Arancini - pyszna przekąska we włoskim stylu
Arancini to typowo sycylijska potrawa, ale nie musimy jechać do Włoch, by jej posmakować. Z powodzeniem możemy przygotować ją w domu. Przepis jest prosty, wykonanie banalne, a smak naprawdę dobry.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Arancini to po prostu smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej. Ich nazwa pochodzi od słowa "arancia", co po włosku znaczy pomarańcza. Rzeczywiście, te ryżowe kuleczki zarówno kolorem, jak i kształtem przypominają cytrusa.
Zazwyczaj arancini przygotowuje się z wytrawnym farszem z mięsa groszku i mozzarelli, ale wariantów jest znacznie więcej. Nadzienie można przygotować z dodatkiem masła, grzybów, bakłażana, kiełbasy, łososia, kurczaka czy owoców morza. Raz w roku w sycylijskich cukierniach można kupić słodkie arancini. Z okazji dnia św. Łucji sprzedawane są ryżowe kulki ze słodkim nadzieniem i cukrową posypką.
Przepis na domowe arancini
Składniki:
- 2 pomidory
- ½ cebuli
- oliwa
- 10 dag posiekanej wieprzowiny lub wołowiny
- 25 dag zielonego groszku
- sól i pieprz do smaku
- 25 dag ryżu
- 3 łyżki masła
- 5 dag tartego parmezanu
- 2 jajka
- bułka tarta do panierowania
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie: pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i zblenduj. Cebulkę podsmaż na rozgrzanej oliwie, a kiedy się zeszkli, dodaj posiekane w bardzo drobną kostkę mięso i groszek (jeśli był mrożony, najpierw go rozmroź). Wszystko podsmaż przez chwilę. Następnie dodaj pomidory i przyprawy. Zawartość patelni duś na małym ogniu, aż zgęstnieje. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, dodaj masło, tarty ser i jajko. Z masy ryżowej formuj kulki i faszeruj je nadzieniem. Każdą ryżową kulkę obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor w głębokim tłuszczu.
Zobacz także wideo: Przepis na smazony ryż
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.