Bazar w Kiszyniowie. Poznaj Mołdawię od kuchni

Są tacy, którzy podczas wakacji zwiedzają muzea i galerie. Są tacy, którzy odwiedzają głównie targi i bazary, bo bywa, że stoły obładowane tym, co rodzi okoliczna ziemia, mówią więcej niż przewodniki. Do takich wyjątkowych miejsc należy główny bazar w Kiszyniowie.

Centralny Bazar to dziś miejsce, gdzie kupić i sprzedać można prawie wszystko
Źródło zdjęć: © Bartek Kieżun
Bartek Kieżun

Centralny targ, jak mówią miejscowi, jest położony w samym sercu mołdawskiej stolicy. Najłatwiej odszukać go, wypatrując w panoramie miasta wysokiego budynku Moldtelekom, głównej firmy telekomunikacyjnej kraju. Ich główna kwatera to modernistyczny wieżowiec o charakterystycznych zielonych okładzinach. To jedna z komunistycznych wizytówek miasta. Można do nich zaliczyć również Bramę Kiszyniowa, parę bliźniaczych budynków zbudowanych przy wjeździe z lotniska do miasta, oraz ikonę brutalizmu nazywaną tu Stokrotką lub Kukurydzą.

Centralny Bazar – dusza miasta

Zatłoczone ulice dookoła głównego targu Kiszyniowa służą głównie za parking połączony z przystankami marszrutek, bo chętnych, by zrobić to zakupy, nie brakuje od rana do późnych godzin wieczornych. Bazar nie działa tylko w poniedziałki, bo wtedy kupcy mają dzień wytchnienia. W pozostałe dni pracują od świtu do nocy. W niedzielę ruch również jest spory. I to niezależnie od aury.

Centralny Bazar to dziś miejsce, gdzie kupić i sprzedać można prawie wszystko. Jest ogromny. Łatwo się tu zagubić i trafić nie tam, gdzie się chciało, ale atmosfera jest iście piknikowa. W strefie odzieżowej trwają przymiarki. Znudzeni panowie okupują budki z jedzeniem, w czasie kiedy żony wybierają im skarpetki. Dzieciaki bawią się w najlepsze albo ciągną rodziców tam, gdzie można zjeść lody.

Imponujące jest miejsce z warzywami i owocami. I to nie tylko dlatego, że wiosną pełno tu owoców świeżych
© Bartek Kieżun

Targ podzielony jest na działy. W budkach dookoła głównego placu można ubrać się od stóp po czubek głowy, kupić zegarek i żarówkę oraz lampki choinkowe. Jednak sercem tego miejsca jest część z artykułami do jedzenia. Tu również panuje podział. Wszystko zaczyna się od kiszonek. Są kiszone pomidory i ogórki, ale też patisony i papryki. Jest również kiszona marchew. Sprzedające nawołują kupujących ze specjalnych podwyższeń, na których stoją. Górują nad tłumem nie bez powodu, w ten sposób widać je i słychać doskonale.

Kulinarny zawrót głowy

Imponujące jest miejsce z warzywami i owocami. I to nie tylko dlatego, że wiosną pełno tu owoców świeżych. Mnóstwo tu pęczków rozmaitych ziół, w tym bazylii, uznawanej w Mołdawii za roślinę świętą i wykorzystywanej w obrzędach ludowych. Niesamowite wrażenie robią stoły z suszami. Owoce na przykład podzielone są według gatunków, a później śliwki - na przykład - dzieli się według odmian z dodatkowym podziałem na suszone i wędzone.

Olbrzymie bloki masła i serów są ozdobą pawilonu z nabiałem. Można tu kosztować wszystkiego i dopiero po spróbowaniu zdecydować się na zakup. Największe wrażenie robi bryndza owcza. Ten świeży twardy ser jest bardzo podobny do fety i podobnie jak jego grecka kuzynka robiony jest z owczego mleka. Podobnie też jest wykorzystywany w kuchni. Razem z pomidorami, ogórkami i młodą cebulką jest świetną przystawką.

Centralny Bazar to dziś miejsce, gdzie kupić i sprzedać można prawie wszystko...
© Bartek Kieżun

Jest też osobny dział z mięsem. Ten zdecydowanie nie dla każdego, bo atmosfera sali wypełnionej wieprzowiną w każdej postaci jest dość mocna. Na hakach wiszą półtusze. W lodówkach każde z możliwych podrobów. Dla miłośników mięsa raj, dla pozostałych - przeżycie graniczne. Jest też miejsce z rybami, które tu kupuje się żywe.

Można tu też skosztować chałwy o radzieckich korzeniach. Tę w ZSRR robiono ze słonecznika zamiast sezamu. Mołdawska chałwa jest bardziej krucha od tej powstającej na bazie sezamu i ma brzydszy kolor, ale jest świetna w smaku, bo doprawiana na różne sposoby, czasem wanilią, a czasem czekoladą. Wspaniałe są również śliwki w czekoladzie, które można kupić w miejscu ze słodyczami, tuż obok chałwy oczywiście.

Poznaj kraj od kuchni

Mimo sporej liczby sklepów spożywczych dookoła, ruch na bazarze nie ustaje od rana do nocy. Widać, że wyjście na zakupy ma też drugi, ukryty cel. Przychodzi się tu po mięso i chleb, ale również po to, by spotkać się ze znajomymi i pogadać z ulubionym sprzedawcą, a czasem również coś przekąsić.

...jednak sercem tego miejsca jest część z artykułami do jedzenia
© Bartek Kieżun

Mołdawia jest krajem biednym, ale tutejsza gościnność i serdeczność zachwyca każdego, kto odwiedzi to miejsce, podobnie jak prosta kuchnia powstająca na bazie tego wszystkiego, co można kupić na stołecznym targu. Jeśli zatem planujecie wyprawę do Kiszyniowa, odwiedźcie koniecznie główny targ miasta!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane