Biały barszcz z zaskakującym dodatkiem. Ten składnik całkowicie odmieni smak
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjne żurku lub białego barszczu. W każdym domu te zupy przygotowuje się nieco inaczej. Mamy dla was przepis na biały barszcz z dodatkiem kiszonej kapusty. Ma idealnie zrównoważony kwaskowaty smak. Podajemy go z jajkiem i ziemniakami. Będzie pysznie!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 30 dag kapusty kiszonej
- mięso (noga z kurczaka lub z indyczki, 10 dag żeberek wędzonych, 10 dag żeberek surowych)
- 3 białe kiełbaski
- kilka suszonych grzybów
- 5 ząbków czosnku
- cebula (opieczona na palniku)
- majeranek, pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy
- 1 mała marchewka
- 1 mały korzeń pietruszki (opieczony na palniku)
- kawałek selera
- parę gałązek pietruszki zielonej i koperku
- żurek śląski z woreczka lub butelki
- 2-3 łyżki śmietany 18 proc. (opcjonalnie)
- jajka ugotowane na twardo (po 1 na porcję)
- ziemniaki ugotowane i utłuczone ze skwarkami i cebulką
- Z mięsa i warzyw ugotować wywar, dodać przyprawy i suszone grzyby. Kapustę drobno pokroić i ugotować w osobnym garnku do miękkości.
- Wyjąć mięso z wywaru, pokroić na kawałki, a kiełbasę pokroić w plasterki.
- Kapustę i wodę w której się gotowała dodać do wywaru. Dodać również pokrojone mięso i kiełbasę, gotować jeszcze przez ok. 20-30 minut.
- Dodać 2 ząbki czosnku w całości oraz majeranek (szczypta). 3 ząbki czosnku przepuścić przez praskę. Dolać żurek, gotować 10-15 min.
- Podawać w głębokim talerzu z jajkiem ugotowanym na twardo przekrojonym na pół.
- Osobno podać ugotowane i utłuczone ze skwarkami i cebulą ziemniaki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze