Biały sos czosnkowy do pizzy. Jak go przygotować?
Pizza z białym sosem, czyli pizza bianca, to pyszna alternatywa dla klasycznego placka z sosem pomidorowym. Biały sos świetnie komponuje się ze szparagami, pomidorami, szpinakiem, boczkiem, cebulą szalotką czy karczochami. Na białej pizzy możemy też położyć kurki, pieczarki, szynkę parmeńską lub sery pleśniowe. Jak przygotować biały sos? Zapraszamy do naszego przepisu.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Kategoria przepisów: Sosy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
1. Na patelni rozpuszczamy masło (na małym ogniu) dodajemy mąkę i smażymy przez ok. 2 minuty, ciągle mieszając.
2. Zdejmujemy z ognia i powoli dolewamy mleko (cienkim strumieniem), mieszając trzepaczką, by nie było grudek.
3. Ponownie stawiamy na małym ogniu, zagotowujemy, wlewamy śmietankę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Doprawiamy ziołami. Sos powinien być średnio gęsty i kremowy.
5. Gotowym sosem smarujemy surowy blat pizzy i układamy ulubione składniki. Wierzch posypujemy startym serem.