Bigos według Magdy Gessler. Staropolski festiwal smaku

Przepisów na bigos jest ponoć tyle, ile gospodyń przygotowujących tę potrawę. Choć pierwotnie przepis na bigos nie zawierał ani grama kapusty, lecz różne rodzaje mięs, dziś proporcje się odwróciły. Przepis promowany przez słynną restauratorkę jest połączeniem nowych tradycji z upodobaniami naszych przodków.

Bigos według Magdy GesslerBigos według Magdy Gessler
Karolina Rozmus

Składniki

  • 800 g kapusty kiszonej
  • 200 g poszatkowanej kapusty słodkiej (białej)
  • 2 duże cebule
  • 30 dag mięsa (najlepiej dziczyzny lub wołowiny)
  • 2 nieduże laski kiełbasy z dzika
  • 6-8 śliwek wędzonych
  • 8-10 kapeluszy z suszonych prawdziwków
  • 2-3 łyżki smalcu
  • kawałek słoniny do wyłożenia dna garnka (lub plastry boczku)
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • przyprawy: sól, świeżo młotkowany pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 3-4 liście laurowe, 4 ziarna jałowca

Przepis

  • Kapustę kiszoną bez płukania posiekać na mniejsze kawałki. Białą kapustę wymieszać z posiekaną cebulą i posolić, a następnie porządnie wygnieść.
  • Śliwki namoczyć, a borowiki obgotować w niewielkiej ilości wody, po czym zostawić do ostygnięcia. Wywaru z grzybów nie wylewać.
  • Kiełbasę pokroić na grube plastry.
  • Mięso pokroić w dużą kostkę i obsmażyć, wraz z posiekaną drugą cebulą na smalcu, aż się zrumieni. Podlać wodą i gotować, aż nieco zmięknie.
  • Na dno dużego garnka położyć słoninę pokrojoną na kawałki lub grube plastry boczku – zapobiegnie to przypaleniu potrawy. Na to położyć oba rodzaje kapusty, obgotowane mięso, prawdziwki wraz z wywarem, śliwki z wodą, w której się moczyły oraz przyprawy (poza pieprzem).
  • Składniki zalać czerwonym winem i zagotować. Zdaniem restauratorki taki bigos powinien gotować się z przerwami 3 dni, ale równie dobry będzie po około 3-4 godzinach. W trakcie gotowania może być konieczne uzupełnienie płynów – w zależności od smaku potrawy można dolać kwasu z kapusty kiszonej lub wody.
  • Na krótko przed końcem gotowania do garnka dodać kiełbasę z dzika (można ją wcześniej podsmażyć na smalcu, ale nie jest to konieczne) oraz doprawić sowicie świeżo mielonym pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami