Trwa ładowanie...
d4cve4e
28-12-2011 08:44

Barszcz wigilijny z pierożkami

Przepis

Podczas wigilijnej kolacji na stole nie może zabraknąć czerwonego barszczu z pierożkami. Moi domownicy czekają na tę potrawę przez cały rok. Do pierożków dodaje topionego sera. Dzięki temu farsz jest jeszcze smaczniejszy. Serdecznie polecam.

d4cve4e
3.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Fotolia
Źródło: Fotolia
Składniki

Barszcz czerwony:

  • 1 kg buraków
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 5 grzybków suszonych
  • ziele angielskie
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • sól, cukier, pieprz
  • ocet winny

Farsz

  • 50 g suszonych grzybów
  • cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 100 g topionego sera ze szczypiorkiem
  • sól, pieprz do smaku

Ciasto na pierożki:

  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • woda gorąca
Przepis

Grzyby, obrany seler, cebulę,majeranek liść laurowy i ziele angielskie zalewamy wodą i gotujemy 10 minut. Buraki obieramy, kroimy w paseczki,dodajemy do wywaru i gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Odstawiamy na 3 godziny,przecedzamy. Podawać z pierożkami.

Ciasto: z mąki, jajka, soli i odrobiny gorącej wody zagniatamy ciasto.Następnie wałkujemy i za pomocą literatki wykrawamy kółka, nakładamy farsz i formujemy pierożki.

Farsz: Grzyby moczymy,odsączamy i drobno siekamy. Cebulę obieramy,siekamy i zeszklimy na maśle, dodajemy grzyby i podsmażamy na maśle, ostudzić. Dodajemy jajko,ser,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy w posolonej wodzie 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.

Przepis dodał użytkownik eluchap56

Barszcz wigilijny z pierożkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4cve4e
d4cve4e
d4cve4e
d4cve4e
Więcej tematów
d4cve4e