WAŻNE
TERAZ

Egzamin ósmoklasisty. Są oficjalne wyniki

Arancini - pyszna przekąska we włoskim stylu

Arancini to typowo sycylijska potrawa, ale nie musimy jechać do Włoch, by jej posmakować. Z powodzeniem możemy przygotować ją w domu. Przepis jest prosty, wykonanie banalne, a smak naprawdę dobry.

Arancini to typowo sycylijska potrawa, którą z powodzeniem możesz przygotować w domu.
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

Arancini to po prostu smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej. Ich nazwa pochodzi od słowa "arancia", co po włosku znaczy pomarańcza. Rzeczywiście, te ryżowe kuleczki zarówno kolorem, jak i kształtem przypominają cytrusa.

Zazwyczaj arancini przygotowuje się z wytrawnym farszem z mięsa groszku i mozzarelli, ale wariantów jest znacznie więcej. Nadzienie można przygotować z dodatkiem masła, grzybów, bakłażana, kiełbasy, łososia, kurczaka czy owoców morza. Raz w roku w sycylijskich cukierniach można kupić słodkie arancini. Z okazji dnia św. Łucji sprzedawane są ryżowe kulki ze słodkim nadzieniem i cukrową posypką.

Przepis na domowe arancini

Składniki:

  • 2 pomidory
  • ½ cebuli
  • oliwa
  • 10 dag posiekanej wieprzowiny lub wołowiny
  • 25 dag zielonego groszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 25 dag ryżu
  • 3 łyżki masła
  • 5 dag tartego parmezanu
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie: pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i zblenduj. Cebulkę podsmaż na rozgrzanej oliwie, a kiedy się zeszkli, dodaj posiekane w bardzo drobną kostkę mięso i groszek (jeśli był mrożony, najpierw go rozmroź). Wszystko podsmaż przez chwilę. Następnie dodaj pomidory i przyprawy. Zawartość patelni duś na małym ogniu, aż zgęstnieje. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, dodaj masło, tarty ser i jajko. Z masy ryżowej formuj kulki i faszeruj je nadzieniem. Każdą ryżową kulkę obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor w głębokim tłuszczu.

Zobacz także wideo: Przepis na smazony ryż

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń