Arancini - pyszna przekąska we włoskim stylu

Arancini to typowo sycylijska potrawa, ale nie musimy jechać do Włoch, by jej posmakować. Z powodzeniem możemy przygotować ją w domu. Przepis jest prosty, wykonanie banalne, a smak naprawdę dobry.

Arancini to typowo sycylijska potrawa, którą z powodzeniem możesz przygotować w domu.
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

Arancini to po prostu smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej. Ich nazwa pochodzi od słowa "arancia", co po włosku znaczy pomarańcza. Rzeczywiście, te ryżowe kuleczki zarówno kolorem, jak i kształtem przypominają cytrusa.

Zazwyczaj arancini przygotowuje się z wytrawnym farszem z mięsa groszku i mozzarelli, ale wariantów jest znacznie więcej. Nadzienie można przygotować z dodatkiem masła, grzybów, bakłażana, kiełbasy, łososia, kurczaka czy owoców morza. Raz w roku w sycylijskich cukierniach można kupić słodkie arancini. Z okazji dnia św. Łucji sprzedawane są ryżowe kulki ze słodkim nadzieniem i cukrową posypką.

Przepis na domowe arancini

Składniki:

  • 2 pomidory
  • ½ cebuli
  • oliwa
  • 10 dag posiekanej wieprzowiny lub wołowiny
  • 25 dag zielonego groszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 25 dag ryżu
  • 3 łyżki masła
  • 5 dag tartego parmezanu
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie: pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i zblenduj. Cebulkę podsmaż na rozgrzanej oliwie, a kiedy się zeszkli, dodaj posiekane w bardzo drobną kostkę mięso i groszek (jeśli był mrożony, najpierw go rozmroź). Wszystko podsmaż przez chwilę. Następnie dodaj pomidory i przyprawy. Zawartość patelni duś na małym ogniu, aż zgęstnieje. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, dodaj masło, tarty ser i jajko. Z masy ryżowej formuj kulki i faszeruj je nadzieniem. Każdą ryżową kulkę obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor w głębokim tłuszczu.

Zobacz także wideo: Przepis na smazony ryż

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść