Bigos z fasolki szparagowej. Prosto, szybko i smacznie

Fasolka szparagowa to bez wątpienia królowa letnich obiadów. Świetnie smakuje z podsmażoną na maśle bułką tartą. Doskonale komponuje się też z pomidorami i koperkiem. A wiedzieliście, że z fasolki szparagowej można również przygotować smaczny bigosik? Oto przepis.

Bigos z fasolki szparagowej. Prosto, szybko i smacznieBigos z fasolki szparagowej. Prosto, szybko i smacznie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1k g fasolki szparagowej (najlepiej świeża, ale może też być mrożona)
  • 250 g kiełbasy śląskiej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, czosnek, słodka papryka, majeranek

Przepis

  • Fasolkę gotujemy w wodzie, aż będzie miękka. Odlewamy nadmiar wody, ale zostawiamy trochę (tak, aby przykrywała ok. 3/4 fasoli).
  • W tym czasie obieramy kiełbasę i kroimy w cienkie krążki lub ćwiartki. Oczyszczamy i kroimy cebulę w średnią kostkę. Smażymy na patelni razem z kiełbasą z dodatkiem oleju.
  • Kiedy ładnie się zrumienią, wrzucamy je do fasolki. Dodajemy też przecier pomidorowy i mieszamy. Przyprawiamy do smaku.
  • Jeżeli sos jest zbyt rzadki, możemy zrobić. Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy mąkę i smażymy, ciągle mieszając. Zasmażkę dodajemy do fasolki i dokładnie mieszamy.
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟