Trwa ładowanie...
d2tb3p4
03-11-2020 15:16

Bigos według Magdy Gessler. Staropolski festiwal smaku

Przepis

Przepisów na bigos jest ponoć tyle, ile gospodyń przygotowujących tę potrawę. Choć pierwotnie przepis na bigos nie zawierał ani grama kapusty, lecz różne rodzaje mięs, dziś proporcje się odwróciły. Przepis promowany przez słynną restauratorkę jest połączeniem nowych tradycji z upodobaniami naszych przodków.

d2tb3p4
3.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 800 g kapusty kiszonej
  • 200 g poszatkowanej kapusty słodkiej (białej)
  • 2 duże cebule
  • 30 dag mięsa (najlepiej dziczyzny lub wołowiny)
  • 2 nieduże laski kiełbasy z dzika
  • 6-8 śliwek wędzonych
  • 8-10 kapeluszy z suszonych prawdziwków
  • 2-3 łyżki smalcu
  • kawałek słoniny do wyłożenia dna garnka (lub plastry boczku)
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • przyprawy: sól, świeżo młotkowany pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 3-4 liście laurowe, 4 ziarna jałowca
Przepis
  • Kapustę kiszoną bez płukania posiekać na mniejsze kawałki. Białą kapustę wymieszać z posiekaną cebulą i posolić, a następnie porządnie wygnieść.
  • Śliwki namoczyć, a borowiki obgotować w niewielkiej ilości wody, po czym zostawić do ostygnięcia. Wywaru z grzybów nie wylewać.
  • Kiełbasę pokroić na grube plastry.
  • Mięso pokroić w dużą kostkę i obsmażyć, wraz z posiekaną drugą cebulą na smalcu, aż się zrumieni. Podlać wodą i gotować, aż nieco zmięknie.
  • Na dno dużego garnka położyć słoninę pokrojoną na kawałki lub grube plastry boczku – zapobiegnie to przypaleniu potrawy. Na to położyć oba rodzaje kapusty, obgotowane mięso, prawdziwki wraz z wywarem, śliwki z wodą, w której się moczyły oraz przyprawy (poza pieprzem).
  • Składniki zalać czerwonym winem i zagotować. Zdaniem restauratorki taki bigos powinien gotować się z przerwami 3 dni, ale równie dobry będzie po około 3-4 godzinach. W trakcie gotowania może być konieczne uzupełnienie płynów – w zależności od smaku potrawy można dolać kwasu z kapusty kiszonej lub wody.
  • Na krótko przed końcem gotowania do garnka dodać kiełbasę z dzika (można ją wcześniej podsmażyć na smalcu, ale nie jest to konieczne) oraz doprawić sowicie świeżo mielonym pieprzem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Bigos według Magdy Gessler. Staropolski festiwal smaku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2tb3p4
d2tb3p4
d2tb3p4
d2tb3p4
Więcej tematów
d2tb3p4