Biały barszcz z zaskakującym dodatkiem. Ten składnik całkowicie odmieni smak

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjne żurku lub białego barszczu. W każdym domu te zupy przygotowuje się nieco inaczej. Mamy dla was przepis na biały barszcz z dodatkiem kiszonej kapusty. Ma idealnie zrównoważony kwaskowaty smak. Podajemy go z jajkiem i ziemniakami. Będzie pysznie!

Biały barszcz z zaskakującym dodatkiem. Ten składnik całkowicie odmieni smakBiały barszcz z zaskakującym dodatkiem. Ten składnik całkowicie odmieni smak
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 30 dag kapusty kiszonej
  • mięso (noga z kurczaka lub z indyczki, 10 dag żeberek wędzonych, 10 dag żeberek surowych)
  • 3 białe kiełbaski
  • kilka suszonych grzybów
  • 5 ząbków czosnku
  • cebula (opieczona na palniku)
  • majeranek, pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy
  • 1 mała marchewka
  • 1 mały korzeń pietruszki (opieczony na palniku)
  • kawałek selera
  • parę gałązek pietruszki zielonej i koperku
  • żurek śląski z woreczka lub butelki
  • 2-3 łyżki śmietany 18 proc. (opcjonalnie)
  • jajka ugotowane na twardo (po 1 na porcję)
  • ziemniaki ugotowane i utłuczone ze skwarkami i cebulką

Przepis

  • Z mięsa i warzyw ugotować wywar, dodać przyprawy i suszone grzyby. Kapustę drobno pokroić i ugotować w osobnym garnku do miękkości.
  • Wyjąć mięso z wywaru, pokroić na kawałki, a kiełbasę pokroić w plasterki.
  • Kapustę i wodę w której się gotowała dodać do wywaru. Dodać również pokrojone mięso i kiełbasę, gotować jeszcze przez ok. 20-30 minut.
  • Dodać 2 ząbki czosnku w całości oraz majeranek (szczypta). 3 ząbki czosnku przepuścić przez praskę. Dolać żurek, gotować 10-15 min.
  • Podawać w głębokim talerzu z jajkiem ugotowanym na twardo przekrojonym na pół.
  • Osobno podać ugotowane i utłuczone ze skwarkami i cebulą ziemniaki.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji