Bigos od święta
Bigos smakuje nie tylko od święta. Sekretem pysznego bigosu jest odpowiednio długi czas gotowania oraz aromatyczne dodatki - wędzone i pieczone mięso, przyprawy oraz grzyby.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- średnia główka zielonej kapusty
- woreczek kiszonej kapusty (4 garści) - z wodą
- 4 marchewki
- 4 suszone śliwki (można bez)
- suszone grzyby (płaska damska garstka)
- kiełbasa zwyczajna
- dwa medaliony (płaty schabu surowego)
- koncentrat pomidorowy 150ml (można mniej, ale nie więcej)
- łyżeczka cukru
- cząber
- jeśli ktoś lubi pieprz do smaku
Większość tych składników zapewne pojawi się w waszym domu więc oprócz cząbru nie trzeba kupować nic specjalnego.Przepis można śmiało ukrócić o schab białą kiełbasę śliwki czy grzybki i też będzie pyszny. Sprawdzony przepis mojego taty zmieniony m.in. o cząber bo nic innego nie miałam i wyszedł pyszny.
Świeżą kapustę posiekać, podobnie jak marchewkę (plasterki niezbyt cienkie), medaliony pokroić w kostkę wszystko wrzucić do dużego garnka zalać wodą i gotować. Do drugiego garnka wrzucamy kapustę kiszoną, rwiemy grzybki i gotujemy. W tym czasie kroimy resztę składników. Gdy świeża kapusta będzie się robić coraz bardziej miękka, wrzucamy do niej resztę składników oraz gotującą się wcześniej kapustę kiszoną. Gotując na małym teraz ogniu poczekać, aż kapusta będzie miękka dodać koncentrat, cukier, parę ziaren cząbru (nie za dużo tak, aby poczuć lekką zmian smaku i zapachu). Oczywiście najlepiej smakuje dzień później.
Przepis dodał użytkownik stuck113
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze