Aromatyczne i soczyste mięso. Spróbuj przygotować w domu

Popularność pastrami już dawno wykroczyła poza Nowy Jork. Od kilku lat zdobywa również serca i żołądki smakoszy nad Wisłą. Wiele polskich restauracji wprowadza do menu potrawy z przetworzoną w ten sposób wołowiną.

Kanapka z wołowiną szybko stała się hitem na całym świecie
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Czym jest pastrami? Dawniej określano w ten sposób metodę przechowywania i konserwowania mięsa – wołowiny, baraniny, wieprzowiny, drobiu czy ryb. W 1887 w Nowym Jorku roku żydowski rzeźnik pochodzący z Litwy zaserwował swoim klientom kanapkę z wołowym pastrami. Kanapka okazała się hitem i szybko zdobyła kolejnych miłośników w całych Stanach. Nowojorskie pastrami ma 10 centymetrów wysokości. Pomiędzy dwiema kromkami żytniego chleba jest niemal pół kilograma (!) soczystej i aromatycznej wołowiny.

Domowe pastrami

Możemy pokusić się o przygotowanie pastrami w domu. Podstawą jest odpowiednia porcja mostku wołowego, który powinien być dość gruby. Po oczyszczeniu z nadmiaru tłuszczu mięso umieszczamy w zalewie z wody, soli peklowej (zapewni właściwy czerwono-fioletowy kolor) oraz przypraw. Ich dobór stanowi tajemnicę zakładów produkujących pastrami, zwykle jest to np. pieprz, czosnek, anyż, tymianek, kolendra, gorczyca, cynamon i ziele angielskie. Wołowina musi marynować się w tym roztworze minimum tydzień, pozostawiona w chłodnym miejscu, najlepiej lodówce. Następnie trzeba ją dobrze wypłukać, natrzeć przyprawami (pieprzem, gorczycą, kolendrą, czerwoną papryką) i znów pozostawić w lodówce na kilka dni. Kolejnym etapem jest wędzenie mięsa w dość niskiej temperaturze, nawet 2-3 dni. W domu możemy wykorzystać do tego celu grill ceramiczny (wtedy wystarczy kilka godzin obróbki), ewentualnie piekarnik, choć w ten sposób raczej nie uzyskamy charakterystycznego wędzonego aromatu, z którego słynie pastrami.

Kanapka na bogato

Pastrami można jeść na zimno i ciepło. Między dwoma kromkami ciemnego chleba, najlepiej żytniego, układamy plastry pastrami, delikatnie poszatkowaną i odsączoną z soku kapustę kiszoną, plasterek sera żółtego (lekko wcześniej roztopiony) i smarujemy wszystko sosem rosyjskim (mieszanka majonezu, keczupu, sosu Worchestershire i chrzanu, doprawiona świeżo mielonym pieprzem). Świetnie smakuje również prosta kanapka z pastrami i musztardą, zaserwowana z ogórkiem kiszonym.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu