Bigos z fasolki szparagowej. Prosto, szybko i smacznie
Fasolka szparagowa to bez wątpienia królowa letnich obiadów. Świetnie smakuje z podsmażoną na maśle bułką tartą. Doskonale komponuje się też z pomidorami i koperkiem. A wiedzieliście, że z fasolki szparagowej można również przygotować smaczny bigosik? Oto przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1k g fasolki szparagowej (najlepiej świeża, ale może też być mrożona)
- 250 g kiełbasy śląskiej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz, czosnek, słodka papryka, majeranek
- Fasolkę gotujemy w wodzie, aż będzie miękka. Odlewamy nadmiar wody, ale zostawiamy trochę (tak, aby przykrywała ok. 3/4 fasoli).
- W tym czasie obieramy kiełbasę i kroimy w cienkie krążki lub ćwiartki. Oczyszczamy i kroimy cebulę w średnią kostkę. Smażymy na patelni razem z kiełbasą z dodatkiem oleju.
- Kiedy ładnie się zrumienią, wrzucamy je do fasolki. Dodajemy też przecier pomidorowy i mieszamy. Przyprawiamy do smaku.
- Jeżeli sos jest zbyt rzadki, możemy zrobić. Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy mąkę i smażymy, ciągle mieszając. Zasmażkę dodajemy do fasolki i dokładnie mieszamy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze