Barszcz wigilijny z pierożkami
Podczas wigilijnej kolacji na stole nie może zabraknąć czerwonego barszczu z pierożkami. Moi domownicy czekają na tę potrawę przez cały rok. Do pierożków dodaje topionego sera. Dzięki temu farsz jest jeszcze smaczniejszy. Serdecznie polecam.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Barszcz czerwony:
- 1 kg buraków
- 1 cebula
- kawałek selera
- 5 grzybków suszonych
- ziele angielskie
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 liście laurowe
- sól, cukier, pieprz
- ocet winny
Farsz
- 50 g suszonych grzybów
- cebula
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 100 g topionego sera ze szczypiorkiem
- sól, pieprz do smaku
Ciasto na pierożki:
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- woda gorąca
Grzyby, obrany seler, cebulę,majeranek liść laurowy i ziele angielskie zalewamy wodą i gotujemy 10 minut. Buraki obieramy, kroimy w paseczki,dodajemy do wywaru i gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Odstawiamy na 3 godziny,przecedzamy. Podawać z pierożkami.
Ciasto: z mąki, jajka, soli i odrobiny gorącej wody zagniatamy ciasto.Następnie wałkujemy i za pomocą literatki wykrawamy kółka, nakładamy farsz i formujemy pierożki.
Farsz: Grzyby moczymy,odsączamy i drobno siekamy. Cebulę obieramy,siekamy i zeszklimy na maśle, dodajemy grzyby i podsmażamy na maśle, ostudzić. Dodajemy jajko,ser,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy w posolonej wodzie 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Przepis dodał użytkownik eluchap56
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze