WAŻNE
TERAZ

Osiem goli w meczu FC Barcelony

Aloes – jak wykorzystać go w kuchni?

W naszych mieszkaniach jest zwykle dość niepozorną roślinką zdobiącą parapet, choć w naturze potrafi osiągać wysokość nawet pięciu metrów. Jednak, bez względu na rozmiar, aloes skrywa w swoich mięsistych liściach prawdziwe bogactwo składników odżywczych, cennych dla naszego zdrowia i urody. Jak te walory wykorzystać kulinarnie?

AleosBogaty skład sprawia, że aloes działa dobroczynnie na nasz organizm
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Pixel-Shot - stock.adobe.com
oprac.  KGD

Aloes pochodzi z północnej Afryki, ale przedstawicieli blisko 250 odmian tego sukulenta można dziś spotkać w różnych zakątkach świata, zazwyczaj suchych i pustynnych, choć jego duże plantacje znajdują się także na karaibskich wyspach, choćby Barbadosie.

Lecznicze i kosmetyczne walory niezwykłej rośliny, która w warunkach naturalnych osiąga potężne rozmiary i dzięki umiejętności gromadzenia wody potrafi przetrwać bez niej nawet pięć lat, ceniono już w starożytności. Egipcjanki, w tym słynna królowa Nefretete, nacierały ciało sokiem wyciśniętym z mięsistych liści, by zregenerować i nawilżyć skórę. Kleopatra dodawała go do kąpieli, z oślim mlekiem. Grecki uczony Hipokrates, nazywany często "ojcem medycyny", odkrył, że aloesowy miąższ skutecznie goi rany czy oparzenia, zaś przez amerykańskich Indian był stosowany ze względu na właściwości odmładzające.

W kolejnych wiekach popularność aloesu nie słabła. Jeden z najsłynniejszych żeglarzy wszech czasów, Krzysztof Kolumb, zabierał go na morskie wyprawy i nazywał go "lekarzem w doniczce".

Orzechy włoskie zmniejszają ryzyko chorób serca. Nowe badania hiszpańskich naukowców

Dziś aloes jest popularną rośliną ozdobną, zalecaną zwłaszcza w sypialni, ponieważ wydziela tlen nawet w nocy i potrafi znakomicie regulować poziom wilgotności w pomieszczeniu. Jego właściwości chętnie wykorzystuje również przemysł kosmetyczny – wyciągi z aloesu znajdziemy w składzie wielu kremów, past do zębów czy antyperspirantów.

Aloes – wartości odżywcze

Mięsiste liście aloesu w 96 procentach składają się z wody, ale pozostałe 4 proc. to blisko 270 związków o dużej aktywności biologicznej. Ich głównym składnikiem jest błonnik pokarmowy, który reguluje procesy trawienia, zapobiega zaparciom, stabilizuje poziom cukru, obniża stężenie "złego" cholesterolu LDL, zmniejsza ryzyko otyłości, chorób układu krążenia czy nowotworów.

Roślina jest bogatym źródłem białek występujących w postaci łatwo przyswajalnych aminokwasów, w tym także egzogennych, których organizm człowieka nie wytwarza, muszą więc być dostarczane wraz z pożywieniem. W aloesie nie brakuje witamin (przede wszystkim C, B1, B2, B3 oraz beta-karotenu), minerałów (potasu, wapnia, magnezu, cynku, siarki, żelaza), związków glikozydowych (m.in. aloiny), enzymów oraz polisacharydów.

Bogaty skład sprawia, że aloes działa dobroczynnie na nasz organizm. Podnosi odporność, wykazuje właściwości przeciwutleniające, wspomaga odchudzanie i reguluje przemianę materii. Pomaga uporać się ze stanami zapalnymi, groźnymi bakteriami, a nawet może zapobiegać nowotworom, schorzeniom sercowo-naczyniowym czy chorobie Alzheimera.

Aloes w kuchni

Walory aloesu możemy wykorzystać również w kuchni. Pod warunkiem, że posiadamy roślinę przynajmniej 3-letnią, ponieważ – zdaniem specjalistów – po osiągnięciu tego wieku nabiera optymalnych wartości odżywczych. Wtedy wystarczy obciąć kilka mięsistych liści, usunąć z nich kolce, pokroić na mniejsze kawałki i na przynajmniej dobę umieścić w lodówce, najlepiej w papierowej torebce. Później należy je rozkroić i łyżeczką wydobyć zalegający we wnętrzu "żel", oczywiście razem z sokiem.

Aloes
© Adobe Stock | ©OscarDiMalva - stock.adobe.com

Miąższ aloesu jest trochę gorzkawy, dlatego raczej nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Świetnie sprawdza się natomiast jako dodatek do soków (zwłaszcza z owoców cytrusowych: pomarańczy albo grejpfrutów), koktajli czy smoothie. Przykład? Możemy zblendować go z liśćmi jarmużu, bananem, ananasem, startym imbirem i wodą lub mlekiem roślinnym (owsianym, migdałowym, kokosowym). Zdrową i smaczną lemoniadę otrzymamy po zmieszaniu aloesowego "żelu" z wodą gazowaną, sokiem z limonek oraz listkami świeżej mięty. Miąższ tej rośliny świetnie komponuje się też z miodem czy cytryną.

Można go dodawać do jogurtu naturalnego lub owsianki. Świetnie sprawdzi się w odżywczym koktajlu z czerwonej kapusty i jabłka, z dodatkiem szczypty cynamonu. Z aloesowego "żelu" przygotujemy też pyszne lody – dodajemy go do mleka, które wcześniej zagotowaliśmy ze śmietaną i cukrem kokosowym, miksujemy na gładką masę, po czym zamrażamy.

Sok z aloesu warto też wykorzystać do przygotowania nalewki wzmacniającej organizm. Wystarczy dolać do niego wytrawne, czerwone wino (w proporcji 1:1) oraz trochę płynnego miodu, wymieszać, przelać do naczynia z ciemnego szkła i odstawić w chłodne miejsce na dwa tygodnie.

Niektórzy stosują drobno pokrojone liście aloesu do sałatek, np. z dodatkiem sałaty rzymskiej, roszponki, papryki, pomidorków koktajlowych i selera naciowego, z sosem na bazie oliwy, soku z cytryny, octu jabłkowego i syropu klonowego.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯