Bigos od święta

Bigos smakuje nie tylko od święta. Sekretem pysznego bigosu jest odpowiednio długi czas gotowania oraz aromatyczne dodatki - wędzone i pieczone mięso, przyprawy oraz grzyby.

Bigos od świętaBigos od święta

Składniki

  • średnia główka zielonej kapusty
  • woreczek kiszonej kapusty (4 garści) - z wodą
  • 4 marchewki
  • 4 suszone śliwki (można bez)
  • suszone grzyby (płaska damska garstka)
  • kiełbasa zwyczajna
  • dwa medaliony (płaty schabu surowego)
  • koncentrat pomidorowy 150ml (można mniej, ale nie więcej)
  • łyżeczka cukru
  • cząber
  • jeśli ktoś lubi pieprz do smaku

Przepis

Większość tych składników zapewne pojawi się w waszym domu więc oprócz cząbru nie trzeba kupować nic specjalnego.Przepis można śmiało ukrócić o schab białą kiełbasę śliwki czy grzybki i też będzie pyszny. Sprawdzony przepis mojego taty zmieniony m.in. o cząber bo nic innego nie miałam i wyszedł pyszny.

Przepis

Świeżą kapustę posiekać, podobnie jak marchewkę (plasterki niezbyt cienkie), medaliony pokroić w kostkę wszystko wrzucić do dużego garnka zalać wodą i gotować. Do drugiego garnka wrzucamy kapustę kiszoną, rwiemy grzybki i gotujemy. W tym czasie kroimy resztę składników. Gdy świeża kapusta będzie się robić coraz bardziej miękka, wrzucamy do niej resztę składników oraz gotującą się wcześniej kapustę kiszoną. Gotując na małym teraz ogniu poczekać, aż kapusta będzie miękka dodać koncentrat, cukier, parę ziaren cząbru (nie za dużo tak, aby poczuć lekką zmian smaku i zapachu). Oczywiście najlepiej smakuje dzień później.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca