Trwa ładowanie...

Arancini - pyszna przekąska we włoskim stylu

Arancini to typowo sycylijska potrawa, ale nie musimy jechać do Włoch, by jej posmakować. Z powodzeniem możemy przygotować ją w domu. Przepis jest prosty, wykonanie banalne, a smak naprawdę dobry.

Arancini - pyszna przekąska we włoskim styluŹródło: iStock.com
d1eyz28
d1eyz28

Arancini to po prostu smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej. Ich nazwa pochodzi od słowa "arancia", co po włosku znaczy pomarańcza. Rzeczywiście, te ryżowe kuleczki zarówno kolorem, jak i kształtem przypominają cytrusa.

Zazwyczaj arancini przygotowuje się z wytrawnym farszem z mięsa groszku i mozzarelli, ale wariantów jest znacznie więcej. Nadzienie można przygotować z dodatkiem masła, grzybów, bakłażana, kiełbasy, łososia, kurczaka czy owoców morza. Raz w roku w sycylijskich cukierniach można kupić słodkie arancini. Z okazji dnia św. Łucji sprzedawane są ryżowe kulki ze słodkim nadzieniem i cukrową posypką.

Przepis na domowe arancini

Składniki:

  • 2 pomidory
  • ½ cebuli
  • oliwa
  • 10 dag posiekanej wieprzowiny lub wołowiny
  • 25 dag zielonego groszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 25 dag ryżu
  • 3 łyżki masła
  • 5 dag tartego parmezanu
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie: pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i zblenduj. Cebulkę podsmaż na rozgrzanej oliwie, a kiedy się zeszkli, dodaj posiekane w bardzo drobną kostkę mięso i groszek (jeśli był mrożony, najpierw go rozmroź). Wszystko podsmaż przez chwilę. Następnie dodaj pomidory i przyprawy. Zawartość patelni duś na małym ogniu, aż zgęstnieje. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, dodaj masło, tarty ser i jajko. Z masy ryżowej formuj kulki i faszeruj je nadzieniem. Każdą ryżową kulkę obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor w głębokim tłuszczu.

Zobacz także wideo: Przepis na smazony ryż

d1eyz28
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1eyz28
Więcej tematów