Biszkopty z oliwkami. Szybka przekąska
Oliwki wcale nie muszą kojarzyć się jedynie z wytrawnymi daniami. Z powodzeniem możemy je wykorzystać do deserów. Zobaczcie przepis Ewy Wachowicz na czekoladowe ciasteczka z kandyzowanymi czarnymi oliwkami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 3 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 250 g czekolady deserowej
- 60 g masła
Krem:
- 100 g czekolady deserowej
- 200 g śmietanki 30 proc.
Oliwki kandyzowane:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- słoiczek oliwek czarnych
Na patelnię wlać wodę i wsypać cukier. Gdy się rozpuści, wrzucić przekrojone wzdłuż na pół oliwki i podgrzewać na małym ogniu tak długo, aż się kandyzują (mniej więcej tyle, ile trwa przygotowanie deseru – około 30 minut). Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć z miękkim masłem, lekko wystudzić i dodać żółtka. Stopniowo przełożyć do ubitych białek, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i wysmarowaną masłem, cienko rozsmarować. Włożyć na 15 minut do piekarnika, nagrzanego do 150 st. C (termoobieg). 50 g śmietanki zagotować, dodać rozpuszczoną czekoladę i mieszać, aż się połączą. Odstawić do wystudzenia. Pozostałe 150 g śmietanki (koniecznie z lodówki) ubić i połączyć z wystudzoną masą czekoladową. Schłodzić w lodówce.
Na papier do pieczenia wyłożyć oliwki z syropu i odstawić, by przestygły.
Z upieczonego biszkoptu wykroić dowolne kształty – kółka, kwadraty lub trójkąty. Na biszkopty nałożyć zimny krem czekoladowy – rękawem cukierniczym. Na kremie ułożyć wystudzone, kandyzowane oliwki.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze