Trwa ładowanie...
dc2bitl
oprac. Katarzyna Gileta

Bigos z fasolki szparagowej. Prosto, szybko i smacznie

Przepis

Fasolka szparagowa to bez wątpienia królowa letnich obiadów. Świetnie smakuje z podsmażoną na maśle bułką tartą. Doskonale komponuje się też z pomidorami i koperkiem. A wiedzieliście, że z fasolki szparagowej można również przygotować smaczny bigosik? Oto przepis.

dc2bitl
4.2
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1k g fasolki szparagowej (najlepiej świeża, ale może też być mrożona)
  • 250 g kiełbasy śląskiej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, czosnek, słodka papryka, majeranek
Przepis
  • Fasolkę gotujemy w wodzie, aż będzie miękka. Odlewamy nadmiar wody, ale zostawiamy trochę (tak, aby przykrywała ok. 3/4 fasoli).
  • W tym czasie obieramy kiełbasę i kroimy w cienkie krążki lub ćwiartki. Oczyszczamy i kroimy cebulę w średnią kostkę. Smażymy na patelni razem z kiełbasą z dodatkiem oleju.
  • Kiedy ładnie się zrumienią, wrzucamy je do fasolki. Dodajemy też przecier pomidorowy i mieszamy. Przyprawiamy do smaku.
  • Jeżeli sos jest zbyt rzadki, możemy zrobić. Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy mąkę i smażymy, ciągle mieszając. Zasmażkę dodajemy do fasolki i dokładnie mieszamy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Bigos z fasolki szparagowej. Prosto, szybko i smacznie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
dc2bitl

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dc2bitl
dc2bitl
dc2bitl
dc2bitl
Więcej tematów
dc2bitl