Trwa ładowanie...
d4epia0
26-07-2018 11:54

Biszkopty z oliwkami. Szybka przekąska

Przepis

Oliwki wcale nie muszą kojarzyć się jedynie z wytrawnymi daniami. Z powodzeniem możemy je wykorzystać do deserów. Zobaczcie przepis Ewy Wachowicz na czekoladowe ciasteczka z kandyzowanymi czarnymi oliwkami.

d4epia0
4.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
fot. Grzegorz Kozakiewicz
Źródło: fot. Grzegorz Kozakiewicz
Składniki
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 250 g czekolady deserowej
  • 60 g masła

Krem:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 200 g śmietanki 30 proc.

Oliwki kandyzowane:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • słoiczek oliwek czarnych
Przepis

Na patelnię wlać wodę i wsypać cukier. Gdy się rozpuści, wrzucić przekrojone wzdłuż na pół oliwki i podgrzewać na małym ogniu tak długo, aż się kandyzują (mniej więcej tyle, ile trwa przygotowanie deseru – około 30 minut). Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć z miękkim masłem, lekko wystudzić i dodać żółtka. Stopniowo przełożyć do ubitych białek, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i wysmarowaną masłem, cienko rozsmarować. Włożyć na 15 minut do piekarnika, nagrzanego do 150 st. C (termoobieg). 50 g śmietanki zagotować, dodać rozpuszczoną czekoladę i mieszać, aż się połączą. Odstawić do wystudzenia. Pozostałe 150 g śmietanki (koniecznie z lodówki) ubić i połączyć z wystudzoną masą czekoladową. Schłodzić w lodówce.
Na papier do pieczenia wyłożyć oliwki z syropu i odstawić, by przestygły.
Z upieczonego biszkoptu wykroić dowolne kształty – kółka, kwadraty lub trójkąty. Na biszkopty nałożyć zimny krem czekoladowy – rękawem cukierniczym. Na kremie ułożyć wystudzone, kandyzowane oliwki.

Biszkopty z oliwkami. Szybka przekąska
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4epia0
d4epia0
d4epia0
d4epia0
Więcej tematów
d4epia0