynią gotowanie o wiele przyjemniejszym i przede wszystkim szybszym zajęciem. Dlatego warto zainwestować w kilka niezbędnych atrybutów.

Tradycyjne podejście do gotowania

Protoplastą nowoczesnych garnków elektrycznych był prodiż, który jeszcze niedawno można było spotkać w niemal każdej kuchni. Urządzenie to wciąż cieszy się niesłabnącą popularnością wśród użytkowników. Nic dziwnego, pozwoli szybko i łatwo przygotować ciasta czy pieczenie, które smakują o wiele inaczej niż te przygotowywane w klasycznym piekarniku.

Starsze prodiże były wyposażone w jedną grzałkę umieszczoną w dolnej części garnka, nowsze modele wyposażono również w taką samą grzałkę umieszczoną w pokrywie. To zapewnia należyte przypieczenie wszystkich potraw. Gama dań, które możesz przygotować w prodiżu jest bardzo szeroka, począwszy od różnego rodzaju mięs, aż po ciasta, chleb, czy nawet pasztet.

Nowoczesne podejście do gotowania

Co jeśli jednak zależy ci na urządzeniu, które przygotuje nie tylko jedno danie, ale cały obiad i to w zróżnicowanych trybach pracy? Wtedy warto pomyśleć o multicookerze. Łączy w sobie funkcje piekarnika, jak i również parowaru czy innych przydatnych w codziennym gotowaniu przyrządów. Urządzenie jest zbliżone wielkością do kuchenki mikrofalowej i nie zajmie wiele miejsca, jednak z powodzeniem pozwoli na przygotowanie posiłku dla cztero- a nawet pięcioosobowej rodziny.

kombiwar
Wypróbuj również gotowanie światłem © Adobe Stock

Dzięki nim możesz smażyć, podsmażać, gotować, dusić, a dzięki odpowiednim dodatkom smażyć na głębokim tłuszczu lub gotować na parze. Wystarczy wrzucić pokrojone produkty do garnka, zamknąć i ustawić odpowiedni program. Po określonym czasie wyciągniesz z niego przygotowane danie.

Dzięki funkcji automatycznego wyłączenia, urządzenie jest w stanie wykryć nieprawidłowości w przygotowaniu potrawy i w porę zakończyć program. Część modeli jest wyposażona również w funkcję utrzymywania ciepła. Jeśli więc ktoś z domowników spóźnia się na obiad, nie musisz odgrzewać jedzenia.

Kombiwar zamiast piekarnika

Alternatywą dla multicookera będzie kombiwar, czyli garnek z hartowanego szkła wyposażony w pokrywę z lampą halogenową i termoobiegiem. Urządzenie sprawdzi się szczególnie podczas przygotowywania mniejszych porcji jedzenia, gdy nie chcesz uruchamiać wielkiego piekarnika. Mniejsza misa znacznie szybciej się nagrzewa, a termoobieg sprawia, że potrawa będzie odpowiednio przyrumieniona z każdej strony.

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę