Barszcz wigilijny z pierożkami

Podczas wigilijnej kolacji na stole nie może zabraknąć czerwonego barszczu z pierożkami. Moi domownicy czekają na tę potrawę przez cały rok. Do pierożków dodaje topionego sera. Dzięki temu farsz jest jeszcze smaczniejszy. Serdecznie polecam.

Barszcz wigilijny z pierożkamiBarszcz wigilijny z pierożkami

Barszcz czerwony:

  • 1 kg buraków
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 5 grzybków suszonych
  • ziele angielskie
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • sól, cukier, pieprz
  • ocet winny

Farsz

  • 50 g suszonych grzybów
  • cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 100 g topionego sera ze szczypiorkiem
  • sól, pieprz do smaku

Ciasto na pierożki:

  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • woda gorąca

Przepis

Grzyby, obrany seler, cebulę,majeranek liść laurowy i ziele angielskie zalewamy wodą i gotujemy 10 minut. Buraki obieramy, kroimy w paseczki,dodajemy do wywaru i gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Odstawiamy na 3 godziny,przecedzamy. Podawać z pierożkami.

Przepis

Ciasto: z mąki, jajka, soli i odrobiny gorącej wody zagniatamy ciasto.Następnie wałkujemy i za pomocą literatki wykrawamy kółka, nakładamy farsz i formujemy pierożki.

Przepis

Farsz: Grzyby moczymy,odsączamy i drobno siekamy. Cebulę obieramy,siekamy i zeszklimy na maśle, dodajemy grzyby i podsmażamy na maśle, ostudzić. Dodajemy jajko,ser,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy w posolonej wodzie 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇