Bigos według Magdy Gessler. Staropolski festiwal smaku

Przepisów na bigos jest ponoć tyle, ile gospodyń przygotowujących tę potrawę. Choć pierwotnie przepis na bigos nie zawierał ani grama kapusty, lecz różne rodzaje mięs, dziś proporcje się odwróciły. Przepis promowany przez słynną restauratorkę jest połączeniem nowych tradycji z upodobaniami naszych przodków.

Bigos według Magdy GesslerBigos według Magdy Gessler
Karolina Rozmus

Składniki

  • 800 g kapusty kiszonej
  • 200 g poszatkowanej kapusty słodkiej (białej)
  • 2 duże cebule
  • 30 dag mięsa (najlepiej dziczyzny lub wołowiny)
  • 2 nieduże laski kiełbasy z dzika
  • 6-8 śliwek wędzonych
  • 8-10 kapeluszy z suszonych prawdziwków
  • 2-3 łyżki smalcu
  • kawałek słoniny do wyłożenia dna garnka (lub plastry boczku)
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • przyprawy: sól, świeżo młotkowany pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 3-4 liście laurowe, 4 ziarna jałowca

Przepis

  • Kapustę kiszoną bez płukania posiekać na mniejsze kawałki. Białą kapustę wymieszać z posiekaną cebulą i posolić, a następnie porządnie wygnieść.
  • Śliwki namoczyć, a borowiki obgotować w niewielkiej ilości wody, po czym zostawić do ostygnięcia. Wywaru z grzybów nie wylewać.
  • Kiełbasę pokroić na grube plastry.
  • Mięso pokroić w dużą kostkę i obsmażyć, wraz z posiekaną drugą cebulą na smalcu, aż się zrumieni. Podlać wodą i gotować, aż nieco zmięknie.
  • Na dno dużego garnka położyć słoninę pokrojoną na kawałki lub grube plastry boczku – zapobiegnie to przypaleniu potrawy. Na to położyć oba rodzaje kapusty, obgotowane mięso, prawdziwki wraz z wywarem, śliwki z wodą, w której się moczyły oraz przyprawy (poza pieprzem).
  • Składniki zalać czerwonym winem i zagotować. Zdaniem restauratorki taki bigos powinien gotować się z przerwami 3 dni, ale równie dobry będzie po około 3-4 godzinach. W trakcie gotowania może być konieczne uzupełnienie płynów – w zależności od smaku potrawy można dolać kwasu z kapusty kiszonej lub wody.
  • Na krótko przed końcem gotowania do garnka dodać kiełbasę z dzika (można ją wcześniej podsmażyć na smalcu, ale nie jest to konieczne) oraz doprawić sowicie świeżo mielonym pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami